Close

Geniet met maten? Alleen mag ook best!

20 maart 2020 03:03 / solo-drinken
A Alle restaurants en cafés zijn dicht, van premier Rutte moeten we - begrijpelijkerwijs - afstand houden van elkaar en bezoek kun je beter vermijden. Toch hebben we ontspanning en ontlading nodig, soms in de vorm van een glas wijn. Of twee. The New York Times legt uit waarom het best geoorloofd is in je eentje een fles open te trekken.

Nu de meeste Nederlanders aan huis zijn gebonden, blijven sociale afspraken op gepaste afstand. Voor de alleenstaanden onder ons kan die afstand net een tikkie te groot voelen. En na een week thuiswerken lonkt de vrijdagmiddagborrel of dat heerlijke glas wijn. Normaal zou je die fles misschien niet zo snel in je uppie opentrekken, maar geldt die sociale norm ook in tijden van sociale isolatie?

The New York Times biedt soelaas aan alleenstaanden of alleenwonenden. De (deels) zelfopgelegde isolatie betekent volgens de krant namelijk niet dat we lekker eten en goede wijn moeten opgeven. Ook al zijn we gewend om die geneugten in gezelschap te consumeren.

Drinken doe je samen

Vooral wijn drinken behoort tot de tradities der gemeenschap. Je trekt samen een fles open wanneer te thuis komt van werk, tijdens een lekker maal of met je vrienden om het weekend in te luiden. Samen drinken wordt sociaal geaccepteerd in onze samenleving, schrijft The New York Times. Of je dat nou met je partner, ouders, huisgenoten of vrienden doet, maakt niemand iets uit. Maar alleen... Dat is echt een ander verhaal.

Fictieve solo-drinkers schetsen een komisch, maar lichtelijk triest plaatje

Natuurlijk is de kwestie, to drink or not to drink, triviaal vergeleken met de wereldwijde gezondheidscrisis waar we nu in zitten. Toch is het voor veel mensen een reële vraag. Een die meerdere mensen zichzelf hebben gesteld in de afgelopen week. 

Niet zo heel gek, want vanaf het moment dat we legaal alcohol mogen drinken, worden we gewaarschuwd om vooral verantwoordelijk te drinken. Geniet, maar drink met mate. En met maten. Juist, in gezelschap dus.  

Slecht signaal 

Alleen drinken wordt volgens de sociale norm nog vaak gezien als een probleem, een signaal van een alcoholverslaving of een teken van depressie, schrijft de Amerikaanse krant. En in films schetsen fictieve solo-drinkers als Bridget Jones vaak een komisch, maar lichtelijk triest plaatje.  

Maar wat als jouw vrienden super strikt zijn in hun quarantainebeleid, dan is de kans aanwezig dat je meeste avonden alleen slijt. Aan tafel, op de bank, naast de bank, onder de bank – ook het huis voelt wat klein dezer dagen. Betekent dit dat de kurk op de fles blijft tot 6 april, of langer?  

Je staat misschien niet direct te springen om Netflix in je eentje uit te spelen of in je uppie een poging te doen tot Rummikub. En na uren Instagram, FaceTime en Houseparty met lieve virtuele vrienden, krijg je toch een lamme arm. Moet je de zin in een alcoholische versnapering, bij tijd en wijle, dan echt onverzadigd laten?  

Gedwongen alleen 

Het coronavirus werpt een nieuw licht op deze vraag. Het gaat niet langer over een triest plaatje van iemand die in z’n eentje zijn of haar zorgen wegdrinkt. Het gaat over de regels over drankgebruik wanneer je letterlijk alleen bent, aan huis gebonden, terwijl je alle maatregelen van de overheid netjes probeert na te leven. 

Het kan je geest in verrukkelijke richtingen sturen

Wie twijfelt over de fles wijn, struikelt online over onheilspellende adviezen. Denk aan dit soort teksten: ‘Hoe zorg je dat je een fles openmaakt, zonder ‘m helemaal op te drinken?’ en ‘8 manieren om alleen te drinken zonder dat het triest is’. Volgens The New York Times benadrukken dit soort artikelen enkel de slechte en gevaarlijke kanten van alcohol en houden ze het stigma rondom alleen drinken in stand.  

Goed gesprek met jezelf 

Bovendien gaan ze voorbij aan talloze andere redenen om een glas wijn te drinken, bijvoorbeeld omdat het goed samengaat met eten en omdat het gewoon heel lekker kan zijn. Een glas wijn kan de mate van gezelligheid vergroten, volgens de krant. Misschien niet het beste argument in tijden van sociale isolatie, al kun je het in je eentje ook reuzegezellig hebben. Bovendien kan drank ons contemplatieve vermogen bevorderen, onze mate van zelfbeschouwing. En dat laatste is een welkome bijwerking. Zeker als je met jezelf in gesprek gaat, iets wat we de komende weken allemaal wat vaker zullen doen. Het kan je geest in ‘verrukkelijke richtingen sturen’, aldus The New York Times. 

Dat neemt niet weg dat solo-drinken niet voor iedereen verstandig is. Maar voor de mensen die er verantwoordelijk mee omgaan, ervan genieten, kan een glas wijn – of twee – geen kwaad. Juist in deze verwarrende tijd, waarin we ons toch al een beetje ontheemd voelen. 

Geruststellend nieuws op deze vrijdagmiddag. Geniet, maar drink met mate. En straks weer met maten.  

Ben je benieuwd naar het hele artikel van The New York Times? Lees het via deze link

Lizzy van Hees