Close

De man die het CDA uit het slop moet halen

17 september 2020 02:09 / Elodie Verweij
Columnist background Columnist image
W Wat speelt er in Den Haag achter de schermen? Elodie Verweij en Jeff Pinkster van de politieke redactie van Jinek houden de vinger aan de Haagse pols en delen hier iedere twee weken hun bevindingen uit de wandelgangen.

Losjes hangt-ie op de talkshowbank bij ons achter de schermen. CDA-prominent Wopke Hoekstra oogde een paar weken voor de zomervakantie nog moe, maar nu zit hij vlak voor de uitzending zichtbaar ontspannen te kletsen met Ali B. Nu hij niet langer de 'kroonprins van het CDA' is, lijkt de stress van hem afgevallen, en over het gedoe binnen zijn partij is hij opvallend open: “Dit is natuurlijk totaal kut. Ik hoop dat de rust snel weer wat terugkeert”.  

Degene die daar verantwoordelijk voor is, is partijleider Hugo de Jonge. Hoekstra vertelt me dat hij alle vertrouwen in Hugo heeft, maar dat als de partij het vraagt, hij ‘het CDA natuurlijk gaat helpen’. Ik denk dat ze die hulp ook wel kunnen gebruiken.

Hugo de Jonge is namelijk druk, heel druk. Met het bestrijden van de coronacrisis, zijn vicepremierschap, en – we zouden het bijna vergeten - zijn baan als minister van Volksgezondheid. En dus komt de schone taak om de rust in de tent terug te brengen bij heel iemand anders te liggen: campagneleider Raymond Knops. Maar wie is deze man? En kan hij die taak aan?

Het is een rommeltje en dat zie je terug in de virtuele peilingen

Want na een roerige zomer is het tentdoek behoorlijk aan het wapperen. En de haringen? Die staan toch wat krom. Eerst was er de lijsttrekkersstrijd, waar De Jonge al niet echt zin in had. Partijfavoriet Hoekstra trok zich dan wel terug, maar Mona Keijzer en Pieter Omtzigt wierpen zich vol overgave in de strijd. De Jonge won wel, maar heel nipt. Later ontstond gedoe over de geldigheid van de uitslag. En dat minister Ferd Grapperhaus op zijn huwelijk naar zijn eigen maatstaven een corona-aso bleek te zijn, hielp ook niet echt.

Een rommeltje dus, en dat zie je terug in de virtuele waardering van de kiezer: in juni stond de partij dankzij de gunstige media-aandacht ineens op 19 zetels in de peiling van Maurice de Hond en nu is de partij weer terug op 13 zetels. Een minder goede startpositie voor de campagne dan gehoopt. Werk aan de winkel dus voor campagneleider Knops.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kun je het best vergelijken met een kleine generaal: korte man, snelle tred en serieus hoofd. Als oud-militair weet-ie van aanpakken: hij communiceert helder, is goed op de hoogte en denkt in oplossingen. Iemand die nauw met hem samenwerkt vertelde me dat hij niet vaak het hoogste woord voert, maar dat áls hij iets zegt, het meteen impact heeft.

Als je zelf nog geen beeld bij de man hebt, kan dat kloppen

Verder houdt hij van gezelligheid. De Limburgse carnaval-fan wordt gezien als een verbinder, maar hij is niet bang om kritiek te geven. Bij een partij die erom bekend staat veel verschillende inhoudelijke stromingen te hebben kan dat goed van pas komen. En hij is loyaal aan Hugo de Jonge - niet onbelangrijk voor een partijleider die de afgelopen tijd al meerdere dolksteken heeft moeten incasseren.

Maar de vraag is natuurlijk: kan Knops het CDA uit het slop trekken?

Volgens een van zijn naaste collega’s wel: “Hij heeft al ik weet niet hoeveel campagnes op zijn naam staan, hij weet hoe dit soort zaken werken”. Het is een publiek geheim op het Binnenhof dat de CDA-fractie Knops dolgraag als fractievoorzitter wilde toen Buma opstapte. Sommige CDA-prominenten tipten hem zelfs al als opvolger van Grapperhaus, als die toch had moeten opstappen.

Als je zelf nog geen beeld bij de man hebt, kan dat kloppen. Hij wordt vaker ingezet om losse eindjes aan elkaar te knopen. Toen minister Ollongren ziek werd, verving hij haar een half jaar lang geruisloos. En bij het akkefietje rondom de marinierskazerne in Zeeland, fixte hij de compensatieregeling. En als er dingen netjes worden afgehandeld, halen ze nou eenmaal zelden het nieuws.  

Knops zou het geheime wapen van het CDA kunnen zijn

Die onzichtbaarheid is meteen ook zijn makke. Toen ik even ging googelen, zag ik dat hij bij de vorige verkiezingen 12.876 voorkeursstemmen had gehaald. Veel, maar lang niet genoeg voor een eigen zetel: daar heb je ruim 17.000 stemmen voor nodig. En dat terwijl ze in zijn thuisprovincie Limburg toch bepaald niet zuinig zijn met het steunen van provinciegenoten. Kortom, anderen overtuigen om massaal op hem te stemmen, daar heeft hij zich nog niet in bewezen. Een kwaliteit die een campagneleider wel zou kunnen gebruiken. 

Al met al zou Raymond Knops best het geheime wapen van het CDA kunnen zijn, als hij de gelederen weet te sluiten en de campagne een goede zwieper geeft. Hij kent de partij, hij kent het land, en hij weet hoe hij moet aansturen. De grote uitdaging wordt iets meer stemmen voor de partij te fixen. Wie weet dat de overal zichtbare en nog immer populaire Wopke Hoekstra hem daar dan wel bij wil helpen - als die zich niet op het laatste moment terugtrekt natuurlijk. 

Elodie is chef politiek van Jinek. Ze is fan van het Binnenhof, en struint graag met haar coffee-to-go door de Haagse wandelgangen.

Elodie Verweij