Close

Dierenarts Sonja de Voer: ‘De coronacrisis heeft ook impact op onze huisdieren

26 maart 2020 09:03 / Huisdieren
Sonja de Voer-de Haas
Sonja de Voer-de Haas
B Bij een eventuele lockdown kunnen dierenartsen hun werk niet meer uitvoeren. Veel mensen zijn het daar niet mee eens en trekken nu aan de bel bij de overheid. Dierenarts Sonja de Voer legt uit waarom we óók deze sector niet mogen vergeten.

Met het oog op alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, werd er door de overheid een lijst met vitale beroepen gepubliceerd. Sta je erop, dan behoud je het recht op kinderopvang en mag je bij een eventuele lockdown je werk blijven uitvoeren. Op dit moment vallen dierenartsen voor gezelschapsdieren in Nederland niet onder deze noemer. Onterecht, vinden veel mensen.

Maatregelen in de praktijk

Sonja de Voer-de Haas werkt bij Diergezondheidscentrum De Limes in Harmelen. Ook daar volgen ze zoveel mogelijk de richtlijnen van het kabinet. "Wij werken sowieso eigenlijk al in shifts." Dat moet ook wel met negen dierenartsen op vier verschillende locaties, legt ze uit. "Om alle vestigingen bezet te krijgen, is al een klus op zich. Zeker nu iedereen met een verkoudheid of andere gezondheidsklachten thuisblijft."

Het kan gevaarlijk zijn voor het dier

Het loopt natuurlijk wel allemaal een beetje anders. "Alle niet noodzakelijke zorg hebben we afgezegd, zoals de puppy-begeleiding die we normaal aanbieden." Maar de zorg voor gezelschapsdieren, zoals katten, honden, konijnen en cavia's, gaat gewoon door, al dan niet in een aangepaste vorm. "We bieden nu ook de mogelijkheid om een videoconsult te doen. Dat scheelt ook weer in het beperken van contact."

Op deze manier is het werk nu nog wel uit te voeren, maar mochten de maatregelen verder worden aangescherpt, willen dierenartsen er zeker van zijn de benodigde zorg te kunnen blijven verlenen.

Zorg voor huisdieren essentieel

"Je wil bijvoorbeeld geen brakende hond met diarree thuishouden zonder medische behandeling", legt De Voer-De Haas uit. "Dat kan gevaarlijk zijn voor het dier, en is uiteindelijk ook niet goed voor de volksgezondheid in Nederland." Veel mensen met huisdieren kijken de dierenartsen daarom bezorgd aan, bang dat de zorg voor hun viervoeters straks misschien weg komt te vallen. "Er zijn in Nederland veel gezinnen met gezelschapsdieren", volgens de dierenarts. "Zeker in tijden van stress zorgen die voor stabiliteit en troost. Nu leven zoveel mensen in onzekerheid over hun gezondheidstoestand en financiële situatie vanwege de coronacrisis. We moeten daarom zorg kunnen blijven garanderen voor mens én dier."

Duidelijke richtlijnen

De richtlijnen moeten duidelijk zijn om een grijs gebied te voorkomen, vindt de dierenarts uit Harmelen. "Stel je voor dat we straks alleen nog maar spoedbehandelingen mogen doen, dan moet je wel precies weten wat dat inhoudt. In de weekenden zijn we nu ook bereikbaar voor spoedgevallen, maar bij een hond met oorontsteking zegt de eigenaar op zaterdag misschien: 'Dat kan wel wachten tot maandag'. Maar een oorontsteking kan niet weken of maanden wachten tot deze crisis voorbij is."

Zoals deze situatie voor mensen schakelen en wennen is, geldt dat ook voor onze huisdieren. In hoeverre dieren er last van hebben, is afhankelijk van het karakter. De Voer-De Haas: "De een zal het fijn vinden dat het gezin de hele dag thuis is, maar de ander ervaart het misschien als stressvol. Ik kan me voorstellen dat katten nu een rustig plekje in huis zoeken als alle kinderen de hele dag thuis zijn." Het is daarom niet gek om een beetje rekening met te houden met onze harige huisgenoten. "Stress is slecht voor de gezondheid, dat geldt ook voor dieren."

Wil je adopteren?

Sonja de Voer-de Haas wil in het bijzonder aandacht vragen voor alle asieldieren in Nederland. "Door alle maatregelen zijn er minder vrijwilligers beschikbaar op dit moment. En de asielen proberen capaciteit vrij te maken voor dieren van zieke baasjes, en waarvoor daarom niet meer kan worden gezorgd." Dat betekent dat asielen nu alle vrije ruimte kunnen gebruiken die er maar is. "Mocht je twijfelen over het adopteren van een asielkat of –hond: dit is hét moment", benadrukt ze. "Er zijn volgens mij genoeg mensen die nu thuis zitten en al heel lang een dier willen. Doe het nu!"

Wil je de petitie ondertekenen om dierenartsen en hulpverleners te ondersteunen? Dat kan via deze link.

Lizzy van Hees

EVA OP INSTAGRAM