Close

Poetin wordt misschien toch aangehouden in Rio, zegt Lula nu

11 september 2023 10:09 / Nieuws
De Braziliaanse president Lula tijdens een persconferentie op de G20 afgelopen weekend
De Braziliaanse president Lula tijdens een persconferentie op de G20 afgelopen weekend
D De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is teruggekomen op de toezegging dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin niet zal worden opgepakt op de komende G20-top in Rio de Janeiro. "Ik weet niet of de Braziliaanse justitie hem zal aanhouden."

"Daar gaat de rechterlijke macht over, niet de regering", zo liet Lula optekenen tijdens een bezoek aan India voor de afgelopen G20-top.

Brazilië organiseert de top volgend jaar. Het land heeft zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) en zou Poetin daarom moeten aanhouden als hij komt.

Arrestatiebevel

Het hof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische leider vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland zou illegaal kinderen uit bezette gebieden hebben gedeporteerd naar het eigen grondgebied.

De uitspraak van Lula is opmerkelijk, omdat hij eerder nog aangaf dat Poetin zich nergens zorgen over hoefde maken. Lula zei tegen een Indiaas nieuwsnetwerk dat de Russische president beslist niet gearresteerd zal worden zolang hij zelf president van Brazilië is.

Ook andere leden van het ICC worstelen met de verplichting om de Russische leider over te dragen aan het internationale hof. In Zuid-Afrika ontstond daar dit jaar discussie over in aanloop naar de top van BRICS-landen. Poetin ging uiteindelijk niet naar dat topoverleg tussen meerdere handelslanden.

Twijfels over lidmaatschap

De Russische president sloeg ook de G20-top over die afgelopen weekend in New Delhi is gehouden, hoewel gastland India zich niet heeft aangesloten bij het ICC. Lula vroeg zich hardop af waarom zijn land eigenlijk wel lid is. "Ik wil weten waarom de VS, Rusland, India en China geen leden zijn en wij wel", zei hij. "Ik zeg niet dat ik het hof ga verlaten, alleen dat ik wil weten waarom we lid zijn."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

RTL Nieuws / ANP