Close

Even ademhalen: de invloed van corona op de luchtkwaliteit

18 maart 2020 03:03 / Coronavirus
J Je hebt ze misschien wel voorbij zien komen: de beelden van NASA waarop te zien is hoe de luchtvervuiling in de Chinese stad Wuhan en in het noorden van Italië de afgelopen weken sterk is afgenomen. Kunnen we dat in Nederland ook verwachten na de recente maatregelen? We vragen het twee kenners.

Er is nauwelijks vliegverkeer, bedrijven zijn dicht, de industrie ligt gedeeltelijk stil, het vrachtverkeer is enorm afgenomen en je kan ongekend lekker doorrijden op de Nederlandse snelwegen.

De uitbraak van het coronavirus heeft ontzettend veel nare gevolgen, maar het kent hier en daar ook zo z'n voordelen. Die waren al flink zichtbaar in China en Noord-Italië, waar de luchtkwaliteit enorm verbeterde.

"Scientists believe a recent reduction in air pollution across much of China appears to be linked to the county's efforts to control the spread of the new coronavirus", schreef Al Yazeera naar aanleiding van de beelden van de NASA. Harde cijfers die het verschil aantonen zijn er nog niet, maar dat het bestaat, daar lijken de experts het over eens.

Dat herkent ook meteoroloog Helga van Leur. "In Noord-Italie zit veel industrie, dat ligt nu allemaal stil. Dat scheelt veel uitstoot." Maar dat betekent niet dat het bij ons ook zo'n vaart loopt. "Er is minder verkeer op de weg en minder verkeer betekent minder uitstoot. Maar bij ons ligt de industrie niet helemaal stil.

Voorzichtig optimisme

Ook Bram van Liere van Milieudefensie ziet wel verschillen met de situatie in China en Italië: "Er is ook nog wel verkeer op de weg. Een andere bron van vervuiling is de landbouw, en die ligt voorlopig ook niet stil. Maar omdat mensen thuisblijven en niet de auto naar hun werk pakken zal er wel afname zijn." Aan concrete voorspellingen waagt hij zich niet. "We hebben nog niet voldoende data." Ook is nog onduidelijk wat de langetermijneffecten op het klimaat zullen zijn.

En toch is er best reden om voorzichtig optimistisch te zijn: "Het voelt gek om te zeggen, maar de vermindering van de uitstoot is een zegen voor het klimaat", zegt Helga van Leur. Dat schone lucht goed is, is natuurlijk niet gek. De natuur is blij met wat minder vliegtuigen in de lucht en draaiende kolencentrales. In Venetië varen op dit moment geen rondvaartboten, en bewoners van de stad laten op twitter weten dat er voor het eerst sinds tijden weer vissen te zien zijn in het water. Ook de zwanen weten de stad weer te vinden.

Ook voor mensen is de schonere lucht goed, maar is het wel verstandig om naar buiten te gaan? Van Leur stuurt ons allemaal de tuin in en het balkon op. "Maar ga ook naar buiten, een frisse neus halen, dat is goed voor je weerstand. Als je maar genoeg afstand van elkaar houdt."

De tijd zal het leren

Wat het echte verschil in uitstoot zal zijn is op zo'n korte termijn nog moeilijk te zeggen. Het RIVM publiceert jaarlijks een rapport met de jaargemiddelden van de luchtvervuiling. Mogelijk onderzoeken ze dat dit jaar al eerder. 

Eelke Bo van de Weerd