Close

Wat maakt 'Super Tuesday' zo super? En vijf andere vragen

03 maart 2020 06:03 / Onderwerpen
Joe Biden en Bernie Sanders.
Joe Biden en Bernie Sanders.
H Het is 'Super Tuesday', de belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen. Maar waarom is deze dinsdag zo 'super'? En weten we na vandaag dan eindelijk wie de de Democratische uitdager van Donald Trump wordt? Correspondent Erik Mouthaan praat je bij.

1. Wat is er zo bijzonder aan deze dag?

Maar liefst 14 staten stemmen vandaag in Democratische voorverkiezingen. Dus niet zoals tot nog toe om de paar dagen een staat, maar veertien in één klap. En de twee grootste zitten er ook tussen: Californië en Texas.

Miljoenen mensen kunnen hun voorkeur uitspreken, vergelijk dat maar eens met eerdere voorverkiezingen waarbij enkele honderdduizenden kiezers op kwamen dagen. Het is de beste indicatie van wat er leeft onder Democratische stemmers.

2. Wat staat er op het spel?

Elke staat heeft gedelegeerden te verdelen die naar het landelijke partijcongres worden gestuurd, de zogeheten conventie. Daar wordt bepaald wie de nominatie van de partij krijgt. En omdat het vandaag om grote staten gaat, zijn er veel van die gedelegeerden te verdelen.

Het gaat om meer dan een derde van het totaal. Dus een kandidaat die het vandaag goed doet, is dan al een eind op weg naar de kandidatuur.

3. Ik hoor dat er allerlei kandidaten uitvallen. Hoe zit dat?

Op zondag gaf Pete Buttigieg er de brui aan, hij won de eerste voorverkiezing in Iowa. En op maandag hield Amy Klobuchar de eer aan zichzelf.

Zij zijn gematigde Democraten die geen kans meer hadden op de overwinning, en daarom besloten zich te scharen achter voormalig vicepresident Joe Biden. Ze roepen hun aanhang op om over te stappen naar Biden. Die verstevigt zo zijn positie, en kan het opnemen tegen de vaandeldrager van het linkse kamp, Bernie Sanders.

Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg.

4. Wie gaat winnen?

Het lijkt erop dat Sanders de meeste gedelegeerden zal veroveren, hij staat op winst in Californië. Maar als Biden het goed doet, dankzij de steun van de kandidaten die eruit stapten, kan hij ook een enorme stap maken richting het Witte Huis. Toch zal het nog niet meteen duidelijk zijn hoe het nu verder gaat.

'Je werkt zo'n 16 tot 18 uur per dag, maar dat is het waard'

De Amsterdamse Jacob helpt Bernie Sanders met zijn campagne in de VS

5. Wat verwacht je van de kandidaat die 600 miljoen uitgaf aan reclamespotjes?

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg geeft inderdaad een deel van zijn vermogen uit om te winnen. Hij staat vandaag pas voor het eerst op de stembiljetten, omdat hij de eerste voorverkiezingen oversloeg. Dat is ongebruikelijk, en hij maakte geen echt sterke indruk in de twee debatten waaraan hij meedeed.

Bloomberg presenteert zich als een redelijk alternatief aan kiezers die Biden te oud vinden, en Sanders te links. We zullen zien of al die reclame effect heeft.

Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg.

6. Vind je het spannend?

Enorm. Er is een gevecht gaande om de ziel van de Democratische partij. Met als inzet: hoe links is die partij, en hoe verslaan de Democraten president Trump? Moet je in het politieke midden gaan zitten om zwevende kiezers aan je te binden, of moet je juist met nieuwe linkse plannen komen om je eigen achterban op te zwepen om naar de stembus te gaan? En dat gevecht gaat nog maanden duren.

Erik Mouthaan