Close

Zo voorkom je verveling bij je kinderen, zónder dat ze jou vervelen

16 maart 2020 06:03 / Thuisschool
N Nu de meeste kinderen de komende drie weken niet naar school gaan, moeten ze thuis aan de bak. En naast dat dit leerzaam moet zijn, wil je het ook een beetje leuk voor ze maken – en het zelf ook nog overleven. Zo doe je dat.

Met de verspreiding van corona door Nederland draait het nieuws overuren. Gisteren werd bekend dat ook de scholen de komende drie weken hun deuren sluiten. Alleen de kinderen van ouders in vitale beroepen kunnen rekenen op opvang.

De kinderen die denken: 'Jippie, vakantie', komen toch snel van een koude kermis thuis. Leerkrachten willen het onderwijs zoveel mogelijk door laten gaan, maar uiteraard wel in een aangepaste vorm.

"Wij hebben besloten om de leerlingen zoveel mogelijk online les te geven", vertelt Wouter Nannings (25), die verantwoordelijk is voor groep 6 van basisschool De Vloedlijn in Julianadorp. "Maar ook na dat besluit, blijven er nog genoeg vragen over. Willen we de leerlingen echt iets nieuws leren bijvoorbeeld? En in hoeverre kun je jonge kinderen iets nieuws leren vanuit huis?"

Achterstand voorkomen

De school van Nannings heeft daar twijfels over en besloot daarom vanochtend om de komende drie weken vooral te focussen herhaling. "We willen niet dat alle kennis die in de afgelopen zes maanden is opgedaan, binnen deze paar weken verdwijnt. Via Google Classroom gaan we daarom iedere dag lespakketten klaarzetten en materiaal aanbieden, waar leerlingen thuis mee kunnen oefenen."

De impact is al groot genoeg

Daarbij wordt – zeker in het geval van basisschoolleerlingen – ook een bijdrage van de ouders verwacht. Onze columnist Janneke Niessen heeft zelf twee kinderen van 5 en 7 jaar en bereidde zich vorige week al voor op het schoolscenario. Ze maakte in overleg met haar kinderen een schema en wij zetten haar beste tips voor je op een rijtje.

1. Praat erover

"Omdat wij in Brabant wonen, houden we al langer rekening met dit scenario. We hebben het ook best uitgebreid over het coronavirus gehad thuis, zeker omdat het hier al weken speelt. Je merkt toch dat kinderen ook de behoefte voelen om hier over te praten", aldus Niessen. "Ik probeer het zo feitelijk mogelijk te houden, en we kijken bijvoorbeeld samen naar het Jeugdjournaal."

2. Structuur

Bij Niessen thuis houden ze zoveel mogelijk een vast ritme vast, juist nu. Ze ziet dat haar kinderen daar behoefte aan hebben. "De scholen gaan dicht, maar er is natuurlijk ook geen hockey of andere sport meer, dus alle vaste dingen lijken te verdwijnen. Ik probeer het leven daarom zoveel mogelijk door te laten gaan, want de impact is al groot genoeg."

Structuur is daarom extra belangrijk, merkt ze. "Mijn zoontje vroeg bijvoorbeeld of we wel een fruitmomentje zouden hebben thuis, want dat is hij gewend op school. Die pauzes zijn onderdeel van hun dagelijkse rituelen, waar ze zich nu juist aan vast kunnen houden. Ik heb ze daarom ook op ons schema gezet en heb het lijstje met activiteiten opgehangen. Vooral mijn oudste zoon heeft daar behoefte aan."

Er zijn YouTube-accounts die heel leuk en leerzaam zijn

Wouter Nannings ziet ook voordelen in het nastreven van de schoolstructuur. "Wij houden iedere dag tussen 9:00 en 16:00 uur aan als schooltijd en adviseren dat ook aan alle ouders. Dat betekent dat ik 's ochtends de dag begin met een bericht aan de klas en dat wij ook tijdens deze schooltijden bereikbaar zijn voor vragen en overleg."

3. Online

Net als basisschool de Vloedlijn, richt Niessen zich ook op de online mogelijkheden wat betreft lesmateriaal voor thuis. "Er zijn bekende programma's zoals Squla, die mijn kinderen normaal ook al gebruiken om mee te oefenen."

Maar je kunt ook andere dingen leren online. Niessen heeft in overleg met haar kinderen een lesschema bedacht, waar ook 'fun vakken' in zijn opgenomen. "Er zijn YouTube-accounts die heel leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Bakken met Jill bijvoorbeeld, ik ga deze week met mijn kinderen een taart bakken, daar steken ze ook weer iets van op."

Voorbeeldschema van Janneke Niessen
Voorbeeldschema van Janneke Niessen

4. Naar buiten

Volgens Nannings is het ook goed om je kinderen regelmatig naar buiten te laten gaan, net als op school. "Ze hoeven echt niet van 9:00 tot 16:00 uur achter een computer of werkboek te zitten, wissel die opdrachten en oefeningen binnen juist regelmatig af met frisse lucht en activiteit."

En voor de jongste kinderen geldt al helemaal het advies om lekker naar buiten te gaan. "Aan de kleintjes kun je bijvoorbeeld de opdracht geven om op zoek te gaan naar drie verschillende insecten, dat is beter dan eindeloos binnen zitten."

"Bij ons staan hockey en stoepkrijt ook op het programma", vertelt Niessen. "Maar dan gewoon in de achtertuin."

5. Creativiteit for the win

Het aangepaste leerschema kan ook een mooi moment zijn om je creativiteit de vrije loop te laten. Zo gaat Niessen deze week in ieder geval een mooie kaart voor de leerkrachten knutselen met haar zoons. "Wel zo aardig, want zij staan ineens ook niet meer voor een volle klas natuurlijk."

Er zijn genoeg gezinnen die geen laptop hebben thuis

Niessen vindt het ook belangrijk om haar kinderen in deze periode wat meer 21st century skills mee te geven. Als technologie-ondernemer vindt ze het sowieso belangrijk dat kinderen meer van deze vaardigheden meekrijgen, en now is as good a time as any. "Zelf heb ik geïnvesteerd in Bomberbot, dus dat gebruiken mijn eigen kinderen ook. Het leert kinderen programmeren en wordt op dit moment kosteloos aangeboden. Maar er zijn ook andere online tools zoals Squla en TipToi, een soort digitale pen. Sommige van deze programma's kosten overigens wel geld en dat moet je maar net (ervoor) over hebben."

Er zitten sowieso nog wat haken en ogen aan de online kwestie, denkt Niessen. "Er zijn genoeg gezinnen die geen laptop hebben thuis." Ook Nannings erkent dit probleem en geeft aan dat zijn school op zoek is naar een oplossing: "Wij hebben vijftig Chromebooks op school en werken nu aan een bruikleenovereenkomst, zodat we deze kunnen uitlenen aan de gezinnen die het 't hardst nodig hebben."

Wie weet vinden er later deze week ook videogesprekken plaats tussen leerkracht en klas, vertelt Nannings. "De optie bestaat bij Google Classroom, maar het is nog wel even uitzoeken in hoeverre dit een reële optie is. Zeker ook wat betreft de privacywetgeving, maar chatten kunnen we sowieso met ouders en leerlingen."

En dan hebben we nog twee tips van onze eigen redactie. Eva heeft haar inrichting thuis een beetje omgegooid en daarmee een nieuwe speelhoek gecreëerd. Dat is vooral een goed idee als je veel binnenblijft, zodat je kinderen nieuwe stimulans voelen om met hun vertrouwde speelgoed te spelen. En volgens Franke van Hoeven is dit ook een ideale tijd om extra veel voor te lezen. Ze heeft nog een heleboel andere tips en schreef daar deze handige blog over.

Lizzy van Hees

EVA OP INSTAGRAM