Close

Verkrachtingszaken komen zelden voor de rechter

14 februari 2020 01:02 / nieuws
V Veruit de meeste verkrachtingszaken komen nooit voor een rechter, blijkt uit onderzoek dat het AD deed. Maar een klein deel van de slachtoffers doet aangifte, en met die aangiftes wordt lang niet altijd iets gedaan.

Van maar ongeveer een derde van alle meldingen van verkrachting of aanranding wordt ook echt aangifte gedaan. Wanneer die aangifte leidt tot straf, wat lang niet altijd zo is, is de straf vaak erg laag. 

Daar komt ook nog bovenop dat 70% van de zedendelicten niet eens bij de politie wordt gemeld. Dat heeft meerdere oorzaken: slachtoffers schamen zich, denken dat het hun eigen schuld is, of verwachten dat de politie er toch niks mee doet.

Slachtoffers voelen zich vaak niet gehoord

Het zijn dan ook geen makkelijke zaken. In veel gevallen is het lastig om bewijs te verzamelen, omdat er vaak geen getuigen zijn. 

Daarnaast heeft de politie soms de verkeerde prioriteiten, zegt journalist Tonny van der Mee. Er wordt niet altijd voldoende onderzoek gedaan, en uit gesprekken met slachtoffers bleek ook dat slachtoffers zich soms door de politie gedwongen voelen om hun aangifte in te trekken. 

De politie heeft mijn zaak verneukt

Van der Mee deed voor het AD ook een interview met Pieke Roelofs. Roelofs werd zelf slachtoffer van verkrachting en werd niet goed geholpen door de politie. Ze zegt dat de politie haar zaak 'verneukt' heeft. Sindsdien strijd ze voor een beter optreden van justitie in zedenzaken. Ze schreef er zelf ook een stuk over, dat deze zomer in de Gelderlander verscheen. 

We zouden het melden moeten aanmoedigen, aangezien 70% van de slachtoffers niet eens naar de politie gaat, zegt van der Mee in De Ochtendshow van het AD. Mensen hebben nu het gevoel dat het geen zin heeft om naar de politie te gaan.

Er is flink bezuinigd op de politie de afgelopen tijd, waardoor zaken vaak blijven liggen omdat er te weinig capaciteit is. Vorig jaar diende Groenlinks een motie in voor extra geld voor de zedenrecherche. Die werd aangenomen: er zal de komende tijd 15 miljoen extra worden vrijgemaakt, wat betekent dat er meer mensen kunnen worden aangenomen en mensen ook speciaal zullen worden opgeleid om gecompliceerde zaken te onderzoeken.

Groenlinks Kamerlid Katelijne Buitenweg zei over deze investering: “Ik heb verschillende slachtoffers gesproken die hierdoor extra getraumatiseerd zijn. Ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Ook voor politiemensen zelf is het ontzettend frustrerend als zij onvoldoende tijd kunnen besteden aan deze zaken die zo’n enorme impact op mensen hebben. Het geeft aan dat het geld goed besteed zal worden.”

Eelke Bo van de Weerd

EVA OP INSTAGRAM