Close

Nieuwsgierig blijven: de levensles van Toon Gerbrands

07 februari 2020 02:02 / Inspiratie
T Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV, manager en schrijver. Om mentaal fit te blijven heeft hij een leuke gewoonte ontwikkeld: hij leert per jaar minstens drie nieuwe dingen. Redacteur Peper Hofstede wil er alles over weten.

In 2016 liep ik samen met mijn RTL Nieuws-collega Floor Bremer de Vierdaagse van Nijmegen. We zonden de hele wandeling live uit op de website en kregen daarbij iedere dag ook nog een mystery guest mee die een deel van de route met ons meeliep. En zo kwam het dat we op een zonnige julidag in het wandelgedrang zomaar een paar kilometer opliepen met Toon Gerbrands, de algemeen directeur van PSV. 

Omdat Floor en ik allebei de ballen verstand hebben van voetbal, nam het gesprek al snel een andere wending. Want Gerbrands had nog wel wat meer te vertellen. Ik herinner me een levendig gesprek over carrière, vrije tijd en gezondheid. En iets dat me altijd is bijgebleven: hij probeert ieder jaar minstens drie nieuwe dingen te leren. Een heilzame en vrolijke doelstelling, die ik me steeds voorneem om over te nemen, maar wat vooralsnog niet is gelukt. En dus bel ik hem op voor wat extra inspiratie. Hoe zat het ook weer?

Ballonvouwen en buikspreken bleken een verrijking te zijn

Drieënhalf jaar later houdt hij zijn goede gewoonte nog steeds vol, vertelt Gerbrands: "We hebben inmiddels al 25 of 26 workshops en cursussen gedaan." Hij zoekt steeds iets uit en nodigt dan een aantal anderen uit om mee te doen. Oud-coach en persoonlijke vriend Henk Kraaijenhof is er eigenlijk altijd bij, de verdere samenstelling van de cursisten wisselt. "Dat ligt ook aan het onderwerp. Bij de workshop mindreading wilde bijvoorbeeld de hele technische staf van PSV wel meedoen. Je leest natuurlijk niet echt gedachten, maar leert non-verbale signalen oppikken. Dat is ook hartstikke handig tijdens de training en bij de wedstrijd."

Maar dat het nuttig is, is zeker geen voorwaarde. Het gaat erom dat je blik op de wereld vergroot, dat je in aanraking komt met allerlei soorten mensen. Zo ging dat bij de cursus ballonvouwen ook. "Dat was in een schuur in Purmerend. Mijn broer was mee, Henk natuurlijk, en Cor van der Geest. Er deed ook een groep mensen uit de Bijlmer mee. Die wilden het speciaal leren om op kinderfeestjes bij armere buurtgenoten gratis wat plezier te komen brengen. Het jaar daarop deden ze ook nog een clownscursus. Dat is prachtig toch?"

Zelf is hij sinds die middag in Purmerend ook populair bij kinderen, niet in de laatste plaats omdat hij ook leerde buikspreken. "Ik heb laatst nog ballonnen gevouwen op de verjaardag van mijn buurmeisje. En Henk doet het altijd als hij in de file staat, die heeft een auto vol ballondieren." 

Voor Gerbrands draait het om nieuwsgierigheid, balans in je leven, ontspanning. "Je kan niet de hele tijd alleen maar met werk bezig zijn. En je pikt overal wat van op. Het moeilijkste ooit was de workshop drummen - de coördinatie die daarvoor nodig is!" Bij de workshop BBQ'en leerde hij dat elektrisch net zo lekker is als op houtskool, 'want dichtgeschroeid vlees is dichtgeschroeid vlees'. 

Ook al afgetikt: klassiek scheren, kalligrafie, snellezen, barrista, breinkunde, en nog veel meer. Soms is het een middag, maar kalligrafie duurde bijvoorbeeld tien woensdagavonden. "En dan ben je ook nog heel veel tijd kwijt met het vinden van de juiste pennetjes. Die verkopen ze niet bij één winkel, maar door het hele land bij allemaal kleine specialisten die maar net het hoofd boven water houden. Zo spreek je nog eens iemand." 

Komend jaar staan er in ieder geval een cursus sushi maken en jongleren op het programma - ook al zo handig voor die kinderfeestjes, maar toch vooral om ook zelf jong van geest te blijven.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER