Close

Ruim baan voor het demonstratierecht

17 maart 2021 09:03 / Zahra Boufadiss
C Columnist Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Mensenmassa’s zijn niet veilig, zeker wanneer er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dat rotvirus verspreidt zich nou eenmaal veel te makkelijk. Op zich wel begrijpelijk dus, dat het demonstratierecht aan banden is gelegd. Maar inmiddels zijn we vier seizoenen verder en gaan er steeds meer stemmen op om de samenleving langzaamaan te openen. Er is licht aan het einde van de tunnel! En daarom is het ook tijd om het demonstratierecht in ere te herstellen.

Want één ding weet ik zeker: zo gaat het niet langer. Afgelopen zondag demonstreerden verschillende groepen in Den Haag. Nederland in Verzet liet hun stem horen tegen de coronamaatregelen. Er mocht maar een schamel aantal van 200 demonstranten komen. Veel te weinig natuurlijk: in een plaatselijke Albert Heijn zijn nog meer mensen. Voor de demonstratie was allang duidelijk dat er tig keer meer animo was. En dan is het alsof je een gratis openluchtconcert organiseert met Beyoncé, waar dan maar 500 mensen mogen komen. En ja, hoe bepaal je dan wie welkom is en wie thuis moet blijven?

Voor het startschot van de demonstratie was het maximum al bereikt. De politie deed nog een dappere oproep aan iedereen om thuis te blijven, maar tevergeefs. Een hoop ontevreden burgers besloot alsnog om naar de hofstad af te reizen. Toen het grote grasveld volstroomde, en de groep niet geneigd bleek een beetje behoorlijk afstand te houden, besloot de burgermeester om de demonstratie te ontbinden. Maar ja, de demonstranten lieten zich niet zomaar wegjagen.

Al die demonstraties zijn allang niet meer vreedzaam en veilig

Alle ingrediënten voor een gewelddadig conflict waren op het grasveld aanwezig. Zogenaamd vreedzame demonstranten die tasers, ijzeren kettingen en knuppels op zak hadden. Liefdevol koffiedrinken, geloof je het zelf? Deze rotte appels wilden maar één ding: vechten! Aan de andere kant had je politieagenten en ME-ers. Oververmoeid en misschien wel pissig door de wekelijkse gewelddadige conflicten met burgers. Politiehonden werden mishandeld, dienders met geweld in het nauw gedreven. Een agent loste zelfs een waarschuwingsschot en dat komt bijna nooit voor.

Na meerdere waarschuwingen ging de politie over tot het gebruik van geweld. De beelden waren akelig. Een man die keihard op zijn hoofd werd geslagen met de lange lat van de ME. Je ziet zijn hoofd uiteen splijten. Een vrouw die zelfs onder een politiebusje wordt geduwd door een agent in burger. Amnesty Nederland vindt dat het geweld van de politie moet worden onderzocht: slaan met de wapenstok tegen het hoofd is ‘levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen.’

Mooi dus dat er onderzoek komt naar het geweld van de politie en de relschoppers. Waar nodig volgt hopelijk een straf. Maar veel belangrijker is zulk geweld te voorkomen. Het barst van de demonstraties tegenwoordig. Wekelijks en door het hele land heen. Die zijn allang niet meer vreedzaam en veilig. Politieagenten worden wekelijks met stenen en karatetrappen geconfronteerd. Soms worden ze gedwongen geweld te gebruiken en anders zijn ze wel zelf het lijdend voorwerp. Dat gaat hen vast niet in de koude kleren zitten. En ook voor de vreedzame demonstranten zal al die agressie niet bepaald een feestje zijn - of ze nou zelf een tik krijgen of het moeten aanzien. 

Als je denkt dat de wil om te demonstreren magisch oplost, ben je wel heel naïef

Een woordvoerder van de politie riep op om het demonstratierecht dan maar nog verder te begrenzen. Dat lijkt me echt de slechtst mogelijke oplossing. Nog verder inperken en het recht is zo'n beetje verdwenen. Als je denkt dat de wil om te demonstreren dan ook magisch oplost, ben je wel heel naïef. Burgers zullen alleen maar meer hun stem willen laten horen, overtuigd dat hen het zwijgen wordt opgelegd. En zulke verongelijkte burgers vormen een makkelijke prooi voor die rotte appels, die vooral uit zijn op een potje matten met de politie.

Daarom stel ik het tegenovergestelde voor: geef juist méér ruimte om te demonstreren. Beperking van het demonstratierecht werkt averechts. Bovendien past het niet bij ons land. Wat mij betreft moeten we zo snel mogelijk weer de straat op kunnen, nog voordat de terrassen opengaan en iedereen weer staat te feesten op een festival.

Geef demonstranten meer ruimte – letterlijk en figuurlijk – om hun stem te laten horen. Wijs een grotere demonstratieplek aan, zodat meer mensen kunnen samenkomen op een veilige anderhalve meter afstand. Verhoog het aantal toegestane demonstranten, zodat de boel minder snel hoeft te worden beëindigd. Grijp niet direct gewelddadig in wanneer de anderhalve meter-regel niet wordt gehandhaafd, dat gebeurt op andere plekken ook niet. Voorkom staatsgeweld zoveel mogelijk, want: geweld tegen demonstranten heeft nog nooit geleid tot minder geweld. De-escaleer om de geweldsspiraal te doorbreken. 

Dat is broodnodig: anders vallen er nog doden.

LEES MEER OVER