Close

Diverse mensen met diverse borsten op kritische 'remake' LINDA.-cover

05 september 2022 04:09 / Nieuws
De 'representatieve reproductie' met diverse mensen.
De 'representatieve reproductie' met diverse mensen.
E Een foto zoals hierboven had éigenlijk op de cover van het tijdschrift LINDA. moeten staan. Dat vinden althans de makers, Laura van der Heide van het feministisch platform FMNST en fotografe Mona van den Berg. De modellen op de veel bekritiseerde cover van de september-editie van LINDA. waren volgens hen 'niet divers genoeg'. Deze 'wel representatieve remake' gaat intussen viral op social media.

Toen Laura van der Heide, oprichter en eigenaar van feministisch platform FMNST de september-cover van tijdschrift LINDA. onder ogen kreeg, zakte de moed haar even in de schoenen. "Ik begreep wel wat ze wilden doen, namelijk vrouwen empoweren, maar ze sloegen toch de plank weer mis."

Honderden reacties

Haar bezwaar: weer waren het dezelfde knappe, slanke en voornamelijk witte vrouwen die voor de coverfoto gevraagd waren. Ze was niet alleen in haar kritiek: een storm van boze reacties volgde. LINDA. was er, juist in tijden van diversiteit, toch weer in geslaagd 'het grootste deel van de bevolking, dat niet wit en knap en slank is, over te slaan'.

Het 'borstennummer' van LINDA. lag in september in de schappen.
Het 'borstennummer' van LINDA. lag in september in de schappen.

Bij wijze van grapje plaatste ze op haar Instagrampagina een bericht met de vraag of ze het dan zelf maar beter moesten doen? "Vervolgens werd ik overladen door reacties, honderden reacties en toen kon ik er eigenlijk niet meer onderuit", lacht ze. "Het toont nogmaals aan dat veel mensen zichzelf niet gerepresenteerd zien in zulke uitingen."

Representatie noodzakelijk

Van der Heide werkte bij het project samen met feministisch platform Damn, Honey en met fotograaf Mona van den Berg, die ook had aangegeven ontevreden te zijn over de cover. "Ik ben al langer bezig met de portrettenreeks Dikke10Plus", zegt Van den Berg. "Ik vind dat meer representatie van vrouwen van alle soorten en maten, én van non-binaire mensen noodzakelijk is. Daarom voelde die cover van LINDA. niet goed."

Het tijdschrift verweerde zich na de kritiek door te zeggen dat ze wel degelijk hadden geprobeerd 'meer diverse' mensen op de cover te krijgen, maar dat de gevraagde mensen niet wilden. "Wij hebben dit project in anderhalve week voor elkaar gekregen", pareert de fotograaf, "dus dat argument lijkt me onzin."

Ook FMNST-voorvrouw Laura van der Heide zegt: "Dat argument gaat helemaal niet op. Bij mij hebben zich wel 250 mensen gemeld die op de foto wilden, omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen. Wij hebben geen budget, en lang niet het bereik dat LINDA. heeft. Als het ons in anderhalve week lukt, zou het zo'n tijdschrift toch zéker moeten lukken."

Geen aanval, wel tegengeluid

Beide vrouwen zijn trots op hun 'remake', waarop onder andere een non-binair persoon, iemand in transitie, iemand in een rolstoel en een vrouw die borstkanker heeft gehad staan.

Van der Heide benadrukt dat ze het 'niet als een aanval op de LINDA.' bedoelt. "Het is een tegengeluid: dit is wat wij vaker willen zien. Leer hiervan. Neem het mee."

Inmiddels heeft het tijdschrift contact met haar gezocht. "Morgen heb ik een gesprek met de hoofdredacteur. Ik hoop dat het niet alleen symbolisch is, maar dat ze dit aangrijpen om structureel meer aan diversiteit te doen. Als ze vaker een beroep willen doen op ons netwerk, zijn ze meer dan welkom."

Erkenning en herkenning

De foto's blijven binnendruppelen, zegt ze. "We hopen dat meer mensen zelf foto's maken en die met ons delen. Samen kunnen we laten zien dat de wereld divers is."

Ook voor fotograaf Van den Berg is dit project hiermee niet ten einde: "Er zijn diversere rolmodellen nodig. Inclusiviteit is noodzakelijk in de moderne maatschappij. Hopelijk dringt de verandering nu structureel door. Want voor gemarginaliseerde groepen is erkenning en herkenning levensbepalend. Je weet daardoor dat je niet alleen bent. Het laat zien dat je bestaansrecht hebt."

Eerder besprak Rob Goossens in RTL Boulevard de veelbesproken cover:

Up next 00:07:20
Rob Goossens: ‘LINDA.-nummer met vrouwenborsten mislukt’

Na kritiek op de weinig inclusieve cover, slaat de vlam pas echt in pan na wel heel dubieuze opmerkingen die de man van de chef redactie op Twitter maakt.

RTL Nieuws