Close

The baddest boys for life

28 mei 2020 08:05 / Inspiratie
L Lef, ambitie, doorzettingsvermogen. Groot, groter, grootst durven dromen. En dan nog een dosis geluk, integriteit en vakmanschap. Het verhaal van regisseurs Bilall Fallah en Adil El-Arbi is een bron van inspiratie voor Eva, bij wie ze twee keer aan tafel zaten.

Ik weet nog precies wat me zo is bijgebleven van Adil El Arbi en Bilall Fallah toen ze twee jaar geleden te gast waren in mijn talkshow. Het waren de krullen van Adil, maar vooral hun innemende bescheidenheid die in geen verhouding stond tot de klus waar ze over kwamen vertellen. Dit Belgische regisseursduo van begin 30 stond namelijk op het punt naar Los Angeles te vertrekken om daar het nieuwste deel van de Hollywood-hit Bad boys te regisseren, met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrol! Het was de film waar zij zelf als jongetjes vol opwinding, bewondering en verlangen naar keken, hun droomfilm. Een film die ze zelfs in hun stoutste dromen nooit zouden mogen regisseren.

Of toch wel. Want een paar jaar eerder belandden ze op het kantoor van de legendarische Hollywood producer Jerry Bruckheimer, bekend van kaskrakers als Top Gun, Pearl Harbor en Pirates of the Carribbean. Onze Antwerpse helden haalden diep adem. Of ze alsjeblieft de nieuwe Bad boys film mochten regisseren, hadden ze hem gevraagd. Bruckheimer sprak sowieso weinig tijdens die ontmoeting, maar hierover was hij glashelder: het antwoord was nee.

Het moet pijn hebben gedaan, maar ze zeiden nee tegen hun grootste droom

Niet veel later stapte de regisseur die de klus wél had gekregen op. Gelukkig herinnerde Jerry Bruckheimer zich nog die Belgische gasten, die de film destijds al zo graag hadden willen maken, en belde ze. Maar deze keer waren de jongens juist glashelder: het antwoord was nee. Ze stonden namelijk op het punt om hun eigen film ‘Patser’ te regisseren in Europa en alles was voorbereid. Het moet pijn hebben gedaan, het moet doodeng zijn geweest, maar ze zeiden nee tegen hun grootste droom, omdat ze trouw wilden blijven aan hun eigen film, aan de ploeg die ze hadden opgelijnd, aan hun eigen principes. Ik had erbij willen zijn om het gezicht van Bruckheimer te zien toen Adil en Bilall hem nee verkochten. Ik denk dat hij dat woord al een hele poos niet meer had gehoord.

Zoals dat gaat belandde het script voor Bad boys bij alweer een andere regisseur. Onze Belgische vrienden namen hun verlies en werkten gestaag door. Maar er waren kosmische krachten aan het werk, want ook de tweede regisseur die de klus had gekregen, gaf de opdracht terug. Toen Jerry Bruckheimer voor de tweede en laatste keer belde, waarschuwde hij Adil en Bilall wel. Als je eerste grote Hollywood film mislukt, beland je in movie prison, de ‘filmgevangenis.’ Waar je nooit meer uitkomt, zo vertelde hij de jongens. Adil en Bilall namen zijn waarschuwing ter harte, maar twijfelden geen seconde: hun moment was gekomen. En ze zeiden ja.

Trek je mond open, houd je rug recht en durf

Bad boys for life ging in première op 17 januari. En de film is een hit, commercieel gezien, maar ook de kritieken zijn lovend. Op de avond van hun Nederlandse première, twee jaar na onze eerste ontmoeting, mocht ik Adil en Bilall weer aan de talkshowtafel ontvangen. Adil had nog meer krullen, maar voor de rest waren ze even innemend en bescheiden als twee jaar geleden. Ik weet dat het absurd is, maar ik voelde plaatsvervangende trots. Ze hadden het geflikt!

Wat precies? Adil en Bilall durfden te vragen om wat ze wilden. Zelfs toen het doodeng was, zelfs aan iemand als Jerry Bruckheimer. Ze durfden nee te zeggen tegen de klus van hun leven, omdat het op dat moment niet strookte met hun principes. En ze durfden later weer ja te zeggen tegen die levensgrote klus, ondanks dat één misstap het einde zou kunnen betekenen van hun carrière in Hollywood.

Kortom: trek je mond open, houd je rug recht en durf.

Dit soort verhalen, ik smul ervan. Verhalen over succes, over tegenslag, over opkrabbelen en weer doorgaan. Verhalen over moed en keuzes durven maken. Ik vind het een zegen dat mijn redactie en ik ze mogen verzamelen, aanhoren en delen met zoveel mogelijk andere mensen. Ze passen niet allemaal in de talkshow en gelukkig hoeft dat ook niet meer. Want dít is de plek waar het wel allemaal kan. Welkom in mijn online clubhuis! Fijn dat je er bent!

Liefs, Eva  

LEES MEER OVER