Close

Tips & tricks voor Thierry (van zijn eigen achterban)

14 oktober 2020 04:10 / Elodie Verweij
Columnist background Columnist image
W Wat speelt er in Den Haag achter de schermen? Elodie Verweij en Jeff Pinkster van de politieke redactie van Jinek houden de vinger aan de Haagse pols en delen hier iedere twee weken hun bevindingen uit de wandelgangen.

Eén brok energie. Zo kan ik hem het best omschrijven: de Thierry Baudet die drieënhalf jaar geleden op het Binnenhof verscheen. Ik ontmoette hem een paar maanden ervoor, toen ik nog bij Omroep WNL op de politieke redactie werkte. Hij kwam daar even langs om geïnterviewd te worden. Zijn charisma en positiviteit waren niet te missen. Hij ging de wereld veranderen! Het land mooier maken! En die boodschap kwam aan. Met Theo Hiddema aan zijn zijde veroverde hij twee zetels in de Tweede Kamer.

Met die gekke vleugel van ‘m, zijn fetish voor lavendel, maar ook met zijn opmerkelijke uitspraken over bijvoorbeeld vrouwen en homeopathische verdunning viel hij op. Positieve en negatieve aandacht wisselden elkaar af. Maar aandacht is aandacht. En na tweeënhalf jaar het hele land door crossen, werd zijn Forum voor Democratie de grootste partij van het land bij de Provinciale Statenverkiezingen, en daarmee in de Eerste Kamer. Eindelijk kon Baudet het partijkartel doorbreken!

Maar die overwinning bleek ook een kantelpunt. 

'Het is mijn roeping. Ik moet het land redden'

Na zijn boreale speech werd de wrevel tussen medeoprichter Henk Otten en Thierry Baudet namelijk zichtbaar. Zo zichtbaar dat het eind april tot een ontploffing kwam. Otten stapte uit de fractie. Voorlichter Jeroen de Vries ging met hem mee. En daarmee vertrokken de twee grote steunpilaren van de FVD-voorman.

Sindsdien gaat het bergafwaarts. In april vorig jaar stond FVD nog op 25 zetels in de peiling van EenVandaag. Deze week noteerde Kantar nog maar 6 zetels voor de partij. En dat geeft zorgen. Prominent FVD-lid Rutger van den Noort maakte deze week een twitterpoll: “Bent u voor een lijsttrekkersverkiezing bij FvD?”. Maar een kleine 18 procent van de FVD-kiezers die meestemden, zeiden tégen zo'n verkiezing te zijn. Geen officiële peiling, I know. Maar dat een prominente FVD’er zo openlijk het leiderschap van zijn partij ter discussie stelt, is op zijn minst opvallend te noemen.

Van een leiderschapswissel is geen sprake, maar als je Baudet tegenkomt in de wandelgangen van de Tweede Kamer ziet hij er een stuk verveelder uit dan een paar jaar geleden. Toen ik hem eens vroeg of hij het Kamerwerk nog wel leuk vindt, zei hij: “Nee Elodie, maar ik moét het doen. Het is mijn roeping. Ik moet het land redden”. Een grote beweging in het land opzetten, vindt hij leuk. Maar dat politieke handwerk in de Tweede Kamer, daar vindt hij eigenlijk helemaal niets aan.

Dalende peilingen, onrust in de partij en een leider die het politieke handwerk niet leuk vindt. Dat is in theorie een giftige cocktail. Zonde, vinden een boel FVD-leden. Dus ben ik eens een rondje gaan bellen om te horen wat hun belangrijkste kritiek is. En ook: wat zijn hun tips & tricks om de partij weer te laten groeien?

Eigenlijk zijn alle criticasters het erover eens: Baudet zou te veel een einzelgänger zijn geworden die geen tegenspraak meer duldt. “Hij verzamelt alleen maar groupies om zich heen die alles mooi vinden wat hij doet. En als iemand het niet met hem eens is, wuift hij die kritiek weg door te doen alsof je te dom bent om hem te begrijpen. Hij raakt zo steeds meer geïsoleerd.”

'Het bestuur is een hofhouding geworden'

Dat hij weinig tot geen tegenspraak krijgt, zorgt er volgens een ingewijde voor dat hij zijn eigen partijkartel aan het creëren is. “Deze week was er een bestuursvergadering waarbij de lijsttrekkerschapskwestie op de agenda stond. Na vijf minuten werd het onderwerp alweer afgehamerd. Mensen durven niet meer te zeggen waar het op staat, omdat ze bang zijn hun baantje te verliezen. Het bestuur is geen bestuur meer, maar een hofhouding”.   

De kritische leden zijn er ook niet blij mee dat Baudet zich inlaat met mensen van Viruswaarheid. “Dat is gewoon dom. Met iedere corona-ontkenner waarmee hij op de kiek staat, zeggen tien leden hun partijlidmaatschap op”. En zoals oud-FVD’er Paul van der Bas me vertelde: “Die viruswappies stemmen vaak niet eens, dus waarom zou je ze willen bereiken?”.

Wat je ook terughoort is dat Baudet niet moet onderschatten hoe loyaal de actieve FVD’ers aan hem zijn geweest. Ze vinden het niet erg om keer op keer aan mensen uit te leggen waarom ze voor een Nexit zijn, of waarom ze stevige standpunten hebben over migratie. “Maar ik ben er wel een beetje klaar mee om het elke keer voor Thierry op te nemen als hij weer negatief in het nieuws komt door een controversiële actie. Ík ben uiteindelijk het uithangbord van hoe hij in het nieuws komt. Het zou helpen als hij daar een beetje rekening mee houdt”. 

Maar wat je vooral hoort: de leden zijn nog steeds gek op FVD, en op Thierry Baudet. Los van de ingeslagen coronakoers zijn ze blij met de kernstandpunten van de partij. Ze verlangen alleen wel terug naar de Baudet van drieënhalf jaar geleden: onvermoeibaar van plan de wereld te veroveren, met een positieve insteek. “We zijn nu teveel bezig met andere politici op de persoon aanvallen, daar rare filmpjes van knippen, en jezelf groot maken over de rug van anderen. Dat is niet chic en moeten we niet doen”.

De leden hadden gehoopt dat FVD echt het verschil had kunnen maken, dat de partij zou kunnen deelnemen aan een coalitie. “Maar met de route die we nu zijn ingeslagen hebben we onszelf buitenspel gezet”. Ik proef daar wel teleurstelling over.

Maar! Het zijn constructieve mensen, die FVD’ers. Dus hierbij 5 tips & tricks van de leden om de cocktail iets minder giftig te maken:

  1. Creëer tegenspraak en vind een nieuwe Henk Otten! Een zeer vooraanstaand lid vertelde me: “Die Otten is een bullebak, maar hij hield Thierry wel in het gareel.”
  2. Zorg voor een stevige nieuwe Tweede Kamerlijst met mensen die het politieke handwerk leuk vinden. Dan hoeft Baudet dat zelf niet meer te doen en kan hij bouwen aan zijn beweging.
  3. Vergeet de mensen die hard voor je werken in het land niet!
  4. Stop met het persoonlijk inhakken op andere politici.
  5. En ga terug naar de kern van je eigen boodschap: koopkracht, immigratie en klimaat.

Ik zeg niet dat de partij hiermee weer helemaal gaat opkrabbelen, maar met deze ingrediënten smaakt op 17 maart de cocktail dan wellicht weer wat beter voor de FVD-achterban.

Elodie is chef politiek van Jinek. Ze is fan van het Binnenhof, en struint graag met haar coffee-to-go door de Haagse wandelgangen.

Elodie Verweij