Close

Meer dan stripboeken: 7 fantastische graphic novels

20 februari 2020 01:02 / Graphic novels
N Net zo diepgaand als een roman en even beeldend als een film: een graphic novel heeft het beste van twee werelden. Ben je ook al niet weg te slaan uit de stripwinkel of lijkt het je leuk om een keer te proberen? Redacteur Eelke Bo van de Weerd tipt je een paar van haar lievelings:
Art Spiegelman, zelfportret
Art Spiegelman, zelfportret

Maus I & II / The complete Maus van Art Spiegelman

De twee delen 'Mijn vader bloedt geschiedenis' en 'En hier begon mijn ellende pas' zijn in The complete Maus samengevoegd en beschrijven de gruwel van de holocaust in Hitler's Europa. Art Spiegelman verbeelt de Joodse slachtoffers als muizen, Polen als varkens en nazi's als ratten en weet de angst, de opluchting en schuldgevoelens ijzersterk over te brengen. Met deze hedendaagse én tijdloze klassieker won Spiegelman in 1992 de prestigieuze Pulitzerprijs.

Le bleu est un couleur chaude van Julie Maroh

Dat de film Blue is the warmest color een verfilming is van een graphic novel wist je misschien niet, maar dit boek is minstens zo goed als de film. De jonge Clementine loopt een meisje met blauw haar tegen het lijf en wordt hopeloos verliefd op haar. Een onstuimige relatie volgt. Maroh vertelt en verbeeldt een zachte maar woelige ontdekking van de lesbische liefde die haar lezers niet snel loslaat. 

Het omgeval van Mikaël Ross

Noel houdt van marsmellows, cavia's en AC/DC. Samen met zijn 'mamsie' woont hij in een flat in Berlijn. Alles lijkt goed en wel, tot zijn moeder een beroerte krijgt. Noel is verstandelijk beperkt en moet naar een begeleid-wonen project buiten de stad. Het omgeval is een serie verhalen vol prachtpersonages en hun belevenissen in hun bijzondere thuis, gebaseerd op waargebeurde verhalen.

In Search of Lost Time: Swann's Way door Stephane Heuet gebaseerd op het werk van Marcel Proust

Altijd al in het werk van Proust willen duiken, maar lichtelijk geïntimideerd door de duizenden pagina's? Geen zorgen, je bent niet de enige. Gelukkig is daar Stephane Heuet. Hij verwerkte al eerder werk van Proust en weet wat hij doet. Deze ietwat bondigere versie van In Search of lost time is de perfecte introductie in het 4215 pagina's tellende boek, en nog prachtig geïllustreerd ook. 

Building Stories van Chris Ware        

Building Stories is eigenlijk veel meer dan een boek. In een doos zitten 14 boekjes, pamfletten en papieren, die samen het verhaal vertellen van de bewoners van een flat. Het is dus eigenlijk speurtocht, spel, roman en strip ineen. Waar je begint met lezen, bepaal jezelf, dus hoe het verhaal zich ontvouwt, is voor iedereen verschillend. Chris Ware gooide eerder al hoge ogen met Jimmy Corrigan, the smartest kid on earth, wat een hele rij aan literaire prijzen won en ook echt een absolute aanrader is.

 

En zo ziet dat er dan uit

The mental load van Emma

Haar korte comic over emotional labour ging het internet een tijd geleden al over, maar striptekenaar en schrijver Emma heeft ook een boek, en daar worden we blij van. Vol humor kaart ze allerlei onderwerpen aan, van ouderschap-dilemma's tot discussies op werk en haar eigen ervaringen in het ziekenhuis.The mental load is even inhoudelijk en leerzaam als een essaybundel en leest tegelijkertijd als een trein.

Uit 'You should've asked' van Emma
Uit 'You should've asked' van Emma

Hondsdol van Victor Meijer

Meijer kun je kennen van zijn portretten van Hendrik Groen en hij schreef al eerder romans en toneelstukken. Afgelopen november verscheen zijn eerste graphic novel Hondsdol, waarin hij op betoverende wijze verhaalt over het fenomeen echtscheiding, omgaan met tegenslagen en een zoektocht naar iets beters. Kersvers en van eigen bodem, uitgegeven door de Amsterdamse uitgever Scratchbook - voor graphic novel fans sowieso een uitgever om in het vizier te houden. 

 

Fragment uit V for Vendetta
Fragment uit V for Vendetta

V for vendetta van Alan Moore & David Lloyd

‘Remember, remember, the fifth of november’. Nóg een klassieker die je niet mag missen. Dit fantastische boek van Moore & Lloyd is gesitueerd in een distopisch Engeland en is het bewijs dat je met popcultuur uitstekend een kritische blik op de politiek kan geven. De verfilming is razend populair, maar loopt anders af dan dit origineel. Nog een goede reden om dit boek te verslinden. 

De kracht van de graphic novel blijft ook in literatuurkringen niet onopgemerkt. Illustraties kunnen echt iets toevoegen aan een verhaal. Talloze boeken verschenen eerst als een roman, en later pas in de vorm van een beeldverhaal. Deze drie bestsellers doen het ook uitstekend in een nieuw jasje:

Margaret Atwood's The Handmaid's Tale komt na de succesvolle serie op Hulu ook getekend prachtig tot zijn recht. 

Na het succes van het boek in 2003 verscheen in 2011 een geillustreerde variant van De Vliegeraar van Khaled Hosseini

 En van eigen bodem: van Turks Fruit van Jan Wolkers verscheen in 2016 een door Dick Matena geïllustreerde variant.

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER