Met je laptop aan het strand in de baas z'n tijd: 'workation' blijft populair

Stel jezelf eens voor: op een parelwit strand klap je je laptop dicht, om vervolgens in het koele water te duiken. En dat één minuut nadat de werkdag is afgelopen. Het is allemaal mogelijk tijdens een workation, een vorm van op afstand werken. Alleen zit je niet in je joggingpak op de bank, maar ergens vanuit Zuid-Europa of op een luxe strand bij Bali.
Van werken bij het zwembad of op het terras en een korte pauze aan het strand: op Instagram en Facebook zijn talloze berichten te zien van blije werknemers die hun workation delen.
Populair
Er zijn geen harde cijfers, maar meerdere reisorganisaties geven aan dat er signalen zijn dat meer mensen op workation gaan. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR was het fenomeen workation voor corona al bekend, maar kreeg het tijdens de pandemie echt een vlucht. Volgens de organisatie is het na corona iets afgenomen, maar nog steeds erg populair bij jongere werkenden.
LEES OOK
"We zagen het zoekvolume op de term workation enorm toenemen tijdens en na corona", meldt een woordvoerder van D-reizen. "Het zoekvolume is nog steeds stijgende. Het percentage zal dus zeker zijn toegenomen, mede doordat thuiswerken sinds de coronapandemie niet meer weg te denken is." Ook Sunweb concludeert dat er zowel tijdens als na corona meer klanten op workation gaan. "Deze conclusie trekken we naar aanleiding van de aanvragen die we krijgen." Ook TUI en Belvilla beamen de populariteit.
Voor velen zal een workation nog een nieuw begrip zijn. "Het wordt steeds gangbaarder", vertelt Alieke Ingerman vanuit Zwitserland. Ze runt sinds een jaar het bedrijf Working Remotely, waarmee ze workations organiseert voor bedrijven en individuen. "Voor corona zaten we op kantoor, toen thuis en nu is iedereen weer een beetje zoekende. Het gesprek over waar je werkt is volop gaande. Nu corona voorbij is, kun je weer werken in vrijheid."
Meer vrijheid
Zowel voor bedrijven als individuele klanten is het fenomeen nieuw en heel hard aan het groeien, vertelt Ingerman. "Door de coronacrisis is het thuiswerken en het remote werken gigantisch gestegen. Doordat je natuurlijk meer vrijheid hebt waar je werkt, kan het ook in het buitenland. Zeker bij de jongere generatie, die hebben zeker extra behoefte aan vrijheid." Ingerman merkt dat sceptische mensen vaak belemmeringen zien als ze lang weg zijn van kantoor. "Je maakt mij niet wijs dat het een gigantisch probleem is als je een paar kantooruren mist."

Workation is wel een blijver, volgens toerismedeskundige Goof Lukken van Breda University of Applied Sciences. "Dat komt mede door de jongere generatie tussen de 18 en 22 jaar. Ze zijn nu gewend om hybride onderwijs te volgen, waarbij een deel online is. Dat is wel een blijver." Hij spreekt van een nieuw soort fenomeen waar nog volop mee getest wordt door ondernemers en organisaties. "Dat je altijd op kantoor moet zijn, is er wel een beetje uit."
Het zijn niet alleen individuen die een tijdje op een andere locatie willen werken: ook bedrijven hebben interesse. Volgens sommige reisorganisaties zijn er steeds meer bedrijven die informeren naar een workation voor hun werknemers. Een woordvoerder van TUI meldt dat vergeleken met vorig jaar er een stijging is te zien van het aantal bedrijven dat een workation boekt. Volgens D-reizen zijn er steeds meer bedrijven die een workation mogelijk maken voor medewerkers en het soms zelfs stimuleren om hier gebruik van te maken.
Andere omgeving
Maar waarom gaan mensen op workation? "Sommigen gaan alleen, om de horizon te verbreden", vertelt Ingerman. "Bedrijven doen het ook samen. Dan ga je teambuilden en ontstaat er een groepsgevoel. Soms heeft iemand niet genoeg vakantiedagen opgebouwd en gaat om die reden op workation." Volgens het ANVR gaan de meesten samen met andere collega's of met vrienden op reis. "Wat we vaak horen is dat het goed voelt om in een andere omgeving te verblijven. Het prikkelt de juiste zintuigen en mensen komen meer opgeladen terug."
Niet werken op een strandstoeltje
Vooral mensen die op de laptop kunnen werken gaan op workation. TUI meldt dat reizigers vooral naar warme locaties gaan, maar ook de faciliteiten moeten goed zijn. "Je kunt overal gaan zitten, maar je moet wel een goede en veilige wifiverbinding hebben. Ook moet je ervoor zorgen dat mensen niet kromgebogen met hun laptop op een strandstoeltje gaan zitten."
Ingerman vertelt dat de locatie en tijd erg wisselen. "Je hebt bedrijven die een maand weg willen, maar het gemiddelde is een week. Ik merk dat bestemmingen in Europa populair zijn. In de Mediterrane landen is het net wat lekkerder weer. Spanje is populair, maar het kan ook verder zijn zoals Bali en Curaçao."
LEES OOK
Maar waarom zou een werkgever zomaar in een workation investeren? "Het heeft meerdere facetten van goed zorgen voor je medewerkers", legt Ingerman uit. "Je wilt dat bij iedereen het werkgeluk heel hoog is. Dat kun je doen op deze manier. Er is sprake van teambuilding, dat is een ervaring met elkaar. Wat ook meespeelt is dat het een uitdagende tijd is voor bedrijven om personeel te behouden en vacatures te vullen. Op deze manier onderscheid je jezelf."
Vliegschaamte
Met de huidige discussies over het klimaat en vliegschaamte rijst natuurlijk de vraag of een workation wel klimaatbewust is. "Moet je het inderdaad verder weg gaan zoeken als je eigenlijk een plaats zoekt om rustig je werk te kunnen doen?" zegt toerismedeskundige Goof Lukken. "Dan komen we in dezelfde spagaat als waar de toerist in staat. "Kan ik vliegen? Ga ik echt verder weg? Of is dat iets waar je van zegt: dat is niet goed? Ik zou zeggen, heb je het doel om even weg te zijn, zoek het dan dichter bij huis. Als je dit niet kunt betalen, dan zeg je eerder ja omdat het aantrekkelijk is."
Volgens Lukken zijn er veel flexibele vormen, zodat mensen een keuze hebben. "Er zijn bedrijven die steeds meer op de duurzaamheidsaspecten gaan letten. Dat neemt niet weg dat de consument nog steeds verleid wordt. We zien een enorme stijging van het aantal boekingen. Mensen blijven reizen aantrekkelijk vinden."
Toch zijn we er meer op gaan letten sinds corona, aldus Lukken. "Toch ligt er de opdracht voor de branche om te verduurzamen en mensen bewuster te maken. Vliegschaamte is er zeker, ook onder zakelijke reizen en workations. Toch is dat niet een aanleiding om niet te gaan."