Close

Amsterdamse scholen blijven ondanks bedreiging toch open

25 mei 2023 05:05 / Nieuws
Politieauto's bij Spinoza20first.
Politieauto's bij Spinoza20first.
D De ruim 20 scholen in Amsterdam die de afgelopen dagen genoemd werden in online bedreigingen, hebben besloten open te blijven omdat er geen sprake is van 'een reële dreiging'. De scholen 'willen en kunnen niet zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat', schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

De beslissing is genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Eerder deze week bleef de school Spinoza20first gesloten na een online bedreiging. Gisteren werd daarvoor een verdachte aangehouden.

Daarna volgden er meer dreigingen online, gericht op meerdere scholen. Daarin werd onder andere gesproken over een schietpartij. Sommige scholen, waaronder De Notenkraker in Amsterdam-Noord, bleven vandaag dicht vanwege de dreiging.

Copycatgedrag

De andere bedreigde scholen en de autoriteiten denken nu dat de bedreigingen die daarna volgden, geen reële dreiging vormen. De driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester houdt rekening met zogenaamd copycatgedrag. "Daders kopiëren elkaar bij het uithalen van een misplaatste grap met verstrekkende gevolgen voor ons onderwijs."

De driehoek gaat op basis van de huidige bevindingen nu niet uit van een reële dreiging, staat in de brief te lezen, maar 'uiteraard blijven alle instanties wel alert'.

De politie doet onderzoek naar alle meldingen, en 'is vastberaden ook de daders van de nieuwe dreigingen aan te houden'. De daders zullen worden vervolgd volgens het strafrecht.

Veilige plek

Sommige scholen bleven vandaag wel open, maar de spanning was op die scholen voelbaar. "Wat invloed heeft gehad op het geven van goed onderwijs en het afleggen van de eindexamens. Wij vinden deze nadelige effecten voor onze leerlingen, ouders en medewerkers onacceptabel. Scholen horen een veilige en fijne plek te zijn."

De brief is ondertekend door Onderwijswethouder Marjolein Moorman en vertegenwoordigers van scholengemeenschappen.

RTL Nieuws