Close

Kennis maken: programmeren

26 februari 2020 01:02 / Persoonlijke groei
V Van nieuwe dingen leren krijg je energie. Maar hoe weet je waar je echt in wil investeren? In deze rubriek vragen we iedere week kenners naar hun kennis: waar doe je die op als je het simpel wil houden, en waar kan je terecht als je the whole shebang zoekt? Met deze week: programmeren.

Zelf dacht ze dat programmeren niks voor haar zou zijn. “Want daar moest je wiskunde voor kunnen en daar was ik niet goed in”, vertelt Diem Do (33), de oprichter van CodeGorilla. Maar ja, toen ze werd afgewezen voor een baan als recruiter bij een IT-bedrijf omdat ze niets van programmeren wist, stak dat wel. En zo ontwaakte er een vlammetje: “Ik dacht: als ik dat leer, moeten ze me wel aannemen.”

Ze begon haar leercurve door tutorials te kijken op YouTube. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet: het aanbod is enorm, en hoe weet je dan waar je moet beginnen? Gelukkig was er hulp nabij. “Ik schreef op dat moment mijn scriptie Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Ik werkte vaak in een co-working space waar ook een programmeur zat. Die jongen heb ik oneindig veel vragen kunnen stellen.”

Sinds onze oprichting hebben we zo’n honderd mensen aan een baan in de IT geholpen

Al snel merkte Do hoe leuk het eigenlijk is: “Je komt zo lekker in een flow en vergeet alles om je heen. Het is al snel bevredigend, ook als beginner: van alles wat je aan de achterkant invoert, zie je aan de voorkant meteen het resultaat. Zodra je weet waar je moet beginnen, kan je er volledig in opgaan.”

Voor Do was het programmeren zo meeslepend, dat ze er uiteindelijk haar beroep van maakte. Tweeënhalf jaar geleden richtte ze CodeGorilla op waarmee ze coding bootcamps organiseert. Iedereen is welkom, maar het bedrijf richt zich vooral op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Sinds onze oprichting hebben we zo’n honderd mensen aan een baan in de IT geholpen. Van een alleenstaande moeder tot een man van 58 die nog nooit eerder had geprogrammeerd.”

Iedereen kan leren programmeren, hoewel een goed analytisch vermogen en enig wiskundig inzicht wel handig is, vooral met het oog op de moeilijkere programmeertalen. Al heeft Diem Do zelf wel bewezen dat je je ook daarin goed kunt ontwikkelen.

Het is van groot belang dat vrouwen onderdeel zijn van de technologische ontwikkeling

Sowieso zou ze iedereen aanraden om minimaal wat basiskennis op te doen van programmeren. “Je moet een beetje tech-savvy blijven om de veranderende wereld om je heen te kunnen begrijpen. Automatisering, machine learning, A.I. – het ontwikkelt zich allemaal in hoog tempo. En het is van groot belang dat vrouwen ook onderdeel zijn van die ontwikkeling.”

Want nu wordt de techwereld nog grotendeels bevolkt door mannen: “Vrouwen vertegenwoordigen slechts 9 procent in deze sector. Terwijl webteams juist zoveel baat hebben bij diversiteit. Anders worden er allemaal algoritmes geschreven naar de behoeften van witte mannen. Vrouwen of bijvoorbeeld mensen van kleur blijven dan een grote blinde vlek. En ook de communicatieve vaardigheden die sommige vrouwen hebben, zijn juist bijzonder gewild bij werkgevers in tech.”

Allerlei goede redenen dus om snel te beginnen met leren programmeren!

Low-key kennismaken

Ten eerste, zegt Do, is het goed om je af te vragen wat je uiteindelijk wil maken en uit te zoeken welke taal daarbij hoort. Wil je een app bouwen, een simpele website met alleen wat informatie maken, of juist iets met heel veel interactie met je bezoekers? “Zeker wanneer je start met een ingewikkelde taal als Python of Java, kan je behoorlijk ontmoedigd raken.”

Als je een volwaardige website wil bouwen, kun je dat in principe binnen drie maanden leren. De talen die je dan moet beheersen zijn: HTML, CSS, JavaScript en PHP. “Dat lijkt heel wat, maar dan heb je een compleet pakket om zowel de voorkant als de achterkant te bouwen, en je site dynamisch te maken. Dan kunnen je bezoekers bijvoorbeeld online een formulier invullen. Naarmate je er langer mee bezig bent, zul je er steeds meer de logica van inzien en gaat het leren sneller.”

Maar waar moet je zijn? Volgens Do zijn er genoeg websites die gratis cursussen aanbieden. Deze raadt ze je aan:

Een tikkie intensiever

Als je wel wat wil investeren, kan je volgens Do goed terecht op deze sites. Vanaf ongeveer 12 euro kun je aan de slag:

Een jonge hbo'er kan zelfs betaald worden om een bootcamp te doorlopen

Het diepe in

Als je eenmaal hebt leren programmeren, betekent dat nog niet dat je direct als programmeur aan de slag kan. “Dat komt omdat je bij de meeste start-ups en IT-bedrijven in een team gaat werken. Daar heb je nog bijkomende skills voor nodig, in veel gevallen moet je bijvoorbeeld met het projectmanagement-programma Scrum kunnen werken. Ook moet je allemaal in dezelfde taal coderen. Dat soort dingen leer je het beste tijdens een bootcamp.”

Daarvoor ben je  bij CodeGorilla aan het goede adres, maar er zijn nog veel meer aanbieders. Veel van deze bedrijven hebben een specifieke doelgroep. “Wij richten ons dus op de mensen voor wie het moeilijk is om een baan te vinden. Hack Your Future focust op vluchtelingen en Techgrounds is opgezet door een jongen, die zelf uit de Brusselse probleemwijk Molenbeek komt. Hij wil graag jongeren uit vergelijkbare wijken laten zien wat er allemaal mogelijk is in de ICT-sector. En als jonge hbo- of wo’er kun je zelfs worden betaald om een bootcamp te doorlopen, zoals bij uitzendbureau Young Capital of het initiatief IT-omscholing.”

Afhankelijk van of je het voltijd of deeltijd doet, duurt een bootcamp van een paar weken tot een paar maanden. Ook de kosten kunnen uiteenlopen. Do: “Bij ons kost een bootcamp van twaalf weken 6000 euro. Dat wordt voor mensen met een uitkering betaald door de gemeente. Daarna zijn ze junior webdeveloper en kunnen ze op veel verschillende plekken aan de slag.” Andere bootcamps kosten soms wel het dubbele, maar vaak kan een deel van de kosten worden gedragen door een huidige of nieuwe werkgever.

Down the rabbit hole

Ben je zo door het programmeren gegrepen dat je er een volledige studie aan wil wijden? Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Codam, in Amsterdam. Je wordt daar in drieënhalf jaar tijd opgeleid tot programmeur. Je betaalt geen lesgeld, maar een fulltimebaan ernaast hebben is lastig; je moet dus wel behoorlijk wat geld hebben of kunnen lenen om de opleiding in z’n geheel te doorlopen.

Voor opleidingen waar je wel collegegeld moet betalen, tipt Diem Do nog het levenlanglerenkrediet: “Bij de Rijksoverheid kan je tot je 55e nog tegen gunstige voorwaarden geld lenen om een opleiding te volgen.” En wie gewoon wil blijven werken naast zijn studie, komt met de bootcamps en met heel veel zelf oefenen eigenlijk net zo ver.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER