Close

10.000 vermisten na ramp in Libië: 'Overal liggen lichamen'

12 september 2023 11:09 / Nieuws
Een door overstromingen getroffen gebied in Derna, Libië.
Een door overstromingen getroffen gebied in Derna, Libië.
I In de Libische stad Derna zijn na overstromingen zeker 1000 lichamen geborgen. Het dodental zou volgens een minister van de Oost-Libische regering zijn opgelopen tot 3000. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat een kwart van de stad is weggevaagd", zegt minister Hichem Chkiouat. "Heel veel gebouwen zijn ingestort."

Het oosten van Libië is zwaar getroffen door storm Daniel, die eerder ook slachtoffers had gemaakt in andere landen zoals Griekenland. Op sociale media worden beelden gedeeld van verwoeste gebouwen en auto's die worden meegesleurd door het water. Volgens het Rode Kruis hebben de overstromingen in ieder geval aan zeker 2300 mensen het leven gekost. Een functionaris van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zegt dat het aantal vermiste mensen na de dodelijke overstromingen in Libië de 10.000 heeft bereikt. Het dodental kan dus nog flink oplopen.

In Derna zou de schade enorm zijn. "Het is rampzalig. Er liggen overal lichamen", zegt minister Hichem Chkiouat tegen persbureau Reuters. 

Doorgebroken dammen

In de bergen buiten de stad liggen twee grote dammen met waterreservoirs. Vanuit de dammen loopt een rivier door een vallei richting zee. Het lijkt erop dat door de hevige regenval beide dammen zijn doorbroken, waarna het water uit de reservoirs met grote snelheid door de vallei raasde. 

Het water heeft verwoestend huisgehouden. Oevers werden weggeslagen, en hele huizen werden meegesleurd met het water.

Libië heeft lange tijd oorlog gekend en is daardoor verdeeld geraakt tussen twee rivaliserende regeringen: één in het oosten en één in het westen. Beide worden gesteund door milities en buitenlandse regeringen. Het conflict heeft het olierijke land achtergelaten met een afbrokkelende en ontoereikende infrastructuur. 

Slachtoffers meegesleept 

De politieke situatie in Libië zorgt volgens RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Nagtzaam er ook voor dat het moeilijk is om betrouwbare informatie krijgen. "In de eerste uren na zo'n ramp is het heel chaotisch. Er zullen misschien hier en daar wat mensen opduiken, maar de vrees is wel dat het dodental verder zal oplopen."

Nagtzaam vervolgt: "Wat je nu op beelden ziet, is dat er op straten veel lichamen van slachtoffers geborgen liggen. Er zijn ook veel mensen meegesleept richting de zee en de kans op een goede afloop is zeer klein."

Kaart van het rampgebied.
Kaart van het rampgebied.

Libië krijgt hulp aangeboden vanuit de internationale gemeenschap. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei op X, voorheen Twitter, dat beelden van de verwoestingen hem verdriet doen. "De EU volgt de situatie op de voet en staat klaar om hulp te bieden."

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei in een bericht dat zijn land met internationale partners kan samenwerken om Libië te ondersteunen. Turkije kondigde eerder al aan reddingswerkers te sturen.

Het Rode Kruis heeft giro 7447 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen in Libië. Ook Stichting Vluchteling zamelt geld in voor de slachtoffers. De stichting wil met het geld mensen helpen met onderdak, voedsel en schoon (drink-)water. "Het is voor veel inwoners moeilijk om aan de eerste levensbehoeften te komen", stelt de hulporganisatie.

RTL Nieuws