Close

Pak het momentum voor een betere wereld

05 juni 2020 03:06 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
V Verandering komt niet alleen van bovenaf, maar juist ook vanuit mensen zelf. Of je nu bovenop de barricaden staat of gewoon de moeite neemt om te stemmen: iedereen kan - nee: moet - proberen te bouwen aan een gelijkwaardiger wereld, schrijft columnist Eva de Mol.

Afgelopen dagen werden er over de hele wereld demonstraties gevoerd in antwoord op de dood van George Floyd. Voor de strijd tegen racisme en de aanhoudende ongelijkheid in het rechtssysteem. Een aantal van de grote techbedrijven nam verantwoordelijkheid. Zo verborg Twitter vorige week al een tweet van Donald Trump omdat die 'geweld verheerlijkte' en dat had ook zijn uitwerking op Snap, het moederbedrijf van Snapchat, dat zijn account niet meer wil promoten. Facebook toonde zich, ondanks protesten van de eigen werknemers, minder politiek betrokken en liet een opruiende post van Trump voor wat het was.

En ook in Nederland gebeurt er veel. De demonstraties door het hele land natuurlijk, waar duizenden mensen op afkwamen, en de massale deelname aan #blackouttuesday. En wat dacht je van Premier Rutte die zich vandaag uitsprak niet meer achter Zwarte Piet te staan?

Ook in Nederland geldt: we moeten ons laten horen

Maar: niet iedereen heeft een miljardenbereik en niet iedereen heeft een invloedrijke stem in het politieke debat. Hoe kan je kan je dan toch meegaan in het huidige momentum en echte verandering bewerkstelligen? Dat het niet bij een zwart vlakje op Instagram blijft? Voormalig president Barack Obama schreef er een prachtige post over op Medium. Uiteindelijk is het de jongere generatie die het tij zal moeten keren, schreef hij. Dat zijn wij dus, dacht ik. Maar wat betekent dat dan voor ons?

Ten eerste, dat we móeten gaan stemmen als de tijd daar is. Wij moeten kiezen wie we de verantwoordelijkheid geven. Michelle Obama zei in haar documentaire Becoming herhaaldelijk dat een van haar belangrijkste doelen nu nog steeds is zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Zodat er geen stemmen blijven liggen. Hetzelfde voor Hillary Clinton. Zij verloor niet alleen door de onverwachte opmars van Trump, maar ook vanwege al die mensen die op de bank bleven zitten en hun stem vergooiden. In Nederland geldt precies hetzelfde: we moeten ons laten horen.

Talent is gelijk verdeeld over de wereld, kansen zijn dat niet

Daarnaast moet je zelf je eigen morele kompas goed kalibreren én daarop varen, op je werk en thuis. Een inclusief beleid op de zaak. Gelijkwaardigheid meegeven aan je kinderen. Ik vind dat het ook betekent dat je terug moet kunnen geven wat jij hebt gekregen. Talent is gelijk verdeeld over de wereld, maar kansen zijn dat niet. Ik heb zoveel geluk gehad met de kansen die ik heb gekregen. Natuurlijk heb ik hard gewerkt en die kansen gepakt, maar: ik kreeg ze wel.

Ook in startupland is niet altijd sprake van gelijke kansen en speelt discriminatie een rol. Niet-witte ondernemers worden andere vragen gesteld door investeerders tijdens een pitch, waardoor ze vaak minder financiering ontvangen en minder snel hun bedrijf kunnen laten groeien. En dat is als je überhaupt al in de juiste netwerken terecht komt. Bias is een beest.

Maar, er wordt ook veel goed werk gedaan. Zo werden er in de VS deze week een aantal fondsen gelanceerd speciaal gericht op niet-witte ondernemers. ‘Is dat nou nog nodig?’ vroeg iemand aan me. Ja, dat is nodig. Nog wel. Maar ik heb goede hoop dat het er over een aantal jaar anders uit ziet. Want uiteindelijk willen we geen ‘speciale’ behandeling voor vrouwen en minderheden – alleen gelijke rechten en kansen. En daar kan iedereen aan bijdragen.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.

LEES MEER OVER