Close

Een feestje voor vrouwen in de wetenschap

11 februari 2020 05:02 / Wetenschap
J Je zag ‘m misschien al bij trending op Twitter staan: het is vandaag International Women in Science Day. Over de hele wereld worden vrouwen in de wetenschap van vroeger en nu uitgelicht én gevierd.

Stukje bij beetje kiezen meer vrouwen voor een loopbaan in de wetenschappelijke hoek, maar wereldwijd is minder dan 30% van de onderzoekers vrouw. Daarom riepen de Verenigde Naties deze dag in het leven.

Want vrouwen in de wetenschap zijn meer dan nodig. Een tekort aan vrouwen in dit werkveld betekent bijvoorbeeld slechtere zorg voor vrouwen, omdat de focus van veel onderzoek nu nog uitsluitend bij mannen ligt. Meer vrouwen zou meer onderzoek gefocust op vrouwen kunnen betekenen, en dus betere zorg.

Ook kunnen vrouwelijke onderzoekers en wetenschappers een voorbeeldfunctie vervullen. Door te laten zien dat zij het ook kunnen en doen, kunnen ze wereldwijd meisjes inspireren hetzelfde pad te bewandelen. Hier draagt de hashtag #WomenInScience vandaag aan bij. In dit filmpje van de Verenigde Naties kun je bijvoorbeeld een uniek inkijkje in de dag van een vrouwelijke wetenschapper krijgen:

Niet alleen wetenschappers van nu kunnen een bron van inspiratie zijn voor (jonge) vrouwen. Op de Women in Science Day wordt ook teruggeblikt op baanbrekende vrouwelijke wetenschappers van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan Marie Curie, de eerste vrouw ooit die een Nobelprijs won voor haar werk, al moest ze hem delen met haar man. Ze was een pionier op het gebied van radioactiviteit. Voor een snelcursus Marie Curie heeft de International Atomic Energy Agency speciaal voor #WomenInScience dit filmpje gemaakt:

De Verenigde Naties stipt met #WomenInScience een mooi en belangrijk punt aan: er moet meer aandacht komen voor vrouwen in de wetenschap van toen én nu. Al was het alleen maar om mensen te laten zien dat wetenschap voor iedereen is.

Marije Roorda

LEES MEER OVER

EVA OP INSTAGRAM