Close

Zekerheid voor zzp'ers

21 maart 2020 04:03 / Carrière
G Geen dag is hetzelfde als zzp’er: een cliché dat de laatste weken waarder is dan ooit. Hoe kun je jezelf nog bedruipen als je zzp-carrière tijdelijk op z’n gat ligt, door ziekte of recessie?

‘Ze hebben er toch een beetje zelf voor gekozen,’ riep Minister Eric Wiebes laatst bij WNL. De ruim één miljoen zzp’ers die ons land telt, hoeven wat hem betreft niet op hulp van de het kabinet te rekenen in tijden van crisis. Maar in deze uitzonderlijke situatie komt er nu toch tenminste drie maanden financiële steun voor alle ondernemers, ook de zzp’ers. Fijn, maar ook dit gaat wel weer eens voorbij - zowel de hulp als gelukkig de crisis - en ook dan is het goed om te weten wat je opties zijn om je in te dekken tegen toekomstige dips en dipjes in je inkomen.

Vlak voordat alle coronaconsternatie uitbrak, stemde het kabinet in nog in met een verplichte premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (3 x woordwaarde) voor zelfstandigen. Voor zo’n 85 tot 150 euro per maand ben je dan verzekerd tegen langdurig inkomstenverlies door ziekte of een ongeluk.

Ligt het grootste deel van je dertigersjaren achter je, dan kun je gerust 450 euro per maand ophoesten

Het plan was om in de zomer uitsluitsel te geven of de verplichte verzekering er komt, al is het nu maar de vraag welke plek op de agenda dit voorstel zal innemen, nu het kabinet haar handen vol heeft aan andere gezondheidsuitdagingen.

Maar goed, zzp’ers zouden zichzelf niet zijn als ze er geen eigen willetje op nahielden. En dus willen vele freelancers en kleine zelfstandigen het liever zelf regelen. Daarom zetten wij een paar alternatieven op een rij, gerangschikt op moeite (of ook: kosten).

1. De dikke verzekering

Je kunt je aanmelden bij een verzekeringsfonds, dat precies belooft wanneer je wel en niet uitbetaald wordt wanneer de kak in de ventilator hangt. Ben je jong en durf je best wat eigen risico te nemen, dan zit je voor 200 euro per maand gebakken. Wil je wel graag na drie maanden geld op je rekening en ligt het grootste deel van je dertigersjaren achter je, dan kun je gerust 450 euro per maand ophoesten.

2. Het broodfonds

Inmiddels zijn er talloze collectieven waarbij zzp’ers zelf voor verzekeraar spelen. Meldt je je aan bij een broodfonds, dan ben je voor een kleine bijdrage, vaak 100 euro per maand, verzekerd van maximaal twee jaar uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Deel van de afspraak is dan wel dat alle andere ondernemers in het broodfonds het eens zijn met jouw ziekte of probleem, aangezien zij er samen voor zorgen dat jij je ziekteverlof niet straatarm doorkomt. Dit is een verzekering op basis van goed vertrouwen, waarbij je minimaal eens per jaar naar de ledenvergadering moet komen om deel te mogen nemen. Best een handig netwerkmoment zelfs.

3. Het Fuck You Fonds

Als je het in je hebt, kun je ook zelf een buffer bij elkaar sparen. Voor een goed Fuck You Fonds heb je minimaal 25.000 euro nodig, weet ondernemer Sjef Kuijsters. Van dat geld kun je het lang genoeg uitzingen om een nieuw plan te maken, en kun je ook zonder ziekte af en toe een opdracht laten schieten, op het moment dat-ie je meer kost dan oplevert. Let er wel op dat je over bedragen boven 20.000 vermogensbelasting betaalt en dat de rente nu de verkeerde kant op helt. Rentenieren zit er dus voorlopig niet in.

4. Wonen in plan B

Zzp’ers met een koopwoning, die ze verrassend vaak als ‘hun betonnen pensioen’ betitelen, kunnen nog een zij-uitgang kiezen. Schrijf je in bij de woningbouwvereniging, dat kost je een tientje per jaar. Mocht het dan helemaal mis gaan op alle vlakken, dan kun je altijd nog je huis verkopen en de huurwoning betrekken die dan hopelijk al jaren op jouw naam is opgespaard. Nogal drastisch, maar nood breekt wet.

Doe je je werk goed, dan komen die klussen wel weer jouw kant op . Ook als de boel een tijdje stilligt

5. Leef vooral niet alsof het je laatste daggis

Achtbanen zijn spannend, snowboarden is te gek en een hike door de jungle vergeet je nooit meer. Maar de kans dat je daar iets breekt, is groter dan op je handdoekje in Catzand. Slim dus om ook daar rekening mee te houden.

6. Pay it forward

Waarheid als een koe: je bent zo goed als je laatste werk. Dus als je je werk goed doet, dan komen de opdrachten via je netwerk vanzelf naar je toe. En gun je een ander een klus of een kans, dan komt het geluk vanzelf weer een keer jouw kant op. Ook als de boel een tijdje stil heeft gelegen. Met een gebroken nek heb je niet veel aan goodwill, maar voor kortstondige kwalen kan het wel net een go van een no maken bij een van je opdrachtgevers of iemand uit je netwerk. 

Bijna de helft staat met lege handen

Volgens het cbs heeft maar liefst 41 procent van de zzp’ers heeft ‘geen enkele voorziening’ getroffen voor noodlottige tijden. Ruim een half miljoen zelfstandigen zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en hebben geen spaargeld om op terug te vallen in geval van (langdurige) ziekte.

De onderzoekers interviewden 5,5 duizend zzp’ers voor hun tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid. Bij elke nieuwe editie blijkt weer dat de meeste mensen zich niet uit eigen beweging verzekeren of pensioen opbouwen. TNO en CBS constateerden dit keer ook het gebrek aan spaargeld: één op de vijf heeft helemaal geen vangnet, zelfs niet in een oude sok. Na een ongeluk wacht de bijstand.

Hanneke Mijnster