Close

Vanavond: Mirjam Admiraal over de loonkloof bij Wehkamp

09 november 2022 02:11 / ik verdien meer
T Toen bedrijfsjurist Mirjam Admiraal ontdekte dat haar mannelijke collega in dezelfde functie bij Wehkamp meer salaris kreeg dan zij, volgde een juridische strijd. Daar is nu een einde aan gekomen, nu het bedrijf de zaak heeft geschikt en haar 113.000 euro heeft betaald. Vanavond doet ze, ondersteund door econoom Sophie van Gool, haar verhaal bij Jinek.

Dat Admiraal (35) nu heeft besloten uit de anonimiteit te treden, komt mede door de campagne #ikverdienmeer van econoom Sophie van Gool. Deze landelijke actie wil met negen concrete eisen de loonkloof in Nederland dichten. Zoals handhaven op bedrijven die zich met loondiscriminatie niet aan de wet houden, meer vrouwen in machtsposities, een eerlijke verdeling in betaald en onbetaald werk en een rechtvaardig salaris voor cruciale beroepen. 

Admiraal had de zaak aangespannen met hulp van Bureau Clara Wichmann. In eerste instantie had ze de rechtszaak verloren. Maar door een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in haar voordeel, ging ze met vertrouwen het hoger beroep tegemoet. Zo ver is het niet gekomen, omdat Wehkamp besloot te schikken voor 113.000 euro. 

Het bedrijf meldde in een reactie aan de Volkskrant 'geen aansprakelijkheid of schuld te erkennen, maar te betreuren 'dat het tot een procedure is gekomen en dat deze is voortgezet nadat Wehkamp de zaak in eerste aanleg heeft gewonnen'.' 

Het bedrag is opgebouwd uit het salaris dat ze is misgelopen, plus een ontslagvergoeding. Ondanks dat ze het loonverschil meerdere keren had aangekaart bij haar leidinggevende, bleef actie uit. Toen het salaris eindelijk gelijkgetrokken werd, kreeg Amiraal een telefoontje met de boodschap dat er werd getwijfeld aan haar functioneren, waardoor ze geen vast contract kreeg.

De strijd leidde tot een burn-out bij Admiraal. Toch ging ze door om een principieel punt te maken en andere vrouwen te inspireren om ook actie te ondernemen als zij te maken hebben met een loonkloof. 

Op evajinek.nl schreven we de afgelopen weken een serie over de loonkloof. Lees bijvoorbeeld over de geschiedenis van de strijd voor gelijk loon, de meestgestelde vragen van lezers over de loonkloof, hoe IJslandse vrouwen in 1975 massaal hun betaalde en onbetaalde werk neerlegden en welke ongelijkheden er zijn binnen de groep vrouwen. 

Wil je zelf in actie komen? Ik Verdien Meer organiseert op Equal Pay Day, maandag 14 november, een groot protest in Nieuwpoort, Den Haag. Van 13.30 uur tot 15.00 uur overhandigt de organisatie het manifest aan minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Daarnaast kun je ook 'online staken'. De organisatie stelt een out of office-bericht beschikbaar met meer informatie over de loonkloof in Nederland. 

Kyrie Stuij