Close

Debby’s Tindermatch gaf haar zijn hart én zijn nier

14 februari 2020 07:02 / Hartverwarmend
Mario en Debby
Mario en Debby
H Het is Valentijnsdag: de dag van romantiek en zoetsappige clichés. Maar het verhaal van Debby en Mario is wel héél bijzonder. De twee ontmoetten elkaar via een datingapp, en nog geen half jaar later redde Mario Debby’s leven door zijn nier aan haar te doneren.

Waar Tinder al niet goed voor is

Eigenlijk waren ze beiden niet op zoek naar een relatie, maar haar nieuwsgierigheid bracht Debby de Geus (42) en Mario van Haaster (46) een jaar geleden toch naar datingapp Tinder. Ze vonden elkaar en het klikte meteen. Het gesprek verplaatste zich vervolgens al snel naar Whatsapp. “Mijn vriendinnen gaven me van tevoren een tip: als hij niet gelijk over seks begint, is het een goede vent”, lacht ze. Gelukkig hield hij het netjes. Uiteindelijk groeide hun appgesprek uit tot constant contact. Twee weken lang appten en belden ze elkaar continu, zonder elkaar te ontmoeten.

En dan: “De eerste keer dat we met elkaar afspraken was het liefde op het eerste gezicht”, vertelt Debby. “Hij haalde me op van het station, we keken elkaar in de ogen en we wisten het gelijk. Nu, een jaar later, voelt het nog steeds zo.”

Hij is een lot uit de loterij

Einde zoektocht

Tijdens de appgesprekken had Debby al verteld over haar ‘vele-cystenieren ziekte’. Door die aandoening ontstaan er allerlei cysten die het gezonde nierweefsel wegdringen. Ze was al een jaar op zoek naar een donornier toen Mario en zij elkaar ontmoetten.

“Al voor we elkaar in het echt hadden ontmoet, droomde Mario dat hij zijn nier aan mij doneerde”, zegt ze. “En daar was hij niet vanaf te brengen! Ik verklaarde hem voor gek, maar hij bleef volhouden dat het ging gebeuren.” Zo’n droom is natuurlijk best apart, dat vinden Debby en Mario zelf ook. En ze hebben er nog steeds geen verklaring voor. Ondertussen zat Debby in een traject bij het ziekenhuis samen met een vriendin, om te kijken of haar nier geschikt was voor donatie. Maar helaas, zij bleek geen match.

“Toen zijn we maar naar het ziekenhuis gegaan, Mario en ik. En jawel, we waren een match. Die kans is zó klein!” Ook haar artsen waren met stomheid geslagen, vertelt ze.

Mario
Mario

Vier maanden verder

Inmiddels is de operatie vier maanden geleden en Mario is vorige week weer begonnen met werken. Hij is volledig hersteld van zijn operatie en ondervindt vrijwel geen klachten, alleen af en toe wat pijn. Twee dagen na de operatie liep hij alweer rond, volgens Debby. Zijn leven gaat als vanouds door, hoewel hij zijn dagen nu doorbrengt met z'n geliefde.

Hun relatie is niet anders geworden na de operatie, zegt ze. “Het is echt heel uitzonderlijk als je een levende donornier kan vinden, maar het is nog bijzonderder om je nier te doneren aan iemand waarmee je nog maar net aan het daten bent”, vindt Debby. “Maar hij is heel nuchter. Hij hoeft echt niet elke dag een bedankje.”

Helemaal gezond zal ze helaas nooit worden, en er blijft altijd een kans dat de nier alsnog wordt afgestoten. Maar Debby prijst zichzelf zeker gelukkig. “Je moet gewoon vertrouwen in de liefde blijven houden. Je weet nooit wat er kan gebeuren.”

Marije Roorda

EVA OP INSTAGRAM