Close

Een prachtige middelvinger naar de UEFA

23 juni 2021 11:06 / Zahra Boufadiss
Columnist background Columnist image
C Columnist Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Alle Duitsers zijn hoooooooo-mo…. Alle Duitsers zijn hooooooo-mo. Locatie van het spreekkoor: een Amsterdamse kroeg waar ik samen met familie naar het Nederlands elftal keek. Direct na het eindsignaal vierde een groep vrienden de overwinning van Oranje tegen voetbaldwerg Macedonië op luidruchtige en authentieke wijze. Hossen, Wolter Kroes en bier, je kent het wel. En zo’n idioot spreekkoor dus. Het is op voetbaltribunes een beproefd concept: schelden met homo en flikker. Voetballiefhebbers in het café deelden mijn ergernis. Toch hielden we allemaal ons mondje dicht. Niemand had zin in een confrontatie.

Lhbti+-rechten en sport spelen een grote rol in het nieuws van deze week. Vanavond speelt Duitsland in München tegen Hongarije, waar onlangs een wet is aangenomen die keihard discrimineert tegen de regenbooggemeenschap. 'Promotie voor homoseksualiteit en geslachtstransitie' - lees: gewoon de broodnodige voorlichting - is voortaan verboden, uiteraard onder het mom van de 'bescherming van kinderen'. De gevolgen van dit misbaksel van een wet zijn hartverscheurend. In klaslokalen mag niet meer worden gesproken over deze onderwerpen. Een GTST-personage als Lucas is in Hongarije voortaan uit den boze. De lhbti+-gemeenschap wordt zo het zwijgen opgelegd en het bestaansrecht ontzegd.

Het gaat niet om politiek, maar om de schending van fundamentele mensenrechten

De burgemeester van München had een verzoek ingediend bij de UEFA om het stadion in de regenboogkleuren te verlichten: een hart onder de riem voor de lettergemeenschap in Hongarije. Maar de voetbalbobo’s wezen het verzoek af, omdat de UEFA een 'politiek en religieus neutrale organisatie' is. Die laffe beslissing wringt om een hoop redenen. De UEFA heeft altijd de mond vol van gelijkheid en inclusiviteit in het voetbal. Een paar weken geleden nog, voerde de organisatie actie met een slappe hashtag. Nu de lhbti+-gemeenschap in Hongarije wordt uitgewist en behoefte is aan een krachtig statement, laat men het afweten. Politiek is de UEFA alleen als het uitkomt en niet teveel gedoe of geldverlies oplevert. Onbegrijpelijk, zeker nu de bond eerder in het toernooi wel toestond dat spelers en trainers op één knie gingen tegen racisme. En het gaat ook nu niet om politiek, maar om de schending van fundamentele mensenrechten. Ze staan dus niet ter discussie.

Voetbal hoort – volgens nota bene de UEFA zelf – toegankelijk te zijn voor iedereen. Maar dat het daar nog behoorlijk aan ontbreekt, is geen geheim. Vrijwel iedere week zijn er kwetsende spreekkoren te horen in onze voetbalarena’s. Nog nooit durfde een actieve Nederlandse voetbalprof uit de kast te komen. De voetbalwereld is onvoldoende veilig om jezelf te zijn. Homoseksuele voetbalspelers verkiezen een deel van hun identiteit geheim te houden, omdat die zomaar het einde van hun carrière zou kunnen opleveren.

Die Duitsers gaan de confrontatie aan voor een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn

En dus doen we er goed aan om niet alleen naar Oost-Europa te kijken, terwijl ook hier bij ons nog reuzenstappen moeten worden gezet.  Aanstaande zondag speelt Nederland in Boedapest: een prima kans om een ministapje vooruit te zetten. Het COC heeft spelers opgeroepen om regenboogspeldjes te dragen tijdens die achtste finale. Nederland liep vroeger voor de rest van de wereld uit als het aankwam op lhbti+-rechten. Het eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld werd gesloten in Amsterdam. Wat zou het mooi zijn als Nederland in de voetbalwereld opnieuw het voortouw neemt. Het zou onze jongens sieren als ze gehoor geven aan de oproep van het COC; actievoeren met slappe hashtags tijdens slecht bekeken oefeninterlands is simpelweg niet ambitieus genoeg. Dat Georginio Wijnaldum heeft aangekondigd met een speciale aanvoerdersband te spelen, is al een mooi begin.

Gelukkig staat de burgemeester van München op tegen de UEFA. Hij schreef een krachtig statement dat mij raakte. Tijdens de wedstrijd tegen Hongarije vanavond zullen meerdere bezienswaardigheden in de stad worden getooid met regenboogvlaggen en -verlichting. Ook de windmolen boven het stadion die constant in zicht zal zijn: een prachtige middelvinger naar de UEFA. Andere Duitse voetbalstadions halen de regenboogverlichting ook uit de kast. Duitse keeper Neuer speelt al het hele toernooi met een regenboog-aanvoerdersband als steun voor de lhbti+-gemeenschap tijdens de pride-maand. Die Duitsers gaan de confrontatie aan voor een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn. Ik ben best onder de indruk van hun daadkracht, bijna zou ik Duitsland aanmoedigen tijdens het EK. Maar goed, dat levert dan weer landverraad op. En dus zal ik vanavond het tijdens de wedstrijd houden bij een luid spreekkoor: Alle Duitsers zijn daaaaaaap-per, alle Duitsers zijn daaaaaap-per!

Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Zahra Boufadiss