Close

Opnieuw meer miljonairs in Nederland: 2,7 procent van alle huishoudens

18 maart 2020 03:03 / Onderwerpen
Een hapje, een drankje, beetje juwelen kijken en naar auto's loeren: de miljonairsfair.
Een hapje, een drankje, beetje juwelen kijken en naar auto's loeren: de miljonairsfair.
H Het aantal miljonairs in Nederland is opnieuw toegenomen. In 2018 bezaten ruim 207.000 Nederlandse huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Vooral in Bloemendaal, Blaricum en het Noord-Hollandse Laren wonen veel miljonairs.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het aantal huishoudens met meer dan één miljoen euro steeg van 180.900 in 2017 naar 207.400 in 2018. Hiermee was 2,7 procent van alle Nederlandse huishoudens in 2018 miljonair.

Cijfers van 2019 heeft het CBS nog niet.

Al sinds 2014 neemt het aantal miljonairs toe, daarvoor krimpte het aantal miljonairs juist vanwege de economische crisis.

Vergeleken met 2008

Strikt genomen zijn er inmiddels al wel weer meer miljonairs in Nederland dan in crisisjaar 2008. Maar doordat de prijzen in de afgelopen jaren gestegen zijn, is een miljoen euro tegenwoordig minder waard dan in 2008.

Met dat in het achterhoofd, is het aantal miljonairs nog aantal 10.000 minder dan een decennium geleden.

De gemiddelde miljonair heeft een vermogen van 2,5 miljoen euro. Niet-miljonairs bezitten gemiddeld zo'n 119 duizend euro. Het vermogen van miljonairs is daardoor ruim twintig keer zo hoog als dat van niet-miljonairs.

Vermogen in eigen bedrijf

Het grootste deel van het vermogen van de gemiddelde miljonair zit in een bedrijf. Het gaat dan om een derde van het totale kapitaal. Dat is anders bij niet-miljonairs: twee derde van hun vermogen zit vaak in een eigen woning.

Bezoekers aan miljonairsfeestje Masters of Luxury in de Amsterdamse RAI.
Bezoekers aan miljonairsfeestje Masters of Luxury in de Amsterdamse RAI.

Bloemendaal en Blaricum

Ruim 22 procent van de huishoudens in Bloemendaal bezit meer dan een miljoen euro. In geen enkele andere gemeente in Nederland wonen zoveel miljonairs.

Daarna volgen de gemeenten Laren (20 procent) en Blaricum (17 procent). De minste miljonairs wonen in Flevoland, Groningen en Limburg. In die provincies bezit minder dan 2 procent van de huishoudens een miljoen euro.

RTL Nieuws / ANP