Close

Advies kankerdeskundigen: beperk gebruik nageldrogers met uv-lamp

28 februari 2023 02:02 / Nieuws
Veel mensen brengen in Nederland om de aantal weken een nieuwe kleur gel-nagellak aan op de nagels.
Veel mensen brengen in Nederland om de aantal weken een nieuwe kleur gel-nagellak aan op de nagels.
K KWF Kankerbestrijding raadt iedereen aan het gebruik van nageldrogers te beperken. Dat advies komt na een recentelijk Amerikaans onderzoek, waarin werd geconcludeerd dat de apparaten kankerverwekkend kunnen zijn. "Meer onderzoek is nodig, maar het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico's."

Dat laat de stichting aan RTL Nieuws weten. "Wil je minder risico lopen op kanker, dan is het beter om het gebruik van deze apparaten te beperken of ze niet te gebruiken", stelt een woordvoerder. Ook het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het 'raadzaam is om op te passen met het regelmatig gebruiken van nageldrogers'. 

Gel nagellak

Wat is het probleem? Veel mensen brengen in Nederland om de aantal weken een nieuwe kleur gel-nagellak aan op de nagels. Bij een nagelsalon, of ze gaan zelf aan de slag met een eigen potje lak. Om de nagels te drogen, wordt bij gellak altijd een nageldroger gebruikt. Het gaat daarbij om een lamp waarbij in veel gevallen uv-licht wordt gebruikt.

Een nageldroger met uv-licht.
Een nageldroger met uv-licht.

En dat uv-licht is schadelijk. Uit recent onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen. Hierdoor wordt de kans op huidkanker vergroot, staat in het onderzoek dat gepubliceerd is in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Cellen stierven

Voor het onderzoek stelden wetenschappers cellen van mensen en muizen bloot aan de straling van de nagellaklampen. Toen de cellen twintig minuten werden blootgesteld aan het uv-licht van de lamp, stierf ongeveer dertig procent van de cellen. Sommige cellen die wel overleefden, liepen schade op aan hun DNA. Die schade was vergelijkbaar met de schade die mensen hebben met melanoom, een vorm van huidkanker. 

Hoewel de wetenschappers concludeerden dat de celbeschadiging zorgwekkend is, bewijst het volgens hen nog niet dat uv-lampen met zekerheid kanker veroorzaken. Cellen in een laboratorium zijn namelijk kwetsbaarder voor schade dan cellen op de hand van een persoon. Daarnaast is het zo dat je in een nagelsalon, of tijdens het drogen thuis, slechts enkele minuten met je hand onder lamp zit.

KWF: 'Er zijn risico's'

Toch stelt de KWF Kankerbestrijding in een reactie aan RTL Nieuws dat dit onderzoek hoe dan ook duidelijk maakt dat er risico's aan het gebruik van uv-nageldrogers kleven. "Er is wel nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om er achter te komen hoeveel het risico op kanker door het gebruik van deze apparaten precies is en of je uv-nagellakdrogers veilig kunt gebruiken als dat maar een paar keer per jaar is."

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis zegt ook dat er gekeken moet worden naar de mate van blootstelling aan het uv-licht bij nageldrogers. "Maar het gebruiken van nageldrogers leidt hoe dan ook tot extra onbeschermde blootstelling aan uv-licht", zegt dermatoloog Yannick Elshot van het ziekenhuis. "Bij nagellakdrogers wordt UVA-licht gebruikt. Ondanks dat UVB grotendeels verantwoordelijk is voor DNA-schade, leidt UVA licht ook (indirect) tot DNA schade, wat kanker kan veroorzaken. In dit geval huidkanker."

KWF Kankerbestrijding vindt het vooral belangrijk dat gebruikers van de nageldrogers zich er nu al bewust van zijn dat het uv-licht kankerverwekkend kán zijn.

Drogers in de aanbieding

Of gebruikers daarvan doordrongen zijn, is de vraag. De nageldrogers verschijnen om de paar weken wel in een reclamefolder. Zo is een dergelijke droger op dit moment bij winkelketen Action te koop voor de aanbiedingsprijs van nog geen 10 euro. En eind vorig jaar stond de droger nog in de folder bij de Aldi voor zo'n 18 euro.

Daarbij stonden geen kleine lettertjes met: 'Let op, mogelijk kankerverwekkend.' In de gebruiksaanwijzing van de meeste apparaten, vaak tientallen pagina's, is wel terug te lezen dat 'uv-stralen kunnen leiden tot beschadiging van de ogen en de huid, zoals veroudering en in extreme gevallen zelfs tot huidkanker'.

De nageldroger in de folder van de Action.
De nageldroger in de folder van de Action.
Karlijn Houterman