Close

Afscheid van een icoon: Ruth Bader Ginsburg

19 september 2020 06:09 / Nieuws
T Toen ze in maart 87 werd, schreven we onderstaand artikel over de oneindig inspirerende Ruth Bader Ginsburg, in de hoop dat ze er nog heel veel verjaardagen aan vast zou mogen plakken. Vannacht is ze aan kanker overleden. Een kleine terugblik op haar leven en betekenis.

Ruth Bader Ginsburg mocht afgelopen weekend maar liefst 87 kaarsjes uitblazen. En daar zijn we maar wat blij mee, want we houden haar graag in ons midden. Ze is één van de negen rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof, en houdt Amerikaanse vrouwenrechten scherp in het vizier. Ruth had er al een behoorlijke carrière opzitten toen ze in 1993 door president Clinton voor de eervolle job werd voorgedragen. Een kleine greep uit het leven van de Notorious R.B.G.

Studeren en zelf geld verdienen

Ze werd geboren als Ruth Joan Bader in een arbeidersgezin in Brooklyn, New York. En hoewel haar moeder Celia zelf nooit had gestudeerd, moedigde ze haar dochter aan om goede cijfers te halen én benadrukte ze het belang van financiële onafhankelijkheid.

Ruth knoopte het advies goed in haar oren en werkte hard op school. Met behoorlijk resultaat, want ze was vrijwel altijd de beste van de klas. Na de middelbare school haalde ze een bachelordiploma in 'government' aan Cornell University. Op die plek ontmoette ze ook haar toekomstige man Martin D. Ginsburg. Het koppel trouwde en ging uiteindelijk samen aan Harvard studeren.

Nauwelijks vrouwen op Harvard

De tijd op Harvard was best een uitdaging voor Ruth, maar niet op intellectueel gebied. De rechtenstudie was haar op 't lijf geschreven, maar ze werd voor het eerst geconfronteerd negatieve vooroordelen. Harvard was in die tijd een door mannen gedomineerde wereld, zeker aan de rechtenfaculteit. Van de 500 leerlingen waren er slechts acht vrouw, onder wie Ruth. Als vrouw kon je op de nodige sneren rekenen van professors, want 'hoe durfde je zo'n felbegeerde studieplek in te nemen als vrouw?'.

Ruth liet zich er niet door kisten en bleef uitstekende cijfers halen. En ze schreef destijds al geschiedenis, omdat ze als eerste vrouw werd aangenomen voor de prestigieuze Harvard Law Review. Op het thuisfront waren er ook de nodige uitdagingen. Ruth's man kreeg kanker, en ze werd gedwongen om haar studie te combineren met de zorg voor Martin en hun dochter. Bovendien volgde ze in die periode óók Martins colleges, zodat ze aantekeningen kon maken voor haar echtgenoot.

Nadat hij was genezen en afgestudeerd aan Harvard, ging Martin aan de slag als advocaat in New York. Ruth besloot met hem mee te gaan en maakte haar rechtenstudie daarom af aan Columbia University in New York, waar ze eveneens uitmuntende cijfers haalde en afstudeerde als beste van haar leerjaar.

On the basis of sex

Ondanks die goede cijfers bleek het nog niet zo makkelijk om als vrouwelijke advocaat een baan te vinden in New York. Ruth besloot om die reden les te geven aan rechtenfaculteit van Rutgers University, en later ook aan het prestigieuze Columbia, waar ze zelfs een levenslange aanstelling bemachtigde.

Vanaf de jaren '70 ging Ruth zich professioneel steeds meer bezighouden met strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze werd voorzitter van the Women's Project van the ACLU, en kwam met maar liefst zes landelijke zaken voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ruth beargumenteerde destijds dat de grondwet blind was voor gender, en daarmee de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ontkende. In de film 'On the basis of sex' wordt deze onvermoeibare strijd naar gelijkheid voor de wet duidelijk in beeld gebracht.

Toen president Clinton in 1993 een nieuwe rechter mocht benoemen voor het Hooggerechtshof, nomineerde hij Ruth. Hij was op zoek naar iemand die op basis van intellect en politieke vaardigheden goed kon dealen met de meer conservatieve rechters.

En dat blijkt een goede keus te zijn geweest. Ruth Bader Ginsburg staat bekend om haar lange epistels, zeker wanneer ze tegen stemt in een Supreme Court-beslissing. Ze heeft zelfs een speciale kraag die ze draagt, wanneer ze een vote of dissent (lees: tegenstem) uitspreekt.

Notorious R.B.G.

Aangezien president Donald Trump sinds 2017 al meerdere rechters voor het Hooggerechtshof heeft mogen benoemen, is het orgaan overwegend conservatief geworden. Iets wat veel Amerikanen doet vrezen dat beslissingen zoals Roe v. Wade, waarmee abortus gelegaliseerd werd, op termijn misschien worden teruggedraaid. Veel Democraten hopen dan ook dat Bader Ginsburg haar zetel voorlopig zal blijven vullen. Omdat al onze hoop in de handen ligt van één kleine en geniale vrouw, is het niet zo gek dat R.B.G. een soort superheldenstatus heeft verworven in de VS. Met een hoop geweldige merchandise en vermaak tot gevolg. Zoals de weergaloze Kate McKinnon, die Ruth Bader Ginsburg imiteerde voor het tv-programma Saturday Night Live.

LEES MEER OVER