Close

Women at the wheel: zo pak je veilig een taxi

21 februari 2020 03:02 / Samenleving
E Een taxi pakken zou een veilige manier moeten zijn om thuis te komen als de bus of tram niet meer rijdt - maar dat voelt lang niet altijd zo. Daar wil het nieuwe initiatief Staxi Lady verandering in brengen.

De gedeelde Uber na een avond stappen, het ritje naar het vliegveld, of de welkome rit naar huis na je late shift als het ov niet meer rijdt. Vrijwel iedereen pakt weleens een taxi, maar lang niet iedereen voelt zich daar veilig bij. 

Dat blijkt uit een enquête van de Telegraaf waar meer dan duizend vrouwen op reageerden. Erg verrassend is die uitslag niet als je kijkt naar cijfers over intimidatie in de publieke ruimte en de nieuwsberichten volgt over seksueel geweld in taxi's in de Verenigde Staten bijvoorbeeld.

Online platforms als Uber proberen op dat gevoel in te spelen met extra veiligheidsfuncties in de app - en (jonge) vrouwen worden van alle kanten gewaarschuwd: pas op bij wie je instapt. Taxibedrijf Staxi wil het probleem op een andere manier aanpakken. Ze presenteren Staxi Lady, waarbinnen vrouwelijke taxichauffeurs zich verenigen. We spreken directeur en oprichter Hakima El Allaoui over het initiatief.

We willen dat iedereen met een veilig gevoel de taxi kan nemen

Sinds 2012 rijdt Staxi rond, en nu is het na acht jaar tijd voor een extra service: Staxi Lady. Met alleen maar vrouwen achter het stuur willen ze klanten een veiliger gevoel geven. Een idee dat niet uit de lucht komt vallen, vertelt ze: “Veel van onze klanten waren zo enthousiast over onze vrouwelijke chauffeurs, dat ze er specifiek om begonnen te vragen wanneer ze nog een keer een taxi bestelden. En ik hoorde het ook van onze eigen chauffeurs.”

Een ander beeld

“De Amsterdamse taxibranche is vaak negatief in het nieuws: de een gebruikt lachgas achter het stuur, een ander veroorzaakt een ongeluk. Als taxichauffeur heb je een bepaalde verantwoordelijkheid, vind ik. De mensen die je vervoert, kennen je niet en het is vaak laat ’s avonds of midden in de nacht. Dat kan snel onveilig voelen. Wij willen een ander beeld scheppen: iedereen moet veilig met de taxi kunnen. Toen uit onderzoek bleek dat 1 op de 5 vrouwen wel eens wordt lastiggevallen schrok ik. We waren al bezig met het opzetten van Staxi Lady, en de cijfers bevestigen de noodzaak.”

En zo herken je ze!
En zo herken je ze!

De nieuwe taxidienst is overigens niet alleen voor vrouwen, iedereen mag mee met de vrouwelijke chauffeurs. "Als je eenmaal een nare ervaring in een taxi hebt gehad, doet dat iets met je. Met deze dienst willen we ervoor zorgen dat iedereen even mobiel is en niet uit angst thuisblijft, maar kan doen wat hij of zij wil."

De dienst begint in Amsterdam, maar El Allaoui vertelt dat ze bij succes ook gaat kijken of ze in andere grote steden vrouwelijke chauffeurs kan verenigen. "Samen krijgen ze meer voor elkaar dan solo."

Op dit moment is de minimale reserveringstijd twee uur voor een Staxi Lady, maar ze verwachten dat snel terug te kunnen brengen naar een minuut of twintig. Heb je sneller een taxi nodig? El Allaoui adviseert om altijd een TTO-taxi te kiezen. "Dat zijn chauffeurs met alle vergunningen. Maar mijn voorkeur gaat uit naar online of telefonisch een taxi bestellen, in plaats van er een op straat aan te houden: dan weet je van tevoren bij wie je in de auto stapt."

En ga je liever met een Uber? Het online platform feminist geeft op Instagram ook nog wat tips voor een veilige rit:

Eelke Bo van de Weerd