Close

Wiersma ging ook in fractie tekeer: 'Ben een hork geweest'

10 mei 2023 10:05 / Nieuws
Minister Dennis Wiersma (Onderwijs).
Minister Dennis Wiersma (Onderwijs).
O Ook bij de VVD-fractie zijn signalen binnengekomen over het gedrag van minister en voormalig Kamerlid Dennis Wiersma. Oud-medewerkers hebben dit als 'onaangenaam en kwetsend' ervaren en voelden zich daardoor onveilig. Dat schrijft de politicus op Instagram.

"Ik ben wel degelijk een hork geweest", schrijft Wiersma. "Ik heb mensen daarmee tekortgedaan en dat spijt mij zeer." Hij legt in zijn bericht ook uit dat hij met 'een vorige werkgever, de leiding van de VVD-fractie' is gaan praten over zijn gedrag. De VVD-fractie laat aan RTL Nieuws weten dat het gesprek inderdaad heeft plaatsgevonden en zegt geen verdere mededelingen te doen.

Het gesprek vond volgens Wiersma plaats naar aanleiding van signalen bij het ministerie van Onderwijs, waar hij nu minister is. Daar hebben ambtenaren druk ervaren.

'Soms te fel'

Wiersma zou hebben geschreeuwd, met deuren hebben geslagen en werknemers onder druk hebben gezet, bleek uit eerdere berichtgeving van De Telegraaf. De bewindsman zou vaker door het lint zijn gegaan tegenover ambtenaren, van wie meerdere zouden zijn opgestapt wegens zijn gedrag.

Vorige maand erkende Wiersma dat hij soms te fel is geweest. Hij is toen in gesprek gegaan met leidinggevenden en medewerkers op zijn departement. Daarnaast zou hij bij voormalige werkgevers polsen of hij daar ook over de schreef is gegaan.

Bij de VVD-fractie lijkt dat dus wel het geval. De signalen hierover heeft Wiersma 'onvoldoende tot mij genomen', of zich daarvoor afgesloten, zegt hij nu.

Bereid te praten

Wiersma schrijft dat hij heeft begrepen dat oud-medewerkers op dit moment geen behoefte hebben om met hem over zijn gedrag te praten. "Maar als dat verandert ben ik uiteraard zeer bereid om dat te doen."

"Dat geldt vanzelfsprekend ook als er zich in de andere organisaties alsnog mensen zouden melden. Ik zal daarvan leren."

De VVD-minister blijft zich bezighouden met zijn gedrag, schrijft hij op Instagram. "Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, meld ik mij weer."

RTL Nieuws / ANP