Close

Sigaretten na tien jaar nog even betaalbaar: 'Prijs moet meer omhoog'

22 november 2022 04:11 / Nieuws
Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie
B Begin over de prijs van een pakje sigaretten en menig roker zal vertellen hoe die door de jaren heen door het dak is gegaan. Maar uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een pakje peuken in 2020 even betaalbaar was als in 2010, omdat ook onze inkomens zijn gestegen. De roker voelt te weinig van de prijsstijging, zeggen de onderzoekers, en dat is slecht nieuws voor onze gezondheid. 

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat sigaretten helemaal niet zo duur zijn geworden. Door de inflatie zijn ze even goed te betalen als in 2010. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine & Tobacco Research.

Verhouding prijs en inkomen

Hoewel de prijs van een pakje sigaretten jaarlijks licht steeg, namen ook de inkomens toe. Hierdoor is de verhouding tussen prijs per pakje sigaretten en inkomen niet wezenlijk veranderd tussen 2010 en 2020. "Relatief gezien zijn sigaretten dus helemaal niet duur geworden", vertelt onderzoeker Cloé Ceboers van Universiteit Maastricht aan Editie NL.

 

 

2010 vs. 2020

In 2010 kostte een pakje sigaretten 4,88 euro. Om 100 pakjes sigaretten te kunnen kopen, waren mensen 2,5 procent van hun jaarinkomen kwijt.

In 2020 kostte een pakje 6,98 euro. Dat jaar besteedden mensen zo'n 2,6 procent van hun jaarinkomen aan sigaretten.

Bron: Universiteit Maastricht

Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt volgens Ceboers duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest. Om zoden aan de dijk te zetten moeten accijnsverhogingen niet alleen groter zijn, maar ook met enige regelmaat plaatsvinden.

"Het huidige beleid is niet consistent. Nu wordt de prijs af en toe verhoogd, maar soms ook gerust twee jaar niet", zegt de onderzoeker. "De geplande verhogingen in 2023 en 2024 van elk ongeveer één euro zijn daarmee een goed begin."

'Vreselijk slecht nieuws'

Dat sigaretten vrijwel even betaalbaar zijn gebleven is een slechte zaak, vindt Wanda Kanter, ex-longarts en anti-rookactivist. "Als roken niet duurder wordt kun je rustig stellen dat het Preventieakkoord, waarmee de overheid een rookvrije generatie wil bewerkstelligen, is mislukt. Dus dit is vreselijk slecht nieuws."

Roken moet merkbaar duurder worden, vindt ze. "Elk jaar moet de prijs tien procent omhoog, wil je echt verschil maken. Dat is een goede prikkel om te stoppen, en nog belangrijker: zo voorkom je dat mensen beginnen met roken. Dat is belangrijk, want stoppen is moeilijk omdat het zo verslavend is."

Kanter gaat verder: "Anti-rookbeleid bevat twee elementen: prijs en beschikbaarheid. Dus we moeten zorgen dat het duur is, en niet overal te krijgen. Pas dan leidt het tot verandering."