Close

Toch 17 zetels voor BBB in Eerste Kamer, D66 levert een zetel in

19 maart 2023 10:03 / Nieuws
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas kort na bekendmaking van de exitpolls.
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas kort na bekendmaking van de exitpolls.
D De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer, waarmee het ruimschoots de grootste partij is geworden. Dat meldt de Verkiezingsdienst van persbureau ANP. Eerdere prognoses gingen uit van 16 zetels. D66 levert een zetel in, waarmee de coalitie nog kleiner wordt in de senaat.

Dat de partij van het populaire Kamerlid Caroline van der Plas overtuigend de winnaar was geworden van de verkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen, was woensdag bij het sluiten van de stembureaus al duidelijk. Nu bijna alle stemmen geteld zijn, blijkt de overwinning nog iets zoeter te worden met een extra Senaatszetel.

GroenLinks en PvdA samen 15

D66 moet volgens de laatste telling juist een zetel inleveren: de democraten vallen van 6 zetels terug naar 5. GroenLinks en PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen met respectievelijk 8 en 7 zetels samen uit op 15 zetels. Dat is er 1 meer dan de twee partijen nu hebben in de senaat. De VVD staat met 10 zetels op de derde plaats.

De nieuwe prognose is berekend op basis van de voorlopige uitslagen van alle gemeenten, op 95 procent van de getelde stemmen in Amsterdam en de voorlopige uitslag van Nederlanders die in het buitenland wonen, die de gemeente Den Haag zondag verstrekte. De uitslagen van de mensen die op de BES-eilanden stemden, zijn nog niet binnen, maar het gaat hier om relatief weinig stemmers.

In de nieuwe prognose komt de coalitie van VVD (10), D66 (5), CDA (5) en CU (2) op 22 zetels uit, tegenover 32 zetels nu. Er zijn 38 zetels nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, die 75 zetels telt.

De coalitie had al geen meerderheid in de senaat en heeft nu dus nog minder zetels. Dat betekent dat de coalitie bij andere partijen meer steun moet zien te vergaren om beleid erdoorheen te krijgen.

Restzetel

De rest van de senaat zal volgens de nieuwe prognose bestaan uit: PVV (5, blijft gelijk), PvdD (4, was 3), SP (3, was 4), JA21 (3), FVD (2). 50PLUS, SGP, Volt en Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) krijgen elk 1 zetel. De laatste restzetel gaat mogelijk naar de PVV of de SGP.

Het CDA, dat fors verloor bij de provinciale verkiezingen woensdag, krijgt flink minder Senaatszetels. De partij had er 9 en daar blijven er 5 van over. De andere coalitiepartijen verliezen elk twee zetels: VVD gaat van 12 naar 10, D66 van 7 naar 5 en ChristenUnie zakt van 4 naar 2.

Forum voor Democratie, de partij die in 2019 met 12 zetels vanuit het niets de grootste werd in de Eerste Kamer, haalt 2 Senaatszetels. Overigens was de partij al 11 senatoren kwijtgeraakt, omdat zij zich afsplitsten in drie andere fracties.

De nieuwe Statenleden en kiescolleges kiezen eind mei de senatoren. Overigens zijn Statenleden niet verplicht om op een kandidaat van de eigen partij te stemmen, maar dit gebeurt normaal gesproken wel. Bovendien kunnen partijen onderling nog afspraken maken om Senaatszetels binnen te slepen.

RTL Nieuws