Close

Thuiswerken kost je deze winter al snel honderden euro's extra

26 augustus 2022 03:08 / Nieuws
Trek je een dikke trui aan, of ga je naar kantoor?
Trek je een dikke trui aan, of ga je naar kantoor?
A Als je deze winter thuiswerkt in plaats van dat je naar kantoor gaat, dan kan dat een duur grapje worden. De gasprijs is geëxplodeerd en je thuiskantoor warm stoken kan honderden euro's kosten als je in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis zit. Zeker als je net een modelcontract hebt moeten afsluiten bij je energieleverancier en het ook nog eens een koude winter wordt.

In het kort:

  • In de winter verstook je al snel 2 kuub gas per dag meer als je thuiswerkt.
  • De gasprijzen stijgen hard. Nu betalen mensen met een variabel tarief al 2,10 euro per kuub.
  • Nieuwe klanten betalen tot 4,63 euro per kuub.
  • Een dag extra thuiswerken kost dan al snel 4 tot 10 euro extra. Per week kunnen de kosten oplopen tot 50 euro.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen, hebben we tijdens corona gemerkt. Maar ga je komende winter nog steeds net zo opgewekt aan de keukentafel zitten?

2 tot 2,5 kuub per dag in de winter

Volgens Milieu Centraal, een voorlichtingsorganisatie voor duurzame adviezen, bespaar je in het stookseizoen van zes maanden per jaar gemiddeld een kleine kuub gas per dag als je naar kantoor gaat in plaats van dat je thuis aan de slag gaat. Maar in de koudste wintermaanden van december tot en met februari scheelt dat ongeveer het dubbele, aldus woordvoerder Puk van Meegeren van Milieu Centraal. 

Energiebedrijf Vattenfall komt voor die koudste maanden zelfs op zo'n 2,5 kuub per dag uit. Dit zijn ruwe schattingen, want het maakt nogal wat uit of je in je eentje in een gloednieuw, goed geïsoleerd, appartement woont of met zijn tweeën in een vrijstaand huis van voor de oorlog. In het laatste geval kan je gasverbruik volgens Milieu Centraal bijna vier zo hoog uitvallen.

Daarbij scheelt het uiteraard ook of het weer een kwakkelwinter wordt, of dat het juist zo hard gaat vriezen dat er eindelijk weer een Elfstedentocht komt. Ook speelt mee hoe warm je het zelf wil hebben in de huiskamer of je werkkamer. 

Gasprijs door het dak

Door de Russische inval in Oekraïne is gas fors duurder geworden. Betaalde je een jaar geleden nog circa 0,80 euro per kubieke meter, nu is dat gemiddeld al zo'n 1,74 euro. Dat is bijna 120 procent meer. En dat gemiddelde tarief zal waarschijnlijk verder stijgen.

Van steeds meer consumenten loopt namelijk hun vaste contract af en ze krijgen dan te maken met de nieuwe, veel hogere, variabele tarieven. Zo betaalden consumenten waarvan hun vaste contract afliep en overstapten op een variabel contract volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juli al gemiddeld bijna 2,10 euro per kuub.

Als je de pech hebt dan je voor het eerst een energiecontract afsluit omdat je net op jezelf bent gaan wonen, of omdat je oude energieleverancier ten onder is gegaan, dan rekent Essent zo'n 3,50 euro per kuub, Eneco 4,63 euro per kuub en Vattenfall 4,58 euro per kuub.

Zoveel bespaar je als je naar kantoor gaat

Stel dat je nu twee keer in de week thuiswerkt en je zou in de winter naar kantoor gaan, dan bespaar je daarmee volgens Milieu Centraal in het hele stookzeizoen gemiddeld zo’n 50 kubieke meter gas voor verwarming. Dat komt neer op zo’n 90 euro.

Maar als je zoals Vattenfall uitgaat van van een besparing van 2,5 kuub gas in de drie koudste maanden en je gaat uit van een prijs van bijna 2,10 euro per kuub, dan bespaar je met drie dagen per week naar kantoor gaan in plaats van thuiswerken alleen al in de maanden december tot en met februari bijna 190 euro. En daar komen nog een paar tientjes bij voor de andere drie maanden van het stookseizoen.

Nog dramatischer wordt het als je de pech hebt dat je net een modelcontract hebt moeten afsluiten. Als je nu vijf dagen in de week vanuit huis werkt, dan zou het je van december tot en met februari 694 euro kosten als je niet naar kantoor gaat maar thuisblijft.

Hoger verbruik in koude winter

Die bedragen kunnen makkelijk verder oplopen. Als je in een slecht geïsoleerd, vrijstaand huis woont bijvoorbeeld. Je gasverbruik is volgens Milieu Centraal dan ongeveer het dubbele van een gemiddelde woning. En in een koude winter is het gasverbruik ruwweg 10 procent hoger dan in een gemiddelde winter.

Vergeet verder ook niet dat als je in het oosten of noorden van het land woont, het daar in de winter altijd een stukje kouder dan als je aan de kust woont, zodat je net wat harder moet stoken. En als je buiten de stad woont dan zorgt de wind ervoor dat je nog wat meer warmteverlies hebt dan in de stad.

Stroomkosten

Bij thuiswerken verbruik je overigens ook iets meer stroom voor je laptop, een eventueel tweede scherm, en verlichting in de donkere wintermaanden. Maar de kosten daarvoor zijn nogal beperkt.

Als je twee dagen per week thuiswerkt kost stroom voor je apparatuur een tientje per jaar, schat Milieu Centraal. Kosten voor extra verlichting zijn ook verwaarloosbaar, zeker als je ledlampen gebruikt. Alles bij elkaar loont het dus om (veel) vaker naar kantoor te gaan.

Het hangt er dan wel vanaf of je gaat met het openbaar vervoer (waarvan de kosten vaak door de werkgever worden vergoed) of met de fiets, of dat je de auto neemt. Want in dat laatste geval moet je er, als je wat verder weg woont, vaak wat op toeleggen. 

Paul le Clercq