Close

Opvolger van Boris Johnson: 'smakelijke Rishi' of Liz 'IJzeren Dame' Truss

21 juli 2022 06:07 / Nieuws
Rishi Sunak en Liz Truss, eerder deze week in debat om het leiderschap van de partij.
Rishi Sunak en Liz Truss, eerder deze week in debat om het leiderschap van de partij.
D De jonge 'smakelijke' voormalig minister van Financiën Rishi Sunak, of de ‘hardwerkende’ minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss, die zich ziet als de nieuwe Margaret Thatcher. Dit zijn de twee kandidaten die door de Conservatieve Partij zijn geselecteerd om uit te vechten wie Boris Johnson gaat opvolgen. Een nadere kennismaking.

Eerst maar eens dat 'smakelijke' bij Sunak. Zijn bijnaam is 'Dishy Rishi', waarbij dishy zich vrij laat vertalen als aantrekkelijk, een smakelijk hapje. Een typisch Britse woordgrap die goed past, want dish betekent ook gerecht. "Hij is jong en ziet er goed uit, maar het slaat ook op wat hij deed", zegt correspondent Anne Saenen.

Coronacrisis

"Sunak was minister van Financiën tijdens de coronacrisis, een zeer onzekere tijd. Hij kwam met riante steunpakketten voor burgers en bedrijven. Daarna, toen de restaurants weer open gingen, konden mensen voor de helft van de prijs uit eten. De overheid betaalde de rest, om de restaurants te steunen. Take-away-eten met 50 procent korting. Dat waren heel populaire maatregelen", aldus Saenen.

Zijn de Britten klaar voor Rishi? We weten het begin september.
Zijn de Britten klaar voor Rishi? We weten het begin september.

Sunak geldt als de lieveling van de leiding van de Tories, de Conservatieve Partij. Geboren in Southampton, van Indiase komaf. Het kan Groot-Brittannië volgens Anne Saenen een heus 'Obama-moment' opleveren.

"Als Sunak het wordt is dat bijzonder, hij is dan de eerste premier van kleur. De grote Indiase gemeenschap hier zal heel trots zijn, een overwinning op het kolonialisme. Ook de conservatieve partij zal trots zijn. 'Kijk eens wat bij ons allemaal kan'. Maar Sunak heeft verder niet zo veel overeenkomsten met Obama. Politiek gezien is hij een klassieke conservatief."

Sunak heeft een glansrijke carrière. Hij is opgeleid aan de beste scholen, zoals Winchester College en Oxford. Hij werd bankier, is zakelijk succesvol en steenrijk. En zijn vrouw Akshata Murty, dochter van een Indiase miljardair, is nog veel rijker.

Schandaal

Maar niet alles is even mooi. Zijn vrouw zou hebben geprofiteerd van gunstige belastingregels, en dat werd eerder dit jaar een schandaal. En Sunak is degene die de val van Johnson inluidde, door als eerste minister zijn ontslag in te dienen, met een openlijke brief met veel kritiek op zijn baas. Daarna volgden er meer en stapte Johnson op. Veel Johnson-aanhangers zullen hem dat kwalijk nemen.

Liz Truss kan de derde vrouwelijke premier ooit worden bij de Britten.
Liz Truss kan de derde vrouwelijke premier ooit worden bij de Britten.

Zeg je Johnson, dan zeg je Liz Truss. De 46-jarige minister van Buitenlandse Zaken bleef de premier trouw. Saenen: "Critici zeggen over haar dat ze qua beleid Johnson is, maar dan zonder zijn charisma. Toch is ze volgens de bookies, de wedkantoren, zijn gedoodverfde opvolger. Ze ligt goed bij de leden van de partij, en die kiezen uiteindelijk de nieuwe premier."

Liz Truss in Estland op een tank, net als destijds haar voorbeeld Margaret Thatcher.
Liz Truss in Estland op een tank, net als destijds haar voorbeeld Margaret Thatcher.

Als Truss het wordt, is ze de derde vrouwelijke premier van de Britten. Na Theresa May, en in de jaren tachtig de legendarische 'IJzeren dame' Margaret Thatcher. Ze mag zich graag aan Thatcher spiegelen. Zo liet ze zich in Estland fotograferen op een tank, net als Thatcher ooit. De foto plaatste ze op haar Instagram-account. En tijdens een verkiezingsdebat onlangs droeg ze dezelfde kleren als Thatcher. Zie deze tweet:

Truss is geboren in Oxford, haar moeder nam haar zelfs ooit mee naar anti-Thatcher-protesten. Ze studeerde ook in Oxford, werkte bij Shell en een communicatiegigant voor ze zich aansloot bij een rechtse denktank en de politiek in ging. Als minister van Buitenlandse Zaken krijgt ze veel lof over de Britse steun - veel wapens sturen - aan Oekraïne. En nu gaat ze voor het hoogste ambt.

"Truss werkt hard, maar valt niet echt op. Toch krijgt ze dingen gedaan, eerder ook als minister van internationale handel tijdens brexit-onderhandelingen. Ze wil zo min mogelijk overheidsbemoeienis, de belastingen naar beneden. Daar houden conservatieven natuurlijk van. Sunak heeft gezegd dat de belastingen omhoog moeten, omdat er tijdens de pandemie zoveel is uitgegeven. Daar maakt iedereen zich druk om, dat kan de doorslag geven", aldus Saenen.

Sunak en Truss zullen komende tijd campagnevoeren. De kleine 200.000 leden van de Conservatieve Partij krijgen intussen allemaal een stembiljet toegestuurd. Over een week of zeven, op 5 september, wordt bekend wie heeft gewonnen. Diegene wordt dan automatisch de nieuwe premier.

RTL Nieuws