Ouderschapsverlof op de schop: 'Maak er levensfaseverlof van'

Ouders krijgen vanaf 2 augustus van de 26 weken ouderschapsverlof waar ze recht op hebben, 9 weken lang 70 procent doorbetaald. Een flinke verbetering, want met het huidige systeem moesten alle 26 weken verlof uit eigen zak betaald worden. Ouderschapsverlof is het verlof dat ouders op kunnen nemen aanvullend op het zwangerschaps- en geboorteverlof, tot het kind 8 jaar is. "Ons systeem is de afgelopen jaren eindelijk een beetje rechtgetrokken", zegt Bas van Weeberg van FNV tegen EditieNL.
LEES OOK
"Een paar jaar geleden had je als vader nog maar twee dagen partnerverlof." Tegenwoordig hebben partners recht op 5 dagen verlof, daarna kunnen ze nog 5 weken opnemen waarvan ze 70 procent betaald krijgen.
FNV zou het liefst zien dat ouders gewoon 100 procent doorbetaald krijgen. "Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Het geeft ouders meer tijd om die eerste fase na de gezinsuitbreiding een nieuwe balans te vinden." Nu zou er te veel zorg op de schouders van de moeders terechtkomen omdat zij vaak al minder verdienen en daardoor eerder het verlof opnemen dan de partners. "Daardoor hebben zij minder kansen op de arbeidsmarkt."
Ouderschapsverlof:
- Vrouwen hebben recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Dit wordt 100 procent vergoed. Van het bevallingsverlof moeten zes weken direct na de bevalling aaneengesloten worden opgenomen. De overige vier weken kan je flexibel inzetten over een periode van 30 weken.
- Partners hebben recht op geboorteverlof van 5 dagen, ook die wordt 100 procent vergoed. Daarnaast kunnen ze ook nog vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen binnen het halfjaar na de geboorte. Daarvan wordt 70 procent vergoed.
- En dan hebben ouders samen nog recht op ouderschapsverlof: in totaal 26 keer het aantal uur dat je per week werkt tot het kind 8 jaar is. Dat was eerder onbetaald, maar vanaf morgen kan je binnen het eerste jaar na de geboorte maximaal 9 weken 70 procent betaald krijgen. Beide ouders kunnen daar gebruik van maken. Afhankelijk van de cao kan je nog meer vergoed krijgen.
Bron: FNV
De Stichting Voor Werkende Ouders zou het liefst het ouderschapsverlof nog meer op de schop gooien. "Elke levensfase neemt iets anders met zich mee en vraagt om een ander soort verlof", vertelt directeur Marjan Winsemius. Er wordt volgens haar nu veel gekeken naar het Scandinavisch model waarbij je na de geboorte veel verlof hebt. Dat kan soms lastig zijn voor werkgevers. "We denken juist dat het met de huidige arbeidsmarkt goed is om mensen te stimuleren om meer te gaan werken."
Volgens haar zou het beter zijn wanneer ouders het verlof naar eigen wens zouden kunnen inrichten. "Soms hebben kinderen op latere leeftijd wat meer tijd nodig, als ze in de puberteit zitten."
Mantelzorg
Maar het zou volgens de stichting ook moeten gelden voor mantelzorg. "Bijvoorbeeld als je ouders ziek worden, dan heb je op dat moment meer tijd nodig om ze te ondersteunen." Winsemius pleit dan ook voor levensfaseverlof. "Wat je nu ziet is dat er heel veel soorten verlof zijn. Wat nou als we er één soort van maken en kijken wat iedereen nodig heeft?"
FNV blijft voorstander van losse verlofregelingen maar zou graag zien dat verlof altijd 100 procent vergoed wordt.