Close

Terug in de schoolbanken, vanuit je woonkamer

25 maart 2020 10:03 / lekker leren
W We blijven allemaal binnen en dat is even wennen. De eerste dagen vullen zichzelf wel met huishoudelijke klusjes, het uitlezen van de boeken op je nachtkastje en wat videobellen met familie, maar langzaamaan slaat bij velen de verveling toe. Maar vrees niet: er is genoeg te doen!

Genoeg te leren, om precies te zijn. Het internet staat vol met gratis online cursussen, instructievideo's en colleges. Er zijn talloze websites die ingericht zijn voor zelfstudie, maar ook op YouTube is er veel te vinden. Die waren er altijd al, maar nu er veel mensen thuis zitten komen er nog veel meer goede dingen bij. Zo maakt de universiteit van Yale cursussen gratis beschikbaar, en de Universiteit van Nederland begint met Quarantaine Colleges.

Het idee voor de Quarantaine Colleges komt van neerlandicus Marc van Oostendorp, die werkzaam is op de Radboud Universiteit. We spreken hem telefonisch: hij is, zoals velen, nu thuis aan het werk. "Toen ik hoorde dat er geen colleges meer gegeven zouden worden, dacht ik hieraan. Als alles online gaat en iedereen het toch gaat opnemen, waarom zouden we het dan niet tot ieders beschikking stellen? Na een tijdje heeft iedereen vast genoeg van Netflix."

Op bovenstaande tweet werd van alle kanten vol enthousiasme gereageerd. Een paar dagen later was daar, in samenwerking met de Universiteit van Nederland, een YouTube kanaal. Inmiddels, weer een paar dagen verder, staan er colleges filosofie, taal- en letterkunde, psychologie en informatica online.

Leuk voor iedereen

"Het zijn echte colleges, geen korte praatjes of TedTalks. En het is ook niet alleen maar beginnersniveau, het lijkt me erg leuk als er meer gevorderden-video's komen", zegt van Oostendorp. Op de vraag of hij nog graag een bepaald vak terug zou zien op het nieuwe YouTube-kanaal antwoordt hij dat hij álles leuk vindt. "Ook al snap ik het niet helemaal, het is toch leuk om een kijkje in de keuken te nemen bij een andere discipline. Hoe gaat zoiets in zijn werk bij de rechtenfaculteit, of bij wiskunde? Iemand op Twitter had het over materiaalkunde. Daar weet ik nog helemaal niks van. Hoe pakken zij daar zo'n college aan?"

Ter introductie

Ook voor middelbare scholieren die nu thuiszitten kan Quarantaine Colleges een uitkomst zijn, denkt van Oostendorp. "Alles is nu een beetje onzeker, maar velen willen graag volgend jaar aan een studie beginnen. Er bestaan natuurlijk open dagen en studiekeuzehulpprogramma's, maar die laten vaak maar een fragment zien van wat een studie echt is. Bovendien gaan die nu niet door. Met deze colleges kan iedereen kennismaken met wat een studie écht is."

In het laatste blok van het semester is het de bedoeling dat alle universitair docenten online les gaan geven. Omdat de universiteitsvereniging VSNU meewerkt aan dit initiatief verwacht van Oostendorp dat er na de huidige tentamenperiode nog veel meer colleges online komen.

Heb je meteen alle video's van Quarantaine Colleges gebinge-watched? Treur niet, we zetten hier een paar andere goede bronnen van online lesmateriaal voor je op een rijtje:

Coursera biedt gratis vakken aan van allerlei prestigieuze universiteiten, die je binnen een tijdslot kunt volgen. Mocht je een vak met succes afronden kun je er zelfs een officieel certificaat voor aanvragen, maar let op: dat kost dan wél geld.

Khan Academy heeft heel veel gepersonaliseerde cursussen en ook veel voor kinderen: van rekenen in de kleuterklas tot algebra, van macro-economie tot storytelling – KhanAcadamy's got your back. Ook ideaal voor de wat jongere thuis-studeerders!

The School of Life heeft naast fijne korte youtubevideo's ook langere cursussen en lezingen in het online aanbod. Veel is gratis te beluisteren of te bekijken. De workshops en cursussen die op de agenda stonden gaan natuurlijk niet door, maar zijn wel deels online te volgen - maar dáár zitten wel kosten aan verbonden.  

Op EdX / MOOC vind je alles en nog veel meer – bij deze website is het fijn als je al weet wat je ongeveer wil leren, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Kun je het niet vinden op deze site? Als je MOOC + je favoriete onderwerp googelt dan vind je ongetwijfeld iets van je gading.

En lees ook vooral de stukken uit onze rubriek Kennis Maken even terug! Kies zelf hoe intens je je wil onderdompelen en zelfstuderen maar. Een kleine greep uit het aanbod: kunstgeschiedenis, debatteren of programmeren.

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER