Close

Vrouwen die je wil kennen: Dr. Ruth

09 maart 2020 05:03 / Women's History Month
Dr. Ruth Westheimer
Dr. Ruth Westheimer
M Maart is Women’s History Month in de VS, en ook hier bij ons. Iedere dag van deze maand zetten we een pareltje of kanon van een vrouw in de spotlight. Zodat we niet vergeten wat al deze vrouwen hebben bereikt en hoe fijn het is dat ze de weg voor ons hebben vrijgemaakt.

De 91-jarige sekstherapeut Dr. Ruth is een opvallende verschijning: ze is nog geen anderhalve meter lang en spreekt Engels met een ontzettend vet accent. Iets waar ze zich overigens zeer gelukkig mee prijst. "Het is een combinatie tussen Duits, Hebreeuws, Zwitsers en Frans", vertelde ze aan The Guardian. "Zodra mensen het horen, weten ze meteen dat ik het ben."  

De Duits-Amerikaanse Dr. Ruth Westheimer is veel meer dan een sekstherapeut. Ze werd geboren in Duitsland en werd tijdens de Tweede Oorlog door haar ouders naar Zwitserland gestuurd. Dankzij hen overleefde ze de Holocaust. Na de oorlog ging ze aan de bak als scherpschutter bij de Jewish underground. Naar eigen zeggen leerde ze schieten door Hitler in te beelden als haar doelwit. Nadat ze bijna haar benen verloor door een explosie, hing ze haar carrière als schutter in de wilgen.  

Verveling op intellectueel gebied is onoverkomelijk

In de jaren ‘50 kocht Westheimer een ticket naar New York, samen met haar (tweede) echtgenoot. Het was eigenlijk haar bedoeling om na een kort verblijf weer terug te keren naar Israël, maar New York voelde als thuiskomen. Ze is nooit meer weggegaan en kreeg uiteindelijk ook haar dochter Miriam in New York, al heeft haar huwelijk het niet overleefd. Daar zat een belangrijke les in voor Dr. Ruth: ‘Het ontbreken van een bevredigend seksleven kan een probleem zijn, maar verveling op intellectueel gebied is onoverkomelijk’.  

Haar carrière als sekstherapeut begon met een baan bij organisatie Planned Parenthood. De organisatie inspireerde haar om meer onderzoek te doen naar seksualiteit, en met een PhD. op zak meldde ze zich als onderzoeker bij het Presbyterian Hospital in New York.  

Alles was bespreekbaar 

Toch kennen de meeste mensen Dr. Ruth niet van haar wetenschappelijke werk, maar van radio en televisie. In 1980 kreeg ze een eigen radioprogramma genaamd Sexually Speaking, wat al gauw een van de best beluisterde programma’s werd. Een paar jaar later volgde ook een heus dagelijks tv-programma: 'Good Sex! With Dr. Ruth Westheimer'.  

De programma’s waren revolutionair, juist omdat er zo open over seks en seksualiteit werd gesproken. 'Niets was onbespreekbaar', volgens The New York Times. Zélfs toen HIV en Aids nog amper werden erkend, gaf zij advies op basis van feiten en met begrip.  

Vrouwelijk orgasme naar de voorgrond 

Ook zorgde de therapeut ervoor dat het vrouwelijk orgasme haar debuut maakte in de publiciteit. Ondertussen stelde ze de mannelijke bevolking gerust dat - om dat vrouwelijke orgasme te bewerkstelligen – de grootte van je gereedschap niet bepalend hoeft te zijn.  

Als koppel kan je het beste seks hebben vóórdat je uiteten gaat

Dr. Ruth deelde ook nog een paar verhelderende tips met The Guardian. Allemaal voor een beter seksleven, maar wel met een knipoog wat ons betreft. We hebben drie favorieten voor je op een rijtje gezet.  

  1. Als koppel kan je het beste seks hebben vóórdat je uiteten gaat. 
  2. Als je altijd aan het wachten bent op een orgasme, loop je het risico dat je niet geniet van de rest van je vrijpartij. De focus op het einddoel maakt je ongeduldig en beperkt je plezier. 
  3. Paradeer voor de ogen van je partner en laat je lijf aan hem of haar zien. Show it off, try to feel good about it.  

De rest van haar adviezen is ook zeer de moeite waard, al is het maar voor je lachspieren.