Close

In medisch gevaar, maar artsen weigeren abortus: vrouwen klagen Texas aan

07 maart 2023 07:03 / Nieuws
Activisten demonstreren in New York voor het recht op abortus.
Activisten demonstreren in New York voor het recht op abortus.
V Vijf vrouwen uit Texas klagen die Amerikaanse staat aan omdat ze geen abortus hebben kunnen ondergaan, schrijven verschillende Amerikaanse media. Volgens de vrouwen was sprake van een medische noodzaak voor abortus en liepen zij daardoor risico. In Texas is abortus in bijna alle gevallen verboden.

Vorig jaar juni schrapte het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten na vijf decennia het landelijke recht op abortus. De vijftig staten in de VS kunnen daardoor zelf bepalen of zij abortus toestaan. In ten minste dertien staten is abortus nu verboden.

Uitzonderingen

Bijna overal zijn uitzonderingen toegestaan als er bijvoorbeeld grote risico's zijn voor de moeder. Volgens de krant durven artsen ook dan niet altijd abortus aan te bieden uit angst voor lange celstraffen, torenhoge boetes of het verliezen van medische licenties.

Volgens de New York Times is het de eerste keer dat vrouwen zelf juridische stappen ondernemen, sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar. De vrouwen willen dat de rechter bevestigt dat abortus in uitzonderlijke medische situaties is toegestaan. Hun intentie is niet om de nieuwe abortuswet van tafel te laten vegen.

Eén van de vrouwen is Amanda Zurawski (35). De krant schrijft hoe zij begin 2022 zwanger raakte na achttien maanden van vruchtbaarheidsbehandelingen. Na zeventien weken zwangerschap kreeg ze te horen dat haar baarmoederhalsmembranen – vliezen – verzakten en dat de foetus niet kon overleven.

Doodziek

Ze zou te horen hebben gekregen dat ze een abortus kon krijgen als de hartslag van de foetus stopte, als ze zelf ziek werd of als ze vanzelf ging bevallen. Ook toen haar vliezen braken – waarbij risico ontstaat op infectie – werd abortus geweigerd.

Een paar dagen later kreeg ze volgens de New York Times hoge koorts. Artsen zouden een bloedinfectie hebben geconstateerd en geconcludeerd dat de vrouw in levensgevaar was. Nu was abortus toegestaan, gaven ze aan. Haar situatie verslechterde hierna nog: ze belandde op de intensive care voor ze uiteindelijk opknapte. Eén van haar eileiders werkt niet meer. 

Bekijk ook: Elizabeth kreeg geen abortus in Texas, tot ze zelf doodziek werd

Up next 00:04:03
Bekijk ook: Elizabeth kreeg geen abortus in Texas, tot ze zelf doodziek werd

Het ziekenhuis weigerde haar in te leiden uit angst dat artsen vervolgd zou worden. Pas toen Elizabeth een infectie kreeg, ontving zij hulp.

RTL Nieuws