Eerste Kamer geeft groen licht voor grootste pensioenhervorming ooit

De stemming in de Eerste Kamer betekent dat het pensioen-nieuwe stijl er sowieso komt. Dat is ongunstig voor iedereen die nu tussen de 35 en 50 jaar oud is. Hoe dat precies zit, leggen we in deze video uit:
Niet ons favoriete gespreksonderwerp, maar er gaat wel een hoop veranderen. Het nieuwe pensioenstelsel uitgelegd met een bierpul.
De coalitiepartijen in de Eerste Kamer hadden zich al langer positief uitgesproken voor de nieuwe pensioenwet, waar al jaren over gesproken is. Ondanks enkele twijfels spraken de PvdA en GroenLinks, net als in de Tweede Kamer, uiteindelijk ook hun steun uit voor de wet.
Dat gebeurde nadat pensioenminister Carola Schouten tijdens een debat vorige week toezeggingen en beloftes deed om zorgen van de senatoren weg te nemen. Zo werd de invoering van de wet onder meer met een jaar uitgesteld om pensioenfondsen meer tijd te geven.
Schouten noemt het 'een belangrijke stap' dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", zei ze na de stemming.
LEES OOK
"Veel pensioenen konden door de huidige regels al jarenlang niet of nauwelijks omhoog. Dat er iets moet veranderen, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat er voor het huidige stelsel in de plaats moet komen, daar waren - en zijn nog altijd - de meningen over verdeeld", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.
'Het moet echt goed gaan'
"De hervorming waarmee een meerderheid van de Eerste Kamer nu heeft ingestemd is een megaoperatie, en het is daarom begrijpelijk dat het kabinet tegemoet is gekomen aan de wens van de Senaat om pensioenfondsen daar meer tijd voor te geven", vervolgt Schreinemachers.
"Het raakt immers de oude dag van miljoenen Nederlanders. Dat moet echt goed gaan. Anders komt het vertrouwen dat mensen hebben in het pensioenstelsel nog verder onder druk te staan."
Wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou betekent, lees je in dit artikel.