Close

Meisje (16) in Iran doodgeslagen na weigeren zingen propagandalied

18 oktober 2022 10:10 / Nieuws
Op verschillende scholen komen jonge meisjes en vrouwen in opstand tegen het Iraanse regime. Dit is niet de school waar Asra Pahani omkwam.
Op verschillende scholen komen jonge meisjes en vrouwen in opstand tegen het Iraanse regime. Dit is niet de school waar Asra Pahani omkwam.
E Er zijn nieuwe protesten in Iran uitgebroken vanwege de dood van opnieuw een jonge vrouw. De 16-jarige Asra Panahi werd in haar klaslokaal doodgeslagen nadat ze had geweigerd een regeringsgezind propagandalied te zingen.

De Iraanse veiligheidsdiensten vielen de middelbare school voor meisjes in de Iraanse stad Ardabil afgelopen donderdag binnen. Daar gaven ze een groep meisjes de opdracht een lied te zingen waarin de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei wordt vereerd.

Mishandeld door veiligheidsdienst

De scholieren weigerden. Daarop vielen de veiligheidsdiensten de meisjes aan. Sommigen werden opgepakt, anderen zo hard geslagen dat ze in het ziekenhuis belandden. Asra Panahi was één van hen. Ze overleed een dag later aan haar verwondingen.

Door de Iraanse autoriteiten wordt een ander verhaal verteld. De veiligheidsdiensten zouden niets met de dood van Panahi te maken hebben. Op de staatstelevisie verscheen een gemaskerde man die zich voorstelde als een oom van Panahi. Volgens hem was ze overleden aan een hartafwijking en had haar dood niets van doen met de protesten.

Hoofddoekjesrellen

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn er protesten tegen het Iraanse regime in het streng islamitische land. Amini overleed tijdens een arrestatie van de zedenpolitie, die haar hadden aangehouden omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen.

In deze video zie je wat op dit moment in Iran aan de hand is:

Up next 00:02:27
Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

Vrouwen verbranden hun hoofddoek en knippen soms hun haar af: overal in Iran zijn protesten uitgebroken.

Maar protesteren is levensgevaarlijk in Iran. De autoriteiten reageren door scholen binnen te vallen en alle protest met fors geweld neer te slaan.

'Inhumaan en bruut'

De lerarenvakbond in Iran heeft zich uitgesproken tegen dit soort invallen. Volgens de bond is het ingrijpen van de veiligheidsdiensten 'inhumaan en bruut'. Ook wordt gepleit ze voor het ontslag van de minister van Onderwijs.

Volgens Iraanse mensenrechtenorganisaties zijn er al zeker 215 mensen omgekomen door de protesten, onder wie 27 kinderen.

RTL Nieuws