Close

De gouden regels van succesvol co-ouderen

07 maart 2020 12:03 / Persoonlijk
Z Zodra de cd van jou en cd van mij in het eigen kastje staan, de ergste tranen zijn gedroogd en het co-ouderschema is opgesteld, begint de nieuwe werkelijkheid. Na vier jaar bijzonder fijn co-ouderen ontdekte journalist Hanneke Mijnster (39) zeven gulden regels in grootbrengen met je ex.

#1 Maak er geen klerebende van

Praktisch is wel zo prettig, in een goede relatie. Ook met je voormalig geliefde en nu parent in crime. Niemand heeft zin in gedoe. Tip van het huishoudelijk front: houdt die gezamenlijke rekening en koop er kinderkleding van. Online en alles keer twee. Kleine moeite en een groot plezier voor allebei. In elk huis een voorraad met hetzelfde spul voorkomt scheve gezichten en scheelt je bakken met terugvraagwas. Ook fijn: zo hoeven die bloedjes ook niet met een koffertje van de een naar de ander.

#2 Laat me (Of hem. Of haar)

Eigenlijk verandert er niks wanneer je uit elkaar gaat en voortaan als co-ouders het grut grootbrengt. Ja, het bed hoeft niet meer gedeeld, en de kus-bij-thuiskomst is er wellicht af. Je bestiert allebei je eigen huishouden, maar doet dat nog steeds op dezelfde manier. Als je ooit getrouwd was met een financiële ramp, hoef je niet te verwachten dat ze ineens alle mapjes netjes op orde heeft nu ze het zelf moet doen. En was je eega een workaholic, dan is ‘ie niet ineens een thee-met-koekjesman op de dagen dat de kinderen er zijn. Mooi meegenomen als het wel zo loopt, maar verwacht het niet. Dus laat elkaar een beetje, en wees blij dat je er niet meer met je neus bovenop hoeft te zitten.

#3 Gunnen

Gaat hij een weekend gamen in jouw weekend zonder kinderen? Gun hem dat leuks. Een blije ex betekent hopelijk ook een blij kind. En wanneer je allebei geeft en neemt, zet je pas echt de co in het co-ouderschap. Stabiliteit is fijn, maar wanneer je je realiseert dat de afgesproken vaste vrijdag niet in beton gehouwen is, kun je - in goed overleg - zelf ook best eens een weekend roadtrippen plannen met je maatjes.

#4 Omarm de familie app

Je blijft altijd een gezin, ook al woon je nu allebei in een andere hut. Een appgroepje samen en een gedeelde agenda op je telefoon is dus helemaal geen gek idee. Vergeet je nooit de atletiekwedstrijden in jouw weekend, en de oudergesprekken op die onhandige dinsdag om half drie. En zeg nou zelf: uiteindelijk is er toch niemand zo trots op alle foto’s die jij kiekt van de koters als je ex.

#5 Altijd brengen, nooit halen

Het gevoel van ‘leuk, we gaan weer naar papa’ is het fijnst. Voor alle partijen. Dus breng ze altijd even naar de ander, en - wil je het echt fijn afsluiten - drink dan nog een koffie samen. Bespreek je meteen de kindersores, maar ook die van elkaar. Dat houdt het luchtig tussen jullie, of in ieder geval normaal. Ook als er moeilijke dingen aangesneden moeten worden, zoals de kerstverdeling of nieuwe liefdes.

#6 Wees eerlijk

Over hoe het met je gaat. Over wat je voelt. Misschien was praten nooit jullie strong point, maar ga het ook niet uit de weg. Mis je de kinderen? Zeg het. Ben je ka-pot? Zeg het. ben je trots op hoe je co het doet? Zeg het. En durf eerder gemaakte afspraken ook bij te stellen. Wissel je eerst week om week, maar voelt dat niet meer goed, zoek dan samen naar een nieuwe vorm die wel voor beiden werkt. Goed co-ouderen is ook goed voor elkaar zorgen. 

#7 Pas op voor de co-ouder valkuil

Je gaat een gespleten leven leiden, als co-ouder. De dagen met kinderen staan in het teken van je ouderschap, en de dagen dat ze bij je ex zijn voelen ineens wat studentikoos. Kook je zelf of volstaat een tosti? Of je eet elke kinderloze dag in een ander restaurant. Maar let op, betuttel ik uit ervaring, en stop niet al je sociaals in je kinderloze dagen. Je holt jezelf uit qua energie en ondertussen hebben je kinderen geen idee van hoe je leven eruit ziet. Veel leuker is het om ze, waar het kan, bij je nieuwe leven te betrekken. Laat een vriendin gezellig mee-eten, in plaats van dat je elkaar een paar dagen later een-op-een ziet in de kroeg. Succesvol co-ouderen lukt alleen als je ook goed voor jezelf zorgt.

Hanneke Mijnster

LEES MEER OVER