Close

Gratis anticonceptie: een zaak voor iedereen

07 februari 2020 03:02 / emancipatie
O Op 31 oktober diende PvdA-Kamerlid Ploumen een motie om anticonceptie in het basispakket op te nemen. De motie werd verworpen, en daarom stappen Bureau Clara Wichmann en burgerbeweging DeGoedeZaak nu naar de rechter.

"Anticonceptie is een zaak voor iedereen", schrijven de organisaties op de website van de campagne. Ze benadrukken het belang van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van anticonceptie. Ruim dertig jaar lang werd de pil vergoed door de staat, maar in 2004 werd besloten dat vrouwen zelf de kosten moeten dekken. In 2008 zorgde de PvdA ervoor dat de pil toch weer terugkwam in het basispakket, maar met de komst van kabinet Rutte-I werd het besluit weer teruggedraaid.

Anticonceptie is een mensenrecht

En dat is kwalijk, zeggen DeGoedeZaak en Bureau Clara Wichmann. Anticonceptie zou kosteloos moeten zijn voor iedereen. Een standpunt dat breed wordt gedragen, zeker als je naar de geschiedenis kijkt, In 1968 legde de Verenigde Naties vast dat ieder mens het recht heeft om zelf te bepalen of hij/zij kinderen wil, wanneer, en hoeveel. Anticonceptie is daarmee een mensenrecht. Maar omdat vrouwen op dit moment zelf voor het grootste deel van de kosten - en de verantwoordelijkheid - opdraaien, bestaat er voor sommigen een financiële drempel. 

Die drempel moet weg worden genomen, vinden de organisaties. En het is niet de eerste actie die ze samen op poten zetten. In juni 2019 startten ze een petitie die ruim 55.000 keer ondertekend werd. Daarmee ondersteunden ze PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, die op 31 oktober een motie indiende over het opnemen van anticonceptie in het basispakket. De motie werd verworpen. Bureau Clara Wichmann en De Goede Zaak schreven gezamenlijk een brief naar Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport over de noodzaak van de verandering, maar kregen geen reactie. Daarom startten ze in november met deze procedure. Ze roepen iedereen op mede-eiser te worden in de rechtszaak tegen de staat.

De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking

Meer dan 5 miljoen Nederlanders maken gebruik van een vorm van anticonceptie. De Goede Zaak schrijft op hun website: "De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn." Dus óók voor mensen die het wat minder breed hebben. Bovendien draaien op dit moment voornamelijk vrouwen op voor de kosten van anticonceptie. Minder dan 5 procent van de mensen die anticonceptie gebruikt is man, dat betekent dat een ruime 95 procent van de rekening bij vrouwen terecht komt. En dat terwijl anticonceptie natuurlijk voor iedereen voordelen heeft!

Wil je meeprocederen voor gratis anticonceptie? Dat kan tot zondag via eenzaakvooriedereen.nl

Eelke Bo van de Weerd