Close

Meer meldingen dan gebruikelijk bij MORES na DWDD-artikel

22 november 2022 01:11 / Nieuws
Matthijs van Nieuwkerk
Matthijs van Nieuwkerk
H Het 'Volkskrant'-artikel over het grensoverschrijdende gedrag van 'DWDD'-presentator Matthijs van Nieuwkerk (62) heeft het nodige teweeggebracht. MORES, een onafhankelijk meldpunt waar mensen in de culturele en creatieve sector terechtkunnen met meldingen over ongewenst gedrag, heeft de afgelopen dagen meer meldingen binnengekregen dan normaal.

Dit laat Janke Dekker, voorzitter van meldpunt MORES, weten aan ANP. "Dit soort berichtgeving triggert melders," aldus Dekker. De meldingen gaan niet allemaal specifiek over de werkcultuur bij DWDD.

Dekker noemt het 'een heel heftig onderwerp'. "Wat mij betreft moeten we kijken waarom dit zo is gebeurd." Het valt haar op dat wel melding is gemaakt van het grensoverschrijdende gedrag bij DWDD, maar dat er niets is gedaan. "Dat is kwalijk. Er is kennelijk een bepaalde aanpak geweest waarbij melders niet zijn geholpen." 

Volgens Dekker wordt er, ook vanuit de politiek, al 'heel hard gewerkt' om klachten in de toekomst beter af te kunnen handelen. "Mariëtte Hamer is er heel druk mee bezig. Er is het afgelopen jaar best veel gebeurd, ook best veel goede dingen. Maar dit is niet een probleem dat je in 24 uur hebt opgelost. We hebben te maken met een cultuur die al jaren zo bestaat. We moeten in plaats van een zwijgcultuur naar een aanspreekcultuur."

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Matthijs zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door. Uit verhalen van oud-werknemers blijkt dat de presentator last heeft van extreme woede-uitbarstingen. Medewerkers worden door hem toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd - vaak waar andere collega’s bij zijn. Zijn gedrag is niet zonder gevolgen: mensen zeggen hun baan op, nemen voorgoed afscheid van de televisiewereld, kampen met een burn-out of hebben last van PTTS.

RTL Boulevard