Bijna helft scholen in problemen door griep leraren: 'Klassen naar huis'

Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) een vereniging voor leidinggevenden in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs.
De AVS hield een peiling onder 669 scholen. De helft (49,5 procent) zegt, bovenop de tekorten die er toch al waren, problemen te ervaren door de heersende griep en in uiterste nood leerlingen naar huis moet sturen.
LEES OOK
"Scholen doen er uiteraard alles aan om te voorkomen dat dat gebeurt", zegt een woordvoerder van de vereniging. Er worden bijvoorbeeld onderwijsassistenten ingezet, of directeuren staan zelf voor de klas.
En dat leidt niet altijd tot positieve reacties van ouders, volgens AVS is er veel begrip, maar neemt dat begrip ook af. Veel schooldirecteuren laten weten dat ze geconfronteerd worden met negatieve reacties.
'Alleen voor staan'
Ook zeggen de directeuren dat zij zich niet altijd gesteund voelen door het overkoepelende schoolbestuur als het gaat om aanpakken van problemen rondom personeelstekorten. 22 procent van de directeuren zegt er alleen voor te staan.
"En dat vinden wij een veel te hoog getal", zegt de woordvoerder van AVS.
LEES OOK
"De personeelstekorten zijn al geruime tijd een probleem en de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk", zegt ze. In plaats van coachen en coördineren, zijn veel directeuren brandjes aan het blussen. Door de tekorten is er bijvoorbeeld amper tijd om te zorgen dat de niveaus van taal en rekenen in klassen op peil blijven.
Het kabinet wil de regionale samenwerking tussen scholen versterken als een van de oplossingen voor de tekorten. Besturen onderling moeten gezamenlijk werk maken van het opvullen van gaten. Een oplossing waar veel schooldirecteuren zich ook in kunnen vinden, al is er veel meer nodig om dit probleem echt op te lossen, vindt het kabinet.
Op dit moment werken al veel scholen in de regio met elkaar samen, zegt AVS. Het gaat om ongeveer de helft van de scholen, die bijvoorbeeld samen personeel werven en samen dat personeel opleiden.