Close

Kennis maken: mediteren

12 februari 2020 12:02 / Persoonlijke groei
V Van nieuwe dingen leren krijg je energie. Maar hoe weet je waar je echt in wil investeren? In deze rubriek vragen we iedere week kenners naar hun kennis: waar doe je die op als je het simpel wil houden, en waar kan je terecht als je the whole shebang zoekt? Met deze week: mediteren.

Toen Rients Ritskes (62), zenmeester bij zen.nl, zelf voor het eerst ging mediteren, ging dat bepaald niet van een leien dakje. "Ik was 17 en wilde me beter leren concentreren en daar had ik last van. Ik ging naar de bieb, waar ze één boek hadden. Eenmaal thuis ging ik aan de slag, maar het wilde echt niet lukken. Ik kon nog geen drie minuten stilzitten. Ik werd er eerder onrustiger van dan rustiger."

Achteraf best begrijpelijk: "Als je stil gaat zitten, komen er allerlei bubbels naar boven met je angsten en je verlangens. Normaal kan je die negeren door je bezig te houden met angsten en verlangens van anderen, mensen op televisie bijvoorbeeld. Maar als je mediteert gaat dat niet. Dat maakt het in het begin zo onrustig."

Yoga, mindfulness en meditatie zijn een soort broertjes van elkaar

En toch had hij het gevoel dat hij op de goede weg zat. "Na een paar keer in mijn eentje proberen, ben ik op een cursus gegaan. Dat bleek een prima zet: je ziet dat iedereen het moeilijk vindt. En de groepsdwang om te blijven loodst je door die eerste lastige momenten heen. En de groep biedt een veilige omgeving."

Net als bij lichaamsbeweging zijn er voor meditatie meerdere wegen die naar Rome leiden. Net zoals voetballen en wielrennen in elkaars verlengde liggen, zijn yoga, mindfulness en meditatie eigenlijk een soort broertjes van elkaar. Daarbij is yoga de weg van het lichaam en is mindfulness sterk gekoppeld aan het dagelijks leven.

Dat zijn, zegt Ritskes, allebei mooie, toegankelijke manieren om met bewustzijn bezig te zijn. "En in vergelijking is meditatie dan de universiteit van de spirituele vorming, zeg maar." Bij wie het niet direct lukt, kan dus prima een stapje terugschakelen.

Tien mensen die samen met een koptelefoon op mediteren: dat is toch armoe?

Want je hebt er veel aan, die twee keer per dag twintig minuten stilzitten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de brug tussen de linker- en rechterhersenhelft dikker wordt. "De verbinding tussen gevoel en ratio wordt letterlijk sterker. En ik krijg ook vaak terug van onze cursisten dat zij dat zo ervaren. Daarnaast, of misschien wel daarom, voelen ze zich vaak gelukkiger."

Genoeg redenen dus om er zelf mee aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat?

Low-key kennismaken

Er zijn natuurlijk talloze appjes die je een rode loper naar de meditatiekunst beloven, zoals Headspace bijvoorbeeld. Daar is niet zoveel mis mee, vindt Ritskes, maar er is ook niet zoveel áán. "Het is een beetje alsof je een pleister plakt, maar geen medicijn neemt. In hun advertenties tonen ze tien mensen die allemaal met hun koptelefoon op bij elkaar zitten te mediteren. Dat is toch armoe? Je bent dan helemaal niet meer in contact met je omgeving. Beter begin je gelijk met een cursus, dan merk je pas echt wat het met je kan doen." Cursussen worden door het hele land gegeven en door veel verschillende aanbieders. Google weet raadt!

De zenmeester nam zelf ook een filmpje op, dat kan je hier bekijken:

Een tikkie intensiever, het diepe in & down the rabbit hole

Als je eenmaal begonnen bent, kan je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wil, met dat mediteren. "Zen is een eeuwenoude weg. Permanent education – blijven leren – is een centrale gedachte. Bij zen.nl zijn ook cursussen voor gevorderden en wie wil traint door voor zentrainer, zenleraar of zelfs zenmeester.”

Dan moet je wel gemotiveerd zijn. "Het is een behoorlijke investering. Je moet jezelf erg goed leren kennen en ook de uithoeken van je geest oppoetsen. Ter indicatie: een zenleraar moet drie weken lang iedere dag van 5 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds mediteren voordat hij of zij die titel verdient, en een zenmeester houdt zelfs 20 weken lang die uren aan"

Maar er zijn genoeg mensen die dat ervoor over hebben. "Leren is sowieso gewoon leuk natuurlijk. Van de honderd mensen die nu bij ons in opleiding zijn tot zenleraar, doet ongeveer de helft dat puur uit persoonlijke verdieping, en niet om ook echt leraar te worden. Dat vind ik een prachtige ontwikkeling. Ze willen gewoon meer uit het leven halen, en daar is meditatie bij uitstek geschikt voor."

Peper Hofstede

LEES MEER OVER