Close

Brancheorganisatie: kwaliteit kinderopvang gaat achteruit

21 maart 2023 10:03 / Nieuws
Illustratief beeld van een kinderopvang.
Illustratief beeld van een kinderopvang.
D De kwaliteit van de kinderopvang gaat achteruit, meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Directeur Emmeline Bijlsma reageert daarmee op berichtgeving van het AD. Die krant schrijft dat door personeelstekorten de veiligheid van kinderen niet meer altijd gegarandeerd kan worden.

Een medewerker in de kinderopvang mag sinds de zedenzaak met Robert M. nooit meer alleen op een groep staan. Er moet altijd iemand meekijken of -luisteren. Het kan voorkomen dat die regel soms niet wordt nageleefd, zegt Bijlsma. Bijvoorbeeld wanneer er op een kleine opvang halverwege de dag een medewerker ziek naar huis moet.

Sommige organisaties laten collega's meekijken via beeld om aan het 'vierogenprincipe' te kunnen voldoen, maar niet elke opvang heeft camera's hangen. "En je kunt moeilijk de kinderen halverwege de dag naar huis sturen." Zo'n situatie is volgens Bijlsma wel 'de uitzondering'.

Toch kan de kwaliteit van de opvang onmiskenbaar niet overal hoog gehouden worden als gevolg van de personeelstekorten, zegt Bijlsma. "Het beste is als je met een vast team werkt op vaste dagen. Dan is iedereen goed op elkaar ingespeeld, veel beter dan wanneer je met een invaller op een groep staat." Je moet een kind namelijk kennen om te weten wat hij of zij nodig heeft. "Het ene kindje moet je even laten als hij is gevallen, het ander heeft dan juist aandacht nodig."

Veiligheid

Bijlsma ziet dat veel opvangorganisaties er eerder voor kiezen om een groep te sluiten of contracten met ouders te verbreken dan concessies te doen aan de veiligheid van kinderen. Stadszender AT5 meldde dit weekend dat in Amsterdam vier op de tien kinderdagverblijven vrezen hun locatie langere tijd te moeten sluiten vanwege personeelstekorten. De brancheorganisatie herkent dat beeld.

"We zien dat veel organisaties de medewerker op één zetten. Die zeggen: ik heb zoveel mensen, dus dit is wat ik kan doen." Dan kan het dus zijn dat ouders wordt verteld dat hun kind van de opvang moet. "Dat is verschrikkelijk, maar wel de enige uitweg als je te weinig mensen heb en je niet aan de basisregels kunt voldoen."

De Brancheorganisatie Kinderopvang is tegenstander van het kabinetsplan om de kinderopvang per 2025 nagenoeg gratis te maken. "Dan groeit de toestroom alleen maar", zegt Bijlsma.

Het is niet voor het eerst dat er zorgen worden geuit over de kwaliteit van de kinderopvang. Toezichthouder GGD GHOR meldde eind vorig jaar al dat uit inspecties bleek dat de kwaliteit steeds meer onder druk staat door het ontbreken van voldoende vast personeel. 

Sinds eind 2021 zijn er volgens GGD GHOR 'meer tekortkomingen op wettelijke kwaliteitseisen die verband houden met de inzet van (voldoende en gekwalificeerd) personeel'. Zo werd bij 6 procent van de locaties de kwaliteitseis over het aantal medewerkers niet gehaald, terwijl dat het jaar ervoor nog 3 procent was.

Bekijk ook: Personeelstekort: hoe het komt, en wat we eraan kunnen doen

Up next 00:01:29
Bekijk ook: Personeelstekort: hoe het komt, en wat we eraan kunnen doen

Op Schiphol, in het openbaar vervoer, bij de kinderopvang: overal zijn er personeelstekorten. Het aantal banen groeit harder dan het aantal mensen dat een baan zoekt. En dat komt omdat de arbeidsmarkt niet meer in balans is.

RTL Nieuws / ANP