Close

Like a boss: met deze tips zet jij LinkedIn naar je hand

18 februari 2020 01:02 / Carriere
W Wel of juist geen connectie maken met onbekenden, constant updates plaatsen of liever spaarzaam: wat is nou dé manier om jouw LinkedIn profiel op te laten vallen? LinkedIn-expert Corinne Keijzer geeft tips om jouw profiel nog nét iets gelikter te maken.

De basisregels heb je waarschijnlijk wel onder de knie: typfouten zijn natuurlijk uit den boze, je profielfoto kan maar beter geen vakantiekiekje zijn en je hebt allang een scherpe biografie uit je pen geschud.

Maar met jou ook duizend anderen. Met de juiste aanpak onderscheid je je en val je op bij recruiters en andere interessante contacten. Daarom zet Corinne Keijzer, LinkedIn ambassadeur, haar do’s and don’ts op een rij.

Bouw je netwerk uit

“Het zal je niet nieuw in de oren klinken, maar het uitbouwen van je netwerk is ontzettend belangrijk voor een opvallend LinkedInprofiel. Maar er is ook zoiets als too much. Veel mensen voegen met het grootste gemak onbekenden toe, in de hoop hun netwerk zo groot mogelijk te krijgen. Maar een groot netwerk staat niet gelijk aan een groot bereik.

Wat je beter kan doen, is bij de uitnodiging aangeven waarom je wil linken. Zo vergroot je de kans dat je uitnodiging geaccepteerd wordt. Voegen mensen jou nou toe zonder dat je ze kent? Stuur ze dan, voor je ze accepteert, een berichtje. Vraag gewoon wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Je krijgt er leuke, goeie gesprekken voor terug en voorkomt nepaccounts in je netwerk. Bijkomend voordeel: na zo’n gesprek heb je vaak een grotere gunfactor. Mensen liken sneller berichten als er eerder contact is geweest.”

Wees consistent

"LinkedIn heeft, net als alle andere sociale media, een algoritme. Voor het algoritme is het erg belangrijk dat je in het eerste uur zoveel mogelijk likes en reacties krijgt. Eén of twee keer per week iets posten zorgt ervoor dat je in beeld blijft bij je volgers. Als dat lukt, dan zal je vanzelf ook meer likes en reacties zien binnenkomen. Daarvoor is het handig om te weten wanneer je doelgroep online is, zodat je daar rekening mee kan houden.

Helaas laat LinkedIn niet duidelijk statistieken zien, dus dat kan je het beste zelf bijhouden. Houd dan in de gaten hoeveel reacties en likes je krijgt als je op verschillende tijden post. Ook kan je, door LinkedIn regelmatig te checken, zien wanneer je connecties online zijn. Het lijkt wat omslachtig, maar zo kan je het algoritme naar je hand zetten en vergroot je je zichtbaarheid bij je volgers."

Interessante content schrijven

“Wil je betrokken volgers die jouw verhalen graag lezen? Blijf dan weg bij verkooppraatjes, want daar haken mensen op af. Natuurlijk probeer je een groot bereik te krijgen, maar dat hoeft je lezer niet door te hebben. Wat het beste werkt om interessante berichten te schrijven, is elk bericht dat je plaatst persoonlijk maken. Laat je volgers zien wat je op je werk doet! Beschrijf daarbij je proces en wees niet bang veel tips te geven. Dat laat zien dat jij een expert bent op jouw werkgebied en zal mensen daarom aantrekken.

Let wel op dat je niet in de spammodus schiet. Zodra je alleen maar verhalen plaatst over hoe geweldig het gaat met jou of je bedrijf, zullen mensen je waarschijnlijk ontvolgen. Je kan dit voorkomen door bij elke post die je wil plaatsen na te denken over wat je netwerk met je bericht kan.” 

Zet zoekwoorden slim in

“LinkedIn maakt gebruik van ‘zoekwoorden’ in je profiel om je zichtbaarder te maken. Weet je die handig in te zetten, dan ben je veel makkelijker te vinden voor anderen. Vind je het lastig om de juiste zoekwoorden te formuleren? Bedenk dan dat het eigenlijk gewoon woorden zijn waar jij op gevonden wil worden. Dat kan dus je baan zijn, maar ook je expertise. Je hele profiel wordt door Google gescand op zoekwoorden, dus schroom niet ze regelmatig te gebruiken.”

“Op het moment is LinkedIn bezig met een nieuwe update, waarin ook je berichten op zoekwoorden worden gescand. Gebruik je de juiste woorden in je posts, dan zullen ze eerder verschijnen bij Google. Een extra groot bereik dus!”

Zet je deze tips goed in, dan zal je online bereik vast groeien. Vergeet alleen niet om af en toe in het echt met iemand een kopje koffie te drinken. Dat is toch een stuk gezelliger, vinden wij.

Marije Roorda

LEES MEER OVER