Close

Uitspraak: ongelijke beloning door Wehkamp is discriminatie

06 september 2022 03:09 / Emancipatie
H Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Wehkamp discrimineert door een vrouwelijke werknemer 1000 euro minder per maand te betalen dan haar mannelijke collega. "Deze uitspraak is een versteviging van de huidige wetgeving", zegt Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann dat de vrouw bijstaat in de zaak.

Mannen verdienen nu nog gemiddeld 13,2% meer dan vrouwen. "Wehkamp maakt het met een verschil van 1000 euro per maand wel heel bont,” zegt jurist Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dat dit onder discriminatie valt. En die uitspraak kan de vrouw goed van pas komen in het hoger beroep dat ze heeft aangespannen. Eerder oordeelde de Rechtbank Overijssel namelijk dat er geen sprake was van discriminatie, maar in het hoger beroep wordt het oordeel van het College meegewogen. 

Onderhandelen

Wat is er precies aan de hand? De vrouw werkte als bedrijfsjurist bij Wehkamp. Toen bleek dat haar mannelijke collega 1000 euro bruto per maand meer verdiende, kaartte ze dit aan bij haar leidinggevende. Pas na tien maanden volgde er een gesprek. Eerst werd als reden gegeven dat het verschil gebaseerd was op het laatst verdiende salaris en de onderhandelingsvaardigheid van de man. Later werd die verklaring ingetrokken en werd het verschil in relevante werkervaring opgegeven, terwijl de vrouw ongeveer vier jaar meer relevante werkervaring had dan haar mannelijke collega. 

'Grote bedrijven zouden het goede voorbeeld moeten geven in gelijke beloning'

“Dit is een schrijnend voorbeeld van de loonkloof tussen man en vrouw die we in Nederland nog altijd kennen", vervolgt Zeven. "Zeker grote bedrijven als Wehkamp zouden het goede voorbeeld moeten geven in gelijke beloning." 

Hoewel Wehkamp altijd positief was over het werk van de vrouw, veranderde dit na het indienen van de klacht. Wehkamp had opeens kritiek op haar functioneren en besloot haar geen vast contract te geven. Daarom besloot zij dit aan te vechten. 

Het College oordeelt dat het laatstverdiende salaris en onderhandelingsvaardigheid geen goede maatstaven zijn om de hoogte van het salaris vast te stellen. Bovendien had de vrouw meer relevante werkervaring, waardoor dit ook geen goede reden kan zijn.

'Met dit wetsvoorstel wordt beloning transparanter'

Verder oordeelt het College dat Wehkamp de klacht onzorgvuldig heeft behandeld en dat de vrouwelijke medewerker werd benadeeld vanwege het indienen ervan. Daarom oordeelt het College dat Wehkamp zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. 

Beloningsverschillen delen

Volgens de huidige wet mogen werkgevers mannen en vrouwen niet verschillend belonen als ze hetzelfde werk doen. “Deze uitspraak is een versteviging van de huidige wetgeving", zegt Zeven maar volgens haar ook een extra aanleiding voor de politiek om het nieuwe wetsvoorstel Gelijke beloning te behandelen. Daarin wordt onder meer voorgesteld dat ondernemingen met meer dan vijftig werknemers verplicht worden om informatie te delen over de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies. Zeven: “Met die wet wordt beloning transparanter, waardoor het recht op gelijke beloning beter verankerd wordt.”

Het hoger beroep wordt op 28 september behandeld. 

Kyrie Stuij

LEES MEER OVER