Close

Vandaag 35 graden in het zuiden, morgen wordt het nóg heter

18 juli 2022 10:07 / Nieuws
Ga jij nog op zoek naar verkoeling vandaag en morgen?
Ga jij nog op zoek naar verkoeling vandaag en morgen?
H Het wordt vandaag tropisch heet in ons land. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur stijgt naar gemiddeld 31 graden. Morgen wordt het zelfs nóg heter. Dan kan het in het zuiden van ons land zelfs 40 graden worden. "Op veel plekken zal het rond het middaguur al boven de 30 graden zijn."

Laten we beginnen bij vandaag. "De zon schijnt volop en het wordt bijna in het hele land tropisch warm", vertelt Marjon de Hond, meteoroloog bij Buienradar. Op de Wadden wordt het zo'n 26 graden, in het midden van ons land 32 en in het zuiden 35 graden. 

Bekijk hier hoe warm het bij jou is: 

 

Vannacht koelt het iets af, naar gemiddeld zo'n 18 graden, vertelt De Hond. "Maar in steden kan de temperatuur ook boven de 20 graden blijven vannacht. Hoe dan ook een plaknacht dus."

Veel zon, weinig wind

Morgen breekt dan de heetste dag van de week aan. "Met veel zon, weinig wind en de temperatuur zal snel oplopen. Op veel plekken zal het met rond lunchtijd al boven de 30 graden zijn."

In het noorden van ons land wordt het zo'n 32 graden, en in het zuidoosten kan het zelfs lokaal 40 graden worden. "In het uiterste zuiden wordt de 40 graden zeer waarschijnlijk wel gehaald, maar ook voor Noord-Brabant sluit ik het niet uit."

Het wordt dus tropisch warm, maar het werk van stratenmakers en groenmedewerkers gaat door. In onderstaande video is te zien hoe het is om te werken in deze bloedhitte: 

Nog een plaknacht

In de nacht van dinsdag naar woensdag wordt het opnieuw zweten, zegt meteoroloog De Hond. "Het is morgenavond op veel plekken nog tropisch warm." Om 22.00 uur 's avonds kan het in het midden en zuiden van ons land nog 30 tot 32 graden zijn. "Het koelt heel langzaam af." 

Nationaal Hitteplan en hitteprotocol RWS 

Vanwege de verwachte hitte treedt vandaag het Nationaal Hitteplan in werking. Ook Rijkswaterstaat stelt vanaf 10.00 uur een eigen hitteprotocol in. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het Nationaal Hitteplan wordt ingesteld omdat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren.  Bij het hitteprotocol van Rijkswaterstaat worden gestrande automobilisten zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen, zoals een tankstation.

Lees hier meer over de maatregelen. 

Het is dus even twee dagen afzien, maar woensdag brengen onweersbuien wat verkoeling mee. "De wind draait dan naar het zuidwesten, en dan komen er regen- en onweersbuien naar ons land toe." Het zal zeker wat minder heet worden, zo'n 23 tot 29 graden. "Dat is een stuk koeler, het scheelt zo'n 10 graden."

De dagen daarna gaat de temperatuur nog wat verder omlaag. Na woensdag wordt het gemiddeld zo'n 23 graden. 

RTL Nieuws