Close

Super Tuesday: nu toch echt nek-aan-nekrace tussen Biden en Sanders

04 maart 2020 04:03 / Onderwerpen
Maar liefst 14 staten stemmen in Democratische voorverkiezingen.
Maar liefst 14 staten stemmen in Democratische voorverkiezingen.
J Joe Biden heeft bij de Democratische voorverkiezingen tijdens Super Tuesday een verrassende comeback gemaakt, maar wie de Democratische tegenstander van Trump wordt is nog niet duidelijk. Volgens de exitpolls wint Bernie Sanders de voorverkiezingen in de belangrijke staat Californië. Biden lijkt Texas binnengehaald te hebben.

Maar liefst 14 staten in de Verenigde Staten stemmen tijdens Super Tuesday, de belangrijkste dag van de Democratische voorverkiezingen.

Exitpolls

De belangrijkste voorverkiezing is een tweestrijd geworden tussen Bernie Sanders en Joe Biden. Volgens de exitpolls wint Biden de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Tennessee, Virginia, Alabama, Arkanas, North Carolina, Oklahoma, Minnesota en Texas. 

Elizabeth Warren verliest haar thuisstaat Massachusetts aan Biden.

Bernie Sanders wint thuisstaat Vermont, Colorado, Utah en Californië. Wie de Democratische tegenstander van Trump wordt is echter nog niet duidelijk, omdat niet alle staten evenveel gedelegeerden te verdelen hebben. 

Volgens correspondent Erik Mouthaan lijkt het erop dat gematigde democraten al hun hoop hebben gevestigd op Joe Biden. "Hij won in het begin van de nacht overtuigend in een aantal zuidelijke staten waar veel Democratische kiezers zwart zijn, onder die groep heeft hij een grote aanhang."

Verrassende comeback

Die comeback is verrassend, omdat zijn campagne tot voor kort nog ten dode opgeschreven leek. "Aanhangers van de opgestapte Buttigieg en Klobuchar lijken nu toch op Joe Biden te hebben gestemd. De voorheen versnipperde gematigde vleugel van de partij laat nu meer zijn spierballen zien", vertelt Mouthaan.

Dit staat er op het spel

Op het spel in deze voorverkiezingen staan gedelegeerden: dat zijn de mensen die op het partijcongres uiteindelijk kiezen wie officieel de nominatie krijgt.

"De meesten van die gedelegeerden zijn te winnen in Texas en Californië, maar het kan mogelijk nog dagen duren voor we een totale uitslag hebben uit die staten. Dat komt mede omdat daar gedelegeerden eveneens worden verdeeld per congressioneel district, en daarvoor moeten stemmen opnieuw bekeken worden", legt Mouthaan uit.

Bernie Sanders

Democraat Bernie Sanders is de grote tegenstander van Joe Biden. Volgens Mouthaan geldt: hoe linkser een staat is, hoe groter de kans dat Sanders er wint.

"Hij scoort onder hoogopgeleide en welvarende Amerikanen, met name onder jongeren. In de steden wint Sanders, op het platteland Biden."

Michael Bloomberg

De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, kon alleen Amerikaans-Samoa op zijn naam schrijven. Hij lijkt de grote verliezer te worden. Bloomberg gaf 600 miljoen dollar van zijn privé-vermogen uit om mensen te overtuigen dat hij de meest capabele kandidaat is om Trump aan te vallen.

Volgens Mouthaan is het de vraag of hij nog door zal zetten. "Hij maakte zich zorgen over de verkiesbaarheid van Biden, dat die te oud of te zwak was. Maar als Biden groot wint, valt het belangrijkste argument van Bloombergs campagne weg."

Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg.

Gevecht om de ziel van de Democratische partij

De uiteindelijke uitslag blijft dus nog lang onzeker. Volgens Mouthaan is er een gevecht gaande om de ziel van de Democratische partij. Met als inzet: hoe links is die partij, en hoe verslaan de Democraten president Trump?

"Moet je in het politieke midden gaan zitten om zwevende kiezers aan je te binden, of moet je juist met nieuwe linkse plannen komen om je eigen achterban op te zwepen om naar de stembus te gaan? En dat gevecht gaat nog maanden duren."

'Je werkt zo'n 16 tot 18 uur per dag, maar dat is het waard'

De Amsterdamse Jacob helpt Bernie Sanders met zijn campagne in de VS

RTL Nieuws