Close

Nieuwe golf van arrestaties in Iran jaar na dood Mahsa Amini

17 september 2023 10:09 / Nieuws
Een demonstratie tegen het Iraanse regime, gisteren in Parijs.
Een demonstratie tegen het Iraanse regime, gisteren in Parijs.
I In Iran zijn dit weekend zeker 260 mensen opgepakt die demonstreerden tegen het regime. Gisteren was het precies een jaar geleden dat de 22-jarige Mahsa Amini overleed nadat zij door de zedenpolitie was gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Op haar dood volgden toen maanden van demonstraties, die vervolgens keihard werden neergeslagen.

Met de nieuwe golf van arrestaties lijkt het regime duidelijk te maken dat het niet opnieuw een burgeropstand zal tolereren. Maar volgens CNN togen grote groepen demonstranten toch de straat op in steden als (hoofdstad) Teheran, Mashad, Ahvaz, Lahijan, Arak en de Koerdische stad Senandaj. De kreet 'women, life, freedom' (vrouwen, leven, vrijheid) werd veel gehoord, wat een soort strijdkreet voor het verzet tegen de onderdrukking van vrouwen is geworden.

Het getal van 260 wordt gemeld door lokale Iraanse media, zoals de krant Shargh, die zich weer baseren op verklaringen van Iraanse autoriteiten.

Vader Amini opgepakt

Gisteren werd al bekend dat de vader van Amini, Amjad Amini, een van de arrestanten was. De politie zou hem hebben opgedragen niet in het openbaar te praten over de dood van zijn dochter. De mensenrechtenorganisatie Kurdistan Human Rights Network meldde eerder al dat de vader de afgelopen weken al meerdere keren was opgepakt en ondervraagd.

Volgens de veiligheidsautoriteiten zijn de arrestaties verricht vanwege schendingen van de openbare veiligheid, het aanzetten tot protesten en het bezit van wapens.

De Iraanse politie trad het afgelopen jaar keihard op tegen de demonstranten. Zo werd er vaak gericht geschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen daarbij zeker 522 doden. Onder hen waren veel jongeren en ook kinderen. Het regime pakte duizenden mensen op. Velen kwamen zonder proces in de gevangenis terecht, sommigen werden geëxecuteerd.

Regels strenger dan ooit

Sindsdien is de situatie wat betreft de mensenrechten alleen maar strenger geworden. De Iraanse zedenpolitie heeft inmiddels de beschikking over speciale camera's om de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen te helpen handhaven. Ook zijn in de steden spandoeken opgehangen die vrouwen eraan herinneren dat ze niet ongesluierd over straat mogen.

Daarnaast worden de celstraffen en geldboetes voor vrouwen zonder hoofddoek verhoogd. Zij riskeren voortaan een gevangenisstraf van tien jaar. Nu is dat nog twee maanden.

RTL Nieuws